Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Πώς αποκτάς εισόδημα από παιχνίδια blockchain

Παιχνίδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain δίνουν ευκαιρία για έσοδα. Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να γίνει «μέτοχος» στις εφαρμογές. Πώς δημιουργείται ο πλούτος και ποια είναι τα μειονεκτήματα




Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το gaming στην καλύτερη περίπτωση θεωρούνταν μια μορφή ψυχαγωγίας με φίλους ή, στη χειρότερη, χάσιμο χρόνου. Λίγοι πίστεψαν πως ο κλάδος θα εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία, έναν οικονομικό γίγαντα. Κι όμως, το 2020 η παγκόσμια αγορά on-line παιχνιδιών άξιζε 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ολόκληρη η βιομηχανία του κινηματογράφου 41 δισεκατομμύρια. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του παιχνιδιού League of Legends (καλά διαβάσατε, Παγκόσμιο πρωτάθλημα), το παρακολούθησαν 44 εκατομμύρια άνθρωποι. Πολύ περισσότεροι από τους τελικούς του NBA.

Και ποια είναι η νέα τάση σε αυτή την τεράστια αγορά; Τα παιχνίδια που βασίζονται στο blockchain. Ειδικά εκείνα που μπορείς να κερδίσεις χρήματα παίζοντας! Υπάρχουν δισεκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο και όμως ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το gaming έχει εξελιχθεί σε μια δεξιότητα από την οποία δημιουργείται εισόδημα.

Η ιδιαιτερότητα του blockchain αλλάζει την οικονομία της διασκέδασης, του θεάματος, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η κουλτούρα του ανοικτού δικτύου έχει προκαλέσει ένα δημιουργικό οργασμό που βασίζεται στη συνθετικότητα. Έχει κάποιος μια ιδέα, ένας άλλος άγνωστος από την άλλη άκρη του κόσμου τη βελτιώνει, ο επόμενος προσθέτει κάτι ακόμα και πάει λέγοντας. Όπως τα LEGO.

Υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν εφαρμογές παιχνιδιών από συνεργασία πολλών διαφορετικών οντοτήτων και το κυριότερο, να μην ελέγχονται από καμία εταιρεία. Να είναι αποκεντρωμένα. Τι σημαίνει αποκεντρωμένα; Δεν υπάρχει περίπτωση να σε κλέψει η εταιρεία ή οποιοσδήποτε άλλος. Δεν μπορεί να αλλάζει αυθαίρετα κάποιος τους κανόνες ή να κλείσει τον διακόπτη. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια όσο αφορά στη δραστηριότητα και στα κέρδη, καθώς διοχετεύονται στο blockchain. Ο καθένας μπορεί να τα δει και να τα ελέγξει.

Επίσης ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ένα κομμάτι της εφαρμογής, όπως θα αγόραζε μια μετοχή. Όσο αυξάνονται οι συμμετέχοντες εσύ κερδίζεις ως μέτοχος, όχι ως παίκτης. Συμμετέχεις στις διοικητικές αποφάσεις κανονικά, ανάλογα το μερίδιό σου.

Εισόδημα από τα παιχνίδια

Με τα παιχνίδια όπου παίζοντας κερδίζεις χρήματα, ξεχάστε την εικόνα των γονιών να γκρινιάζουν στα παιδιά τους, επειδή πέρναγαν όλη την ημέρα μπροστά στον οθόνη παίζοντας, φοβούμενοι για την κοινωνική αποξένωση και το χάσιμο χρόνου. Με ένα καλό χειρισμό από μέρους τους, μπορούν να βγάζουν περισσότερα από ό,τι οι γονείς τους σε μια συμβατική δουλειά. Οι νέοι, και όχι μόνο, από εκεί δημιουργούν παρέες, ακόμα και επιχειρηματικές σχέσεις. Τα παιχνίδια είναι το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν χρειάζονται πτυχία πανεπιστημίου, διδακτορικά ή να είσαι αθλητικός τύπος, για να διεξαξάγεις μια μονομαχία με κάποιο ψηφιακό αντίπαλο. Για πρώτη φορά, αν έχεις τις ίδιες δεξιότητες και τις ίδιες ώρες εργασίας, θα κερδίζεις τα ίδια, είτε μένεις στην Ελβετία είτε στη Νιγηρία. Ένας μηνιαίος μισθός 1.000 ευρώ μπορεί να μη σημαίνει πολλά για τον πολίτη μιας ανεπτυγμένης δυτικής οικονομίας, αλλά για κάποιο Αφρικανό είναι μια περιουσία. Θα χρειαζόταν χρόνια σκληρής δουλειάς σε χειρονακτικές εργασίες, ενώ θα βγάλει τα ίδια σε λίγες εβδομάδες παίζοντας.

Κι όχι μόνο αυτό. Μπορείς να κερδίζεις παθητικό εισόδημα. Αν δεν θέλεις εσύ να ασχοληθείς, επειδή δεν έχεις τη διάθεση ή τον χρόνο, μπορείς να αγοράσεις κάποιο όπλο ή εξοπλισμό ή γη (ψηφιακά εννοείται) και να τα νοικιάσεις σε κάποιον άλλο που θέλει να έχει ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι για να τα εκμεταλλευτεί. Πώς;

Θα του παραχωρήσεις για παράδειγμα κάποιο (ψηφιακό) χωράφι να καλλιεργήσει (ψηφιακά) φρούτα και λαχανικά, για να τα πουλήσει στον (ψηφιακό) στρατό ενός άλλου παίκτη. Ή να του αγοράσεις τα κατάλληλα όπλα με τα οποία θα επιτίθεται έναντι άλλων παικτών και να μοιράζεστε τα λάφυρα. Με τον κίνδυνο πάντα να ηττηθεί ο δικός σου στρατός και να χάσεις χρήματα.

Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές για να συμμετάσχεις. Το σίγουρο είναι πως σε αρκετά παιχνίδια έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις περισσότερα από όσο κάνοντας μια συμβατική δουλειά. Επαναλαμβάνουμε, παίζοντας! Και βέβαια να επιτύχεις πολύ καλές αποδόσεις, που δύσκολα θα συναντήσεις σε παραδοσιακές μορφές επενδύσεων. Μέχρι και εξειδικευμένα funds έχουν ιδρυθεί, που κάνουν αυτή τη δουλειά. Επενδύουν σε NFTs διαφορετικών παιχνιδιών, τα δανείζουν στην κοινότητα των παικτών ώστε να μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια και λαμβάνουν ένα μερίδιο.

Πώς δημιουργείται ο πλούτος

Πώς εισρέουν χρήματα στον ψηφιακό κόσμο και δημιουργείται υπεραξία; Οι παίκτες φτιάχνουν παραγωγικές μονάδες ή ορυχεία που εξορύσσουν χρυσό. Αυτά απαιτούν κάποια επένδυση, ένα κεφάλαιο για να αγοράσεις τον εξοπλισμό, να προσλάβεις εργάτες κ.λπ. για να ξεκινήσεις τη δραστηριότητα που θα παράγει πλούτο. Το αρχικό κεφάλαιο μέσα στο παιχνίδι βρίσκεται χρησιμοποιώντας δολάρια, ευρώ, Bitcoin, Ethereum. Με τον ίδιο τρόπο που πας σε μια χώρα και δίνεις χρήματα για να αγοράσεις συνάλλαγμα, αγοράζεις το νόμισμα που χρησιμοποιεί το παιχνίδι, προκειμένου να αποκτήσεις NFTs.


Από πού κερδίζει ο κατασκευαστής του παιχνιδιού; Πουλάει τον ψηφιακό εξοπλισμό. Για παράδειγμα τα όπλα και τα πυρομαχικά για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό. Ή τα μηχανήματα για να φτιάξεις το εργοστάσιό σου, από το οποίο εσύ θα βγάλεις προϊόντα τα οποία θα πουλήσεις σε άλλους παίκτες. Όπως λειτουργεί και στον «πραγματικό» κόσμο. Για να βγάλεις χρήματα, θα πρέπει να διαθέσεις κεφάλαιο ή χρόνο δουλεύοντας ή κάποιο συνδυασμό αυτών των δύο.

Σαν να παίζεις «Μονόπολη». Δίνεις λίγα χρήματα, τα οποία μετατρέπεις σε ψηφιακά νομίσματα του παιχνιδιού για να συμμετάσχεις, αλλά στην πορεία κερδίζεις χρήματα αγοράζοντας οικόπεδα, φτιάχνοντας σπίτια και ξενοδοχεία, νοικιάζοντάς τα. Ωστόσο σε αντίθεση με την παραδοσιακή «Μονόπολη» κερδίζεις πραγματικά χρήματα ξοδεύοντας χρόνο «εργαζόμενος» στο παιχνίδι, όχι ψεύτικα. Τα οποία μπορείς να τα μετατρέψεις σε κρυπτονομίσματα και μετά, αν επιθυμείς, σε ευρώ.

Σε αντίθεση με τα τυχερά παιχνίδια, όπως του καζίνου, όπου είναι σίγουρο πως θα χάσεις σε βάθος χρόνου, σε αυτού του τύπου τη δραστηριότητα το πιθανότερο είναι να βρεθείς κερδισμένος. Όσο περισσότερο χρόνο περνάς στο παιχνίδι τόσο καλύτερα μαθαίνεις τα κόλπα, τόσο βελτιώνονται τα αντανακλαστικά σου στη μάχη ή μαθαίνεις ποια όπλα συμφέρει να κατασκευάσει το εργοστάσιό σου.

Οι δυνατότητες όμως δεν περιορίζονται εδώ. Εδώ και λίγο καιρό έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεις τα αντικείμενα, τον ρουχισμό, τον οπλισμό, τον πλούτο σου ή ακόμα και τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά του avatar σου, σε άλλα παιχνίδια! Βαρέθηκες αυτό που παίζεις ή αντιλαμβάνεσαι πως κάποιο άλλο είναι πιο διασκεδαστικό ή πιο επικερδές; Δεν χάνεις τα χρήματα που έβαλες ή δεν χρειάζεται να τα ρευστοποιήσεις. Τα μεταφέρεις, όπως στην «πραγματική» ζωή μεταφέρεις τις βαλίτσες σου όταν πηγαίνεις σε άλλη χώρα.

Τα μειονεκτήματα

Όταν ο προγραμματιστής δίνει έμφαση αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά στη δυνατότητα να κερδίζει ο παίκτης χρήματα, υστερώντας σε σχέση με τα παραδοσιακά παιχνίδια όσον αφορά στο κομμάτι της διασκέδασης, συχνά προσελκύει λάθος κοινό. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο:

α) Εάν η κύρια αιτία που συμμετέχουν είναι η δυνατότητα να αποκτούν εισόδημα, τότε όπως είναι φυσικό θα μαζευτούν παίκτες που ενδιαφέρονται για τα χρήματα, περισσότερο από άλλες πτυχές του παιχνιδιού. Αποτέλεσμα; Συχνά πιο έμπειροι παίκτες κερδίζουν τους νεότερους, οι οποίοι δεν έχουν την τεχνογνωσία. Αυτό τους οδηγεί να αποχωρήσουν από το οικοσύστημα, με αποτέλεσμα η ροή των νέων παικτών να στερέψει.

β) Όταν η αξία των NFTs του παιχνιδιού ή του νομίσματος που πραγματοποιούνται οι εμπορικές συναλλαγές μειωθεί, οι πρωτοπόροι του παιχνιδιού θα το εγκαταλείψουν για κάποιο άλλο, που θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Θα μετατρέψουν το παλαιότερο παιχνίδι σε μια «πόλη-φάντασμα».

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ο τρόπος που οι παίκτες αλληλεπιδρούν με αντικείμενα blockchain. Δεν είναι ακόμη εύκολος. Αυτή τη στιγμή, πολλές αποκεντρωμένες πλατφόρμες εξακολουθούν να απαιτούν λίγη εκπαίδευση, ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά. Αυτό δυσκολεύει τους περισσότερους παίκτες. Εάν ένας χρήστης αγοράσει, πουλήσει ή μεταφέρει οτιδήποτε, η διαδικασία πρέπει να γίνει αξιόπιστα, γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερα κλικ.

Ωστόσο αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς λύση. Οι προγραμματιστές έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται. Η αξία της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων μέσα στο παιχνίδι ενισχύεται από τα πραγματικά παιχνίδια. Για να έχουν επιτυχία, να είναι διασκεδαστικά, απαιτείται ένας βαθμός φινέτσας. Οι χρήστες πρέπει να λένε: «Θα το έπαιζα ούτως ή άλλως, αλλά το γεγονός ότι κερδίζω χρήματα το κάνει ακόμα καλύτερο!».

Οι προοπτικές

Η βιομηχανία των on-line παιχνιδιών έχει χαρακτηριστεί ως ο δούρειος ίππος με τον οποίο θα διεισδύσουν τα NFTs και τα κρυπτονομίσματα στις ζωές των ανθρώπων. Για πολλούς, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα και είδαν την ανεργία να σκαρφαλώνει λόγω της πανδημίας, αποτελεί όχι μόνο μια σωτήρια οικονομική διέξοδο, αλλά και ψυχολογική. Τους έδωσε μια ευκαιρία να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα και να ζήσουν την εμπειρία της ψηφιακού κόσμου.

Πλέον υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας εισοδήματος και παραγωγής πλούτου, ικανού να σπάσει τα δεσμά της φτώχειας. Τα εμπόδια για να ανέλθουν οι φτωχότεροι σε ανώτερο οικονομικό επίπεδο χαμηλώνουν όσο ποτέ. Για αυτό το να κερδίζεις παίζοντας είναι τόσο ισχυρό οικονομικό εργαλείο. Έχουμε μια δομική αλλαγή της ίδιας της φύσης της εργασίας. Κερδίζεις εισόδημα από τον ελεύθερο χρόνο τους, και όχι μόνο.

Δεν πρόκειται για κάποιο πρόγραμμα φιλανθρωπίας. Οι άνθρωποι από τις λιγότερο αξιοποιημένες οικονομικά περιοχές αναγνώρισαν και άδραξαν την ευκαιρία. Παρότρυναν τους διπλανούς τους να συμμετέχουν επειδή μια μεγαλύτερη κοινότητα σημαίνει περισσότερα οφέλη για όλους. Πλέον θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες ο Φιλιππινέζος ή ο Ινδός ή ο Περουβιανός, με εκείνους που βρίσκονται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Εχουμε συνηθίσει οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές να πραγματοποιούνται από την ελίτ. Εκείνους που διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία. Αυτή τη φορά, οι «από κάτω» είναι αυτοί που παίρνουν τα ηνία, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η άνοδος της ζήτησης έχει ανεβάσει το κόστος μεταβίβασης των NFTs που απαιτούνται για να παίξεις το παιχνίδι. Πεδίο δόξης λαμπρό για οντότητες που βρίσκονται πίσω από πλατφόρμες οι οποίες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα όπως το Enjin ή το Axie. Το παιχνίδι Axie από την κορυφή που σημειώθηκε στην αγορά των crypto τον Απρίλιο, δεκαπλασίασε την αξία του νομίσματός του. Μέσα στην πτώση. Το Enjin, από την αρχή του χρόνου, έχει 16πλασιάσει την τιμή του, για να αναφερθούμε μόνο στη δυνατότητα άμεσης επένδυσης σε κάποια από τα κρυπτονομίσματα του χώρου.

Εξερευνήστε τα NFTs και το metaverse και τα οικονομικά δεν πρόκειται να σας φανούν βαρετά ποτέ. Τα νέα οικονομικά, όχι τα σημερινά.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Στο twitter, στον λογαριασμό Vasilis Pazopoulos (@vpazopoulos), ανοίξαμε μια δημοσκόπηση με το ερώτημα πότε θα περάσει τις 100.000 δολάρια το Bitcoin. Το 2021, το 2022 ή ποτέ; Παρακαλείστε να συμμετέχετε και εσείς. Όσο πιο πολλοί ψηφίσουν, τόσο πιο αντιπροσωπευτικό θα είναι το δείγμα.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλοςv.pazopoulos@euro2day.gr

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: