Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας



Οι ΗΠΑ «παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν και σταματούν τις αποστολές μετρητών στο κράτος, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα κεφάλαια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που διέθετε η αφγανική κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμα στους Ταλιμπάν, που παραμένουν στον κατάλογο των κυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ajmal Ahmady, επικεφαλής της Da Afghan Bank, της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, έγραψε νωρίς τη Δευτέρα στο Twitter ότι έμαθε πως οι αποστολές δολαρίων θα σταματούσαν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια των Ταλιμπάν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια.


Η DAB διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα σημαντικό μέρος των οποίων βρίσκεται σε λογαριασμούς στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ.


Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν σημαίνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της DAB δεν βρίσκονται προς το παρόν στο Αφγανιστάν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: