Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ(ΚΚΕ) : Μέρος των επικίνδυνων διευθετήσεων που προωθούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία (VIDEO)






Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο η συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ όσο και η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανέδειξε στη βουλή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι δύο αυτές συμφωνίες ήρθαν για κύρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και την Τετάρτη θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε πως η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μέρος ενός απαράδεκτου συμβιβασμού και ενός παζαριού χωρίς αρχές. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, δηλαδή την περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιδιώξεων της Τουρκίας. Επίσης, η συμφωνία αυτή δεν καθορίστηκε με βάση τη Μέση Απόσταση (50+50%), αλλά με «αναλογική» σκοπιμότητα, υπολογίζοντας 44% για την Ελλάδα και 56% για την Αίγυπτο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ιταλία, τόνισε πως προβλέπει μειωμένη επήρεια των Διαπόντιων Νησιών και των Στροφάδων, καθώς και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων για τα ζητήματα της αλιείας.
Σε σχέση με τις κινήσεις του «Oruc Reis» και την ανανέωση της τουρκικής Navtex, επισήμανε πως τα τελευταία γεγονότα τονίζουν πόσο οδυνηρή είναι για το λαό μας η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν το σχεδιασμό της αστικής τάξης και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ειδικά για τη στάση αυτών των δυνάμεων, υπογράμμισε πως ευθύνονται για δεκάδες επεμβάσεις και πολέμους, δεν ήταν και δεν μπορούν να γίνουν προστάτες της ειρήνης και της ασφάλειας. Όπως εξήγησε, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προωθούνται γενικότερες διευθετήσεις και ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή, του οποίου μέρος είναι η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο και η διχοτομική λύση στο Κυπριακό.
Το συμπέρασμα από τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι πως υπηρετούν αυτές τις διευθετήσεις, προωθώντας στην πράξη τη μειωμένη ή και μηδενική επήρεια των νησιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: