Να αντέξει πάση θυσία το ΕΣΥ, που έρχεται αντιμέτωπο με έναν πρωτοφανή και ύπουλο εχθρό, σε μια μάχη που θα είναι μαραθώνια· σε αυτόν τον αγώνα απαιτείται η βοήθεια όλων των πολιτών με αυστηρή πειθάρχησή τους στα μέτρα της κυβέρνησης και στις οδηγίες των γιατρών. Επιστήμονες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού απευθύνουν έκκληση μέσω της «Κ» προς όλους μας, εστιάζοντας στα εξής προαπαιτούμενα:
1. Να αντέξει το προσωπικό του ΕΣΥ και να μην υπάρχουν απώλειες λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό.
2. Να προστατευθεί όλο το προσωπικό με τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας.
3. Να ανοίξουν όσο περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας για να νοσηλευθούν τα πολύ σοβαρά περιστατικά.
Αυτά τα τρία στοιχήματα καλούνται να κερδίσουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ηδη, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καθορίσει πτέρυγες όπου θα νοσηλεύονται μόνο περιστατικά κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα και «λίγο πριν από την καταιγίδα», η κίνηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν σαφώς μειωμένη, αφού ο φόβος του κορωνοϊού έχει περιορίσει την προσέλευση πολιτών στα επείγοντα.
«Πρέπει με νύχια και με δόντια να προστατεύσουμε το ΕΣΥ αυτή την περίοδο», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς και συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη. «Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Εάν ο καθένας κάνει ό,τι πρέπει, τότε δεν θα εξαπλωθεί η νόσος και δεν θα κινδυνεύσουμε κι εμείς, που καλούμαστε να περιθάλψουμε τους ασθενείς». Το «Γεννηματάς» είναι μία από τις κεντρικές μονάδες υγείας, που από την προηγούμενη εβδομάδα έχει απουσίες από προσωπικό που είτε νόσησε από τον κορωνοϊό είτε τέθηκε σε καραντίνα.
Την Παρασκευή το πρωί ο αριθμός των υγειονομικών που είχαν τεθεί προσωρινά εκτός μάχης λόγω νόσησης ανερχόταν πανελλαδικά σε περίπου 50, ενώ 300 ήταν σε «καραντίνα». «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καταφέραμε και βγάλαμε εφημερία, γίνονται και τα έκτακτα χειρουργεία. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία νέα κατάσταση», επισημαίνει η κ. Παγώνη. Εως και την Παρασκευή στο «Γεννηματάς» δεν νοσηλεύονταν περιστατικά με κορωνοϊό. Ωστόσο, ήδη έχει δεσμευθεί για τον λόγο αυτό η πτέρυγα με τη μονάδα «βραχείας νοσηλείας».
Ο «Ευαγγελισμός»
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υπάρχουν έτοιμες κλίνες για νοσηλεία ασθενών με COVID-19, –άλλωστε ήταν εξαρχής ένα από τα «αναπληρωματικά» νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό–, έχουν δεσμευθεί πτέρυγες για τον ίδιο σκοπό, έχει καθοριστεί προσωπικό από κάθε τμήμα που θα σπεύσει να βοηθήσει και έχουν γίνει τουλάχιστον 3-4 ενημερώσεις στο προσωπικό για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών και αρρώστων. Ειδικό βάρος έχει δοθεί στην ανάπτυξη περισσότερων κλινών εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο καρδιοχειρουγός στον «Ευαγγελισμό» Παναγιώτης Δεδεηλίας, «έχουμε “παραχωρήσει” κλίνες της καρδιοχειρουργικής μονάδας για να νοσηλεύσουν τα σοβαρά περιστατικά COVID-19. Πρόσφατα είχαμε παραλάβει καινούργιες κλίνες εντατικής, και άρα βρεθήκαμε σε πλεονεκτική θέση για να συνεισφέρουμε στη μάχη». Διενεργούνται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα χειρουργεία, ενώ η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου έχει μειωθεί. «Στην εφημερία της Παρασκευής (14/3) ο αριθμός όσων προσήλθαν ήταν κατά 50%-60% μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και αφορούσε περιστατικά που πραγματικά ήταν επείγοντα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους ασθενείς», τονίζει ο κ. Δεδεηλίας, καταλήγοντας: «Πριν από δύο εβδομάδες όλοι στο νοσοκομείο ήταν φοβισμένοι για τον νέο κορωνοϊό. Ομως έχει γίνει πολύ σκληρή και οργανωμένη δουλειά. Σήμερα το προσωπικό δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα. Θεωρεί ότι είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και ότι θα κερδίσουμε τη μάχη».
«Η αγωνία μας είναι να μην αρρωστήσουν υγειονομικοί και να μην αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας», σημειώνει στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου. Στο νοσοκομείο Νίκαιας ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έχει αυξηθεί σε 15 από 11 που ήταν πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν δεσμευθεί τουλάχιστον 180 κλίνες ΜΕΘ και 2.150 κλίνες νοσηλείας σε όλη τη χώρα. «Με προσωπικό εκ των ενόντων και ό,τι εξοπλισμό για κλίνες εντατικής βρεθεί, γίνεται προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες να ανοίξουν κλειστές κλίνες», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, που εφιστά την προσοχή στα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας σε μάσκες ασφαλείας και ειδικές στολές.
«Είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο, βλέποντας την κατάσταση στην Κίνα, ότι θα έπρεπε να γίνουν εγκαίρως προμήθειες σε μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού. Τώρα ζητάμε μάσκες ακόμα και στις αυξημένες κατά 700%-800% τιμές και δεν βρίσκουμε», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννακός. Και «τα αποθέματα των μονάδων υγείας την περασμένη Πέμπτη για τους πάνω από 100.000 εργαζομένους ήταν 1.070.000 μάσκες, –δηλαδή δέκα μάσκες ανά εργαζόμενο–, 23.500 ειδικές στολές και 90.000 αντισηπτικά μπουκάλια. Κανείς από εμάς δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τη νόσο, αρκεί να έχει τα σωστά μέσα να προστατευθεί».
Το βάρος πέφτει στο «Σωτηρία»
Θέμα ημερών ή ωρών χαρακτήριζε ο παθολόγος-ογκολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, τη μετατροπή του συγκεκριμένου νοσοκομείου ως κέντρου που θα αντιμετωπίζει αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό.
Οπως αναφέρει ενδεικτικά στην «Κ», ήδη από αύριο Δευτέρα, ο ίδιος και το προσωπικό της κλινικής αναλαμβάνουν παράλληλα με την πανεπιστημιακή κλινική και τη λειτουργία μιας νέας πτέρυγας με 40 κλίνες που θα νοσηλεύει αποκλειστικά σοβαρά περιστατικά του COVID-19.
Το τελευταίο διάστημα το «Σωτηρία» δεν δέχεται νέους ασθενείς πλην όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, μειώνοντας έτσι τη δραστηριότητά του από γενικό νοσοκομείο στην απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών.
Τόσο η χωροταξική διάταξη των κλινών (διαφορετικά κτίρια σε απόσταση το ένα από το άλλο) όσο και το γεγονός ότι το νοσοκομείο είναι το μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, καθώς διαθέτει εννέα πνευμονολογικές κλινικές και ειδικές μονάδες, είχαν καταστήσει το «Σωτηρία» εξαρχής το απόλυτο «φαβορί» ως Κέντρο Αντιμετώπισης του COVID-19. Ετσι, την Παρασκευή το πρωί στο «Σωτηρία» νοσηλευόταν η πλειονότητα των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και των σοβαρών περιστατικών του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Ο κίνδυνος ελλείψεων
Αναφορικά με την επάρκεια μέσων προστασίας του προσωπικού, ο κ. Συρίγος σημείωνε πως «επί του παρόντος υπάρχουν. Ομως, εάν δεν μπουν πολύ αυστηροί κανόνες στο πώς και ποια θα χρησιμοποιούνται και από ποιους, ανάλογα με τον κίνδυνο έκθεσής τους στον ιό, τότε σύντομα θα δούμε σοβαρές ελλείψεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου