Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Περπάτημα: Τα οφέλη του στην υγεία και το σώμα μας



Περπάτημα, μία πραγματική αερόβια άσκηση με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Πρώτος ο Ιπποκράτης, ο θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής, είχε διαπιστώσει ότι «το περπάτημα αποτελεί το καλύτερο φάρμακο». Σήμερα, δεκάδες αιώνες μετά, η ρήση του γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Στην εποχή που ζούμε, ο καθένας από εμάς έχει τόσες πολλές υποχρεώσεις στην καθημερινότητά του, που δύσκολα βρίσκει χρόνο για να φροντίσει τον εαυτό του ή και να γυμναστεί. Έτσι λοιπόν, ήρθε η ώρα για να ανακαλύψουμε ξανά τα πολλά και πολύτιμα οφέλη του περπατήματος, βάζοντάς το με ενεργό τρόπο στην καθημερινότητά μας.

Περπάτημα: Αυτά είναι τα 10 σημαντικότερα οφέλη του

1. Το περπάτημα ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας

Νομίζετε ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας έχει κολλήσει και γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάψετε θερμίδες; Κι όμως, το περπάτημα μετά από κάποιο γεύμα σας μπορεί να τον ενεργοποιήσει, μετατρέποντας τις περισσότερες από τις θερμίδες που μόλις φάγατε σε θερμότητα. Έτσι, το σώμα σας θα τις κάψει πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

2. Αυξάνει την ενέργειά μας

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει κούραση στον οργανισμό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως γεμίζει το σώμα μας με ενέργεια, ειδικά αν πραγματοποιείται τακτικά. Τα άτομα που περπατούν έχουν υψηλότερα επίπεδα ενεργητικότητας και κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από το περπάτημα

3. Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Οι δυσκολίες της δουλειάς μας, οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας, καθώς και οι τοξικοί άνθρωποι γύρω μας, γεμίζουν τις ζωές μας με άγχος, ακόμα και αν δεν το θέλουμε. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταπολεμήσουμε είναι το περπάτημα. Κάθε φορά που νιώθετε πίεση, δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα. Η άσκηση και μάλιστα στο ύπαιθρο θα σας χαλαρώσει, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.

4. Το περπάτημα ενισχύει την δημιουργικότητά μας

Κι όμως, ένα από τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην καθημερινότητά μας είναι η διέγερση της δημιουργικότητάς μας. Κάθε φορά που πηγαίνετε για περπάτημα, συνδέεστε με τον εαυτό σας και την ευεξία σας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο μυαλό σας νέες ιδέες και λύσεις για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά σας.

5. Καταπολεμά τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Το σώμα μας εξελίχθηκε για να κινείται. Ωστόσο, πολλοί από εμάς υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η έλλειψη αερόβιας δραστηριότητας μας κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία και οι παθήσεις της καρδιάς, μειώνοντας μάλιστα το προσδόκιμο ζωής μας. Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες που κάθονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα διατρέχουν περίπου 40% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, όποιο κι αν είναι το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, σε σχέση με όσες περνούν λιγότερες από 3 ώρες καθιστές την ημέρα.

6. Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς μας

Το περπάτημα ενδυναμώνει την καρδιά μας, στέλνοντας περισσότερο αίμα σε κάθε της χτύπο. Επιπλέον, η καρδιά των ατόμων που ασκούνται δουλεύει καλύτερα. Η αερόβια γυμναστική κάνει την καρδιά μας να δουλεύει με λιγότερους παλμούς κατά τις ώρες ξεκούρασης. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην κουράζεται τόσο.

7. Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για το αναπνευστικό μας

Εκτός από την καρδιά, ένα από τα όργανα που ενεργοποιεί το περπάτημα είναι και οι πνεύμονές μας. Πρόκειται για το όργανο που μεταφέρει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Το περπάτημα τους τροφοδοτεί με ενέργεια για να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή ενέργειας. Έτσι λοιπόν, οι πνεύμονες παραμένουν υγιείς, διατηρώντας μεγάλο αναπνευστικό απόθεμα.

8. Τονώνει το ανοσοποιητικό μας

Όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα, τόσο οι ιώσεις και οι γρίπες κάνουν την εμφάνισή τους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε. Ένα από τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στον οργανισμό μας είναι και η τόνωσή του, καθώς ενδυναμώνει τα κύτταρά μας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι γυναίκες που κάνουν ήπιο τζόκινγκ τρεις φορές την εβδομάδα, αρρωσταίνουν κατά 50% λιγότερο από τις υπόλοιπες.

9. Το περπάτημα ενισχύει τα οστά μας και προστατεύει από την οστεοπόρωση

Το περπάτημα και η τακτική σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση υγιών οστών, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Επιπλέον, έχει σημαντικά οφέλη ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνοντας τον ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας.

10. Προλαμβάνει την δημιουργία κιρσών

Καθώς μεγαλώνουμε, αυξάνεται και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν αντιαισθητικοί κιρσοί στα πόδια μας. Το περπάτημα και η τακτική άσκηση ενισχύουν τη ροή του αίματος στα πόδια, αποτρέποντας ακόμα και το σχηματισμό τους. Αν πάλι έχετε ήδη κιρσούς, τότε το περπάτημα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το πρήξιμο στα πόδια σας.

Το περπάτημα και τα οφέλη του για όλες τις ηλικίες

Το περπάτημα είναι ωφέλιμο σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Στα παιδιά, βοηθά στην ανάπτυξη των οστών για να γίνουν πιο δυνατά και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της οστικής απώλειας καθώς μεγαλώνουν. Στους ενήλικες προσφέρει όλα τα παραπάνω οφέλη στα οποία αναφερθήκαμε. Τέλος, είναι πολύτιμο και για τους ηλικιωμένους, καθώς τους κρατά σε φόρμα, βελτιώνει την ισορροπία τους και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων.

Απολαύστε τα οφέλη του περπατήματος με εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους

Το περπάτημα όχι μόνο μας ωφελεί, αλλά μπορεί να μεταμορφώσει κυριολεκτικά την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, για να αποδώσει στο μέγιστο, προϋποθέτει τη χρήση αθλητικών παπουτσιών με εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους. Οι ειδικοί αυτοί πάτοι θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε περισσότερο την άσκησή σας, προσφέροντας μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Μείωση της κόπωσης κατά το περπάτημα
  • Προστασία των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης από τους κραδασμούς του εδάφους
  • Καλύτερη ισορροπία
  • Μείωση της πιθανότητας τραυματισμών
  • Καλύτερη απόδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: