Μεγάλη έκθεση αρχειακού υλικού για τη ζωή και το έργο του Κυβερνήτη, ιδίως κατά τα χρόνια του ως ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στη φημισμένη βιβλιοθήκη «Μayakovsky».
Eπιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος
ΜΕ ΜΙΑ μεγάλη έκθεση τιμά (ξανά) η Αγία Πετρούπολη τον Ιωάννη Καποδίστρια… Επίκεντρο, το Κέντρο Τέχνης και Μουσικής της φημισμένης βιβλιοθήκης «V.V. Mayakovsky», στην καρδιά της πόλης, όπου για το επόμενο δεκαήμερο, εκτίθεται σπάνιο αρχειακό υλικό απ’ τη ζωή και το έργο του κορυφαίου διπλωμάτη.
Η ΕΚΘΕΣΗ, υπό την οργανωτική αιγίδα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τοπικής κυβέρνησης (συνέργεια με το Επιχειρηματικό Κέντρο Πληροφοριών της Κυβέρνησης Αγ. Πετρούπολης στην Αλεξανδρούπολη, το Κέντρο Τέχνης – Μουσικής και το Τμήμα Μελετών της Βιβλιοθήκης «Mayakovsky») είναι δίγλωσση, ρωσικά κι ελληνικά (ενδεικτική η αφίσα, με τη διπλή γραφή, τόσο του ονόματος, όσο και της αφετηριακής ιδιότητας του Κυβερνήτη / «Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, 1816 – 1822»). Καταδεικνύοντας –σημειολογικά, αλλά και κατ’ ουσίαν- «τον τρόπο με τον οποίο δύο χώρες συνδέονται ιστορικά μέσω ενός πολιτικού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο «Sputnik» η διερμηνέας – μεταφράστρια των εκθεσιακών κειμένων, Μαρία Γκριγκορίεβα. Προσθέτοντας πως «όσοι παρακολουθήσουν την έκθεση, θα μάθουν πολλά για τη ζωή και το έργο του μεγάλου κυβερνήτη. Στη Ρωσία πολλοί δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα…».
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ πραγματοποιήθηκαν στις 17 Αυγούστου, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των εν γένει αρχών της Αγ. Πετρούπολης, του Γενικού Προξενείου Ελλάδας και Κύπρου, της εθνικής-πολιτιστικής κοινότητας Ελλήνων Αγ. Πετρούπολης («Πετρούπολη»), καθηγητών, μελετητών, καλλιτεχνών και λοιπών προσκεκλημένων.
ΑΠΑΝΤΕΣ στους χαιρετισμούς τους, στάθηκαν στη δράση του Καποδίστρια «προς όφελος της ανάπτυξης της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των δύο χωρών», σε εναρμονισμό, πάντα, με τις σπουδαίες διπλωματικές του ικανότητες (ειδικώς σημειώθηκε η βράβευσή του με το παράσημο του Τάγματος Αγ. Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου / 1830, το υψηλότερο ρωσικό βραβείο έως το 1917).
Σ’ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, ο Sergey Markov, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, υπογράμμισε πως «Ρωσία και Ελλάδα ενώνονται από μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις. Βασίζονται σε ορθόδοξες και πνευματικές παραδόσεις, κοινότητα πολιτισμών και αμοιβαίο σεβασμό, συνυφασμένα με τις ιστορικές μοίρες των λαών μας». Ο δε, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Σπυρίδων Βούλγαρης, χαρακτήρισε «ευτυχές» το γεγονός ότι «η Ρωσία θυμάται τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έκανε πολλά για τον ελληνικό, τον ρωσικό λαό και για άλλους λαούς. Δόκιμα», πρόσθεσε, «θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές των διεθνών σχέσεων.»
► Αναλυτικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες φωτογραφιών που αντικατοπτρίζουν τα κύρια στάδια της ζωής και τα βασικά επιτεύγματα του Καποδίστρια. Ενώ συμπληρώνεται από τέσσερα ενημερωτικά περίπτερα για τη ζωή της ελληνικής διασποράς στην προ-επαναστατική Αγία Πετρούπολη και το μετα-επαναστατικό Λένινγκραντ. Επιπλέον, υπάρχει υλικό για περιπτώσεις ονομαστών Ελλήνων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Αγίας Πετρούπολης, βιβλία από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ιδρύματος για τον Καποδίστρια κ.λπ. Απόρροια, εν συνόλω, ενδελεχούς μελέτης και επιλογής από έναν εκτενέστατο όγκο αρχείων και μιας προετοιμασίας που κράτησε περίπου έξι μήνες.
►Στο πλάνο είναι μελλοντικά η έκθεση να μεταφερθεί και στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε, με τη σχετική ενημέρωση, ήδη 14 ελληνικοί Δήμοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τη φιλοξενήσουν. Με την κ. Γκριγκορίεβα να σημειώνει, επ’ αυτού, πως «αρχικά, η έκθεση θα βρεθεί σε αδελφοποιημένους δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας. Στόχος, όμως, είναι να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα. Η ιστορία παραμένει από τους βασικούς κρίκους στη σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας…» Δεδομένου ότι μεταξύ Κέρκυρας και Αγ. Πετρούπολης έχει ήδη συντελεστεί μια α’ φάση αδελφοποίησης (επίκειται η ολοκλήρωσή της), μοιάζει, αν μη τι άλλο, δόκιμο το σενάριο φιλοξενίας της έκθεσης και στο νησί.
Με πληροφορίες από sputniknews.gr • © Photo Credits: Denis Alexeev, via sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου