Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Η Οικονομία της Ευρώπης υφίσταται την μεγαλύτερη Ιστορικά συρίκνωση από το 1995 'οπου αρχισαν να κρατούνται ενιαία αρχεία.

Η Ισπανία έχει βυθιστεί στη βαθύτερη ύφεση της στη σύγχρονη εποχή από την πανδημία του κοροναϊού.

Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 18,5% την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου, έχοντας ήδη μειωθεί κατά 5,2% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Η χώρα είχε η χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη, η οποία παρουσίασε μείωση του συνολικού ΑΕΠ κατά 12,1%.
Η οικονομία της Γαλλίας έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με το ΑΕΠ να πέφτει κατά 13,8% το δεύτερο τρίμηνο.
Η γαλλική στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι το χαμηλό σημείο είχε φτάσει τον Απρίλιο, με σταδιακή ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς οι περιορισμοί στο lock-down μειώθηκαν, αλλά η οικονομική δραστηριότητα ήταν ακόμα πολύ κάτω από το κανονικό.
Η Ιταλία, που ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, ανέφερε παρόμοια πτώση, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 12,4%. Ωστόσο, η πτώση ήταν λιγότερο απότομη από το αναμενόμενο.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, η οικονομική συρρίκνωση ήταν 11,9%.


Η επίσημη υπηρεσία της Eurostat δήλωσε ότι οι πτώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από τότε που άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία το 1995.
Οι αριθμοί είναι τρομεροί, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη. Η ευρωζώνη περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από θανάτους από κοροναϊό.
Τα Lock-Downs νωρίτερα στην πανδημία ήταν δρακόντεια και εν πάση περιπτώσει, πολλοί άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί ότι εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης. Το αποτέλεσμα ήταν μερικές εξαιρετικές μειώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, μια ομάδα βιομηχανιών υπηρεσιών που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τα εστιατόρια και τα καταλύματα υπέστη μείωση άνω του 50% το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ακόμη και η Γερμανία χτυπήθηκε σκληρά, παρά τη λιγότερο σοβαρή κατάσταση της υγείας και ότι ήταν λιγότερο εκτεθειμένη στις ζημιές που προκλήθηκαν στην τουριστική βιομηχανία. Οι Γερμανοί καταναλωτές μείωσαν. Είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας αγαθών και το παγκόσμιο εμπόριο έχει διαταραχθεί σοβαρά από την πανδημία.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν και οι δύο τεράστιες πτώσεις στην εθνική παραγωγή την Πέμπτη, δείχνοντας τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19.

Οι ΗΠΑ είδαν την πιο έντονη συρρίκνωσή τους σε δεκαετίες , με την οικονομία να συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 32,9% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Η Γερμανία ανέφερε τη βαθύτερη τριμηνιαία πτώση σε ρεκόρ , καθώς η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 10,1%.
Τα ισπανικά στοιχεία, τα οποία ήταν χειρότερα από τα προβλεπόμενα, έχουν εξαλείψει την ανάπτυξη των τελευταίων έξι ετών.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από ένα πέμπτο μέχρι στιγμής φέτος. Οι βιομηχανίες υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, των εστιατορίων και των καταλυμάτων έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η Ισπανία υπέστη μεγάλο αριθμό θανάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία και ένας αντίστοιχος δραματικός αντίκτυπος στην οικονομία θεωρήθηκε αναπόφευκτος, λέει ο ανταποκριτής του BBC World Service, Andrew Walker.
Ο ανταποκριτής μας προσθέτει ότι παρόλο που πολλοί από τους περιορισμούς στην εμπορική δραστηριότητα στην Ισπανία έχουν πλέον μειωθεί, κάθε ανάκαμψη είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από την πρόσφατη επανεμφάνιση μολύνσεων από κοροναϊούς σε ορισμένες περιοχές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πανδημία τρόμου...