Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ


Το Πράσινο Ταμείο σπάει το προκάλυμμα της συνοχής της Δημοτικής Ομάδας: ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ
-Η έκφραση ενόχλησης από πλευρά της κ. Λαΐνη οδήγησε σε μια παραληρηματική επίδειξη ισχύος από πλευράς του Δημάρχου που καθιστούσε σαφές σε όλους τους τόνους ότι είναι το «αφεντικό», μετατρέποντας αυτομάτως σε χειροκροτητές τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής.
Άποψη
Όταν η αντιδήμαρχος Δελφών Γιώτα Λαίνη δήλωνε ευθέως στην εφημερίδα μας ότι για την περιβόητη ανάθεση των sites του Δήμου ευθύνεται ο Δήμαρχος, πολλοί θεώρησαν ότι ήταν απλώς μια προσπάθεια αυτοάμυνας επιρρίπτοντας αλλού τις ευθύνες. Οι καλά γνωρίζοντες όμως τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής είχαν διαφορετική άποψη. Αμέσως κατανόησαν ότι ήταν απλώς ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ της εσωστρέφειας και αντιπαλότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής. Μιας εσωστρέφειας που ολοένα και περισσότερο φέρνει στο νου συνθήκες καμαρίλας,   με έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των μελών της δημοτικής αρχής οι οποίοι έχουν ως αφετηρία τόσο την άποψη ότι ο Δήμαρχος συνεχίζει να κυβερνά το Δήμο μόνο με ορισμένους «φίλους και κολλητούς», όσο και στο γεγονός ότι ήδη αρκετοί σύμβουλοι έχουν βάλει μπροστά το σχέδιο για τη μεταφουσέκη εποχή. Η κα Λαΐνη βέβαια δεν εντάσσεται σε αυτούς που από τώρα αναζητούν τον ηγέτη της μεταφουσέκη εποχής αλλά σίγουρα εντάσσεται σε αυτούς που παραπονούνται συνεχώς ότι ο Δήμαρχος «εμπλέκεται διαρκώς στα πόδια της» και για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της συμβουλεύεται άλλους, ενώ πολλές φορές -και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο- προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις για σοβαρά θέματα που η ίδια χειρίζεται, αφήνοντάς την είτε ακάλυπτη, είτε εκτεθειμένη. Τρανό παράδειγμα το κολυμβητήριο, που πήγε με έτοιμη πρόταση ο κ. Φουσέκης, βγάζοντάς την στη σέντρα ουσιαστικά για την μη λειτουργία του τόσο καιρό. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η αντιδήμαρχος δέχεται αφόρητες πιέσεις από το οικογενειακό της περιβάλλον να τα βροντήξει από τώρα και να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος και να μην είναι στο ψηφοδέλτιο, αν τελικά συμμετάσχει, του Δημάρχου την επόμενη φορά. Τελευταίο παράδειγμα αυτής της ιδιότυπης κόντρας είναι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας για την ένταξη του Δήμου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Όταν η κραταιά αντιδήμαρχος τόλμησε να παραπονεθεί ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για να καταθέσει και τις δικές της προτάσεις για την Ιτέα και την Κίρρα, ο Δήμαρχος σφόδρα ενοχλημένος και σε έντονο ύφος προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένων επίδειξη ισχύος. Κατέστησε σαφές ποιος είναι το «αφεντικό» του δήμου, τονίζοντας ότι ο ίδιος και μόνο προγραμματίζει και θέτει τις βάσεις της αναπτυξιακής τροχιάς του ΟΤΑ που διοικεί. Με άλλα λόγια ο κ. Φουσέκης θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι μόνο αυτός κάνει το κουμάντο, καθιστώντας αυτόματα σε χειροκροτητές τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής.
Ανέκαθεν συγκεντρωτικός άνθρωπος ο νύν Δήμαρχος, επιχειρεί –μιας που πλησιάζουν οι εκλογές- να δείξει ότι είναι ο απόλυτος άρχοντας του παιχνιδιού σε μια καθόλα ελεγχόμενη ομάδα. Ξεχνά όμως προφανώς ότι η κ. Λαΐνη είναι ο άνθρωπος που του πήγε 1358 ψήφους, όταν την πρώτη Κυριακή του 2010 βγήκε πρώτος με 2367 ψηφοδέλτια διαφορά, ενώ τη δεύτερη Κυριακή που δεν υπήρχε θέμα σταυροδοσίας «χαροπάλεψε» με διαφορά 799 ψήφων σε σύνολο Δήμου.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
 Μήλον της έριδος μεταξύ του Δημάρχου Δελφών κ. Νίκου Φουσέκη και της Αντιδημάρχου κ. Γιώτας Λαΐνη αποτέλεσε η συζήτηση για την ένταξη του Δήμου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με επτά προτάσεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Η κα Λαΐνη φανερά ενοχλημένη από τη στάση του Δημάρχου, κατά την τοποθέτησή της επεσήμανε πως ενημερώθηκε εντελώς τυχαία ότι γίνεται προσπάθεια από το Δήμο να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο, υπονοώντας πως θα μπορούσε και η ίδια να είχε δώσει τις δικές της προτάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε κεντιρκούςε ιστούς της πολης και σε δημόσια κτίρια.
 Ωστόσο ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως την ευθύνη του προγραμματισμού των έργων έχει αποκλειστικά ο ίδιος και ότι τις αποφάσεις λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
 Να σημειώσουμε ότι δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τους Συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους επειδή δεν στάλθηκε η εισήγηση του θέματος νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν τα προτεινόμενα έργα και να έχουν ολοκληρωμένη άποψη.
 Τα επτά προτεινόμενα έργα
Οι επτά προτάσεις που υποβλήθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού» του Πράσινου Ταμείου, έχουν ως εξής:
 Ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού στο Μέτρο Ι:
 - Μελέτη σχεδίου χωρικής οικιστικής Οργάνωσης ανοικτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δ. Γραβιάς Ν. Φωκίδας, προϋπολογισμού 99.909,41 ευρώ
 - Πράξη εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως Πολυδρόσου» προϋπολογισμού 238.835,01 ευρώ.
 Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015:
 - Καινοτόμες δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων με χρήση ζυγιστικών
 συστημάτων και RFID Τεχνολογίας κατά τη διάρκεια αποκομιδής στο Δήμο Δελφών», στο Μέτρο 3 προϋπολογισμού 73.738,50 ευρώ.
 - Προμήθεια εξοπλισμού ακτών στα πλαίσια του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες, στο μέτρο 3 προϋπολογισμού 68.265,00 ευρώ
 - Σύστημα σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων με στόχο την υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Δελφών, στο Μέτρο 2 προϋπολογισμού 72.855,36 ευρώ.
 - Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Χάρμαινας της Δ.Κ. Άμφισσας, στο μέτρο 2   προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ.
 - Αποκατάσταση Ιστορικού κτιρίου «Τουλασίδι» Δ.Κ. Άμφισσας στο μέτρο 4 , προϋπολογισμού 110.000,00 ευρώ.
 Πραγματοποιώντας μια μικρή ενημέρωση για το πρόγραμμα ο Δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης, επεσήμανε πως οι δύο προσκλήσεις βγήκαν στον αέρα την 1η Απριλίου και ότι αφορούν κυρίως οικισμούς οι οποίοι είναι άνω των 5.000 κατοίκων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ετοιμάστηκαν επτά προτάσεις, οι οποίες έπρεπε να αποσταλούν μέχρι το βράδυ, επειδή έληγαν οι προθεσμίες αποστολής των αιτήσεων.
 Σχολιάζοντας τα έργα τόνισε ότι στον πολεοδομικό σχεδιασμό υπήρχαν σε εξέλιξη δύο μελέτες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση, το ΣΧΟΟΑΠ Γραβιάς που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο είναι σε εξέλιξη και αν δε χρηματοδοτηθεί από αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να δοθούν χρήματα από τη ΣΑΤΑ και η εφαρμογή της επέκταση του σχεδίου πόλεως Πολυδρόσσου, ένα έργο που χρηματοδοτούσε η πρώην ΝΑΦ και υπάρχει κόλλημα να χρηματοδοτηθεί τώρα.
 Ύστερα από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Γιαγκή για το τι περιλαμβάνει το έργο για το Τουλασίδι, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα, πως πρόκειται για εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΣ η οποία προβλέπει τη μετατροπή του κτιρίου σε κέντρο ενημέρωσης για τη Χάρμαινα. Ο ίδιος τόνισε πως αρχιτεκτονικά δεν θα αλλάξει τίποτα, ότι θα τοποθετηθούν μόνο τζάμια για να μπορέσει να λειτουργήσει και το χειμώνα ενώ θα γίνει αποκατάσταση κακών παρεμβάσεων που είχαν γίνει κατά το παρελθόν.
 Λαΐνη vs Φουσέκης
 Την έντονη δυσαρέσκεια της, κυρίως λόγω του ότι δεν ζητήθηκαν οι προτάσεις της εξέφρασε η Αντιδήμαρχος κ. Γιώτα Λαΐνη, γεγονός που μάλλον έχει σημάνει τη ρήξη των σχέσεων τους. Η κα Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως ενημερώθηκε για το πρόγραμμα εντελώς τυχαία πηγαίνοντας στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας παράλληλα πως κατόπιν προσπάθησε να κάνει κάποιες ενέργειες προκειμένου μέσα τις λίγες ημέρες που απέμεναν να δει τι μπορεί να ενταχθεί για τη ΔΕ Ιτέας. «Βέβαια ετέθη το θέμα ότι η Ιτέα είναι κάτω από 5000 κατοίκους. Κάνοντας ερώτημα στο πράσινο ταμείο μου απάντησαν ότι ναι μεν κατά προτεραιότητα προηγούνται φυσικά οι πόλεις με 5000 κατοίκους όμως θέτοντας το θέμα ότι η Ιτέα και η Κίρρα έχουν ενωθεί πλέον και ουσιαστικά αφού διαχωρίζονται από έναν χείμαρρο και μου είπαν ότι αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα και μία παράμετρος η οποία καθιστά τις δύο περιοχές να φαίνονται ως ενιαίο οικιστικό σύνολο με πληθυσμό πάνω από 5000», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ο συχωρεμένος ο Γιαννόπουλος έβγαινε πρώτος σε σταυρούς πανελλαδικά, αλλά μην αναφερθούμε στο έργο που πραγματοποίησε ως υπουργός και βουλευτής.
Η κυρία Λαϊνη μπορεί να βγήκε πρώτη σε σταυρούς, αλλά δυστυχώς, τόσο ως άντινομάρχης όσο και ως αντιδήμαρχος έχει αποδειχθεί "λίγη"

Ανώνυμος είπε...

Εχει αποδειχθεί ΤΙΠΟΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Για να υπάρξουν ρήγματα και "αστραπές" θα πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλά όπως κάτι... κενώσεις και κ.α.. Που είναι?

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΑΛΛΑ Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΛΑΘΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΙΑΒΟΛΟΣ