Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Έρχεται μέσα στον μήνα ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας




Όσοι καθυστερούν τρεις δόσεις, θα χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα στην επιδότηση της δόσης του δανείου τους


Τελειώνει η αγωνία των δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δάνεια πρώτης κατοικίας τους, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί ο νέος σχετικός νόμος, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.
Αυτό προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τόνισε «πως μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών».
«Δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που θα οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα», είπε ο ίδιος.
Για την κατάσταση των τραπεζών, υπογράμμισε πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει, λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» για να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν είχε επισημάνει την ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Είχα μιλήσει για παράλληλο, σήμερα θα το πω εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που τώρα υλοποιείται με συμπληρωματικά μέσα πέραν των τραπεζών. Αναφέρομαι σε μια σειρά προγραμμάτων που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν. Χθες το ΤΑΝΕΟ έκανε ανοικτή πρόσκληση που εξαγγέλλει σειρά από τέτοια εργαλεία. Ενεργοποιούμε και ιδιωτικούς πόρους» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα «δοθεί η δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα που θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία τα οποία θα έχουν δημόσιους πόρους, αλλά για να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχουν και αντίστοιχοι ιδιωτικοί».

Επανεξέταση
ανά 2-3 χρόνια
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς για την πρώτη κατοικία θα προβλέπει επανεξέταση, ανά διετία- τριετία, της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών. Παράλληλα, θα προβλέπεται, ότι όσοι δανειολήπτες καθυστερήσουν την πληρωμή τριών δόσεων, θα χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα στην επιδότηση της δόσης του δανείου τους.
Ο πήχης της προστασίας φαίνεται ότι τοποθετείται από την κυβέρνηση περίπου στις 150.000 ευρώ δανείου πρώτης κατοικίας, αλλά υπάρχουν και «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας, που αφορούν μεγαλύτερες αξίες και κινούνται περίπου στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο εάν οι Θεσμοί αντιδράσουν στο όριο των 150.000 ευρώ, τότε η επαναδιαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 120.000 ή 130.000 ευρώ το ανώτερο.
Κοινή συνισταμένη, πάντως, παραμένει η απομόνωση των στρατηγικών κακοπληρωτών από το νέο πλαίσιο προστασίας, υποχρεώνοντας εφεξής τους αιτούντες την προστασία του νόμου, να αποκαλύπτουν εξαρχής αλλά και σε τακτική βάση στη συνέχεια, το πλήρες τραπεζικό και περιουσιακό τους απόρρητο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών και της κυβέρνησης, το μέγιστο της «δεξαμενής» των δανείων του νόμου Κατσέλη ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ, αλλά τα δάνεια που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια για να ενταχθούν στο νέο νόμο δεν ξεπερνούν τα 7-9 δισ. ευρώ (στεγαστικά και επαγγελματικά με ενέχυρο την πρώτη κατοικία).

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Δισεκατομμύρια ευρώ
Τεράστιο δημοσιονομικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το θέμα των αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους μέσα από τις δικαστικές διεκδικήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφεί στους δημοσίους υπαλλήλους, αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίσει την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας για την περίοδο 2013-2018, ανέρχεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ.
Το συνολικό κόστος των αναδρομικών αλλά και το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο αποκαλύπτει το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο διαβιβάστηκε στο ΣτΕ με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίασή του για το θέμα αυτό.
Πρόκειται για τα ποσά των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που αναλογούν σε δικαστικούς, διπλωμάτες, σώματα ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις, ερευνητές, ιατροδικαστές, ιατρούς, μουσικούς, πανεπιστημιακούς, καθώς και σε όσους αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό από ενδεχόμενη επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας υπολογίζεται σύμφωνα με το υπουργείο ότι υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 θα λάβουν οι αμειβόμενοι με το ενιαίο μισθολόγιο (2,8 δισ. ευρώ), για να ακολουθήσουν τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις (885 εκατ. ευρώ), οι γιατροί (101,9 εκατ. ευρώ) και οι πανεπιστημιακοί (55,1 εκατ. ευρώ).
Στο έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Το δημοσιονομικό κόστος από την επιστροφή των αναδρομικών για τις συντάξεις ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ για κάθε έτος από τότε που κόπηκαν.
Οι θεσμοί κατά την παραμονή τους στην Αθήνα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τα δώρα στο δημόσιο.
Ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναλυτικές πληροφορίες για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα, ειδικά εάν προκύψουν και άλλες τελεσίδικες αποφάσεις.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
«Κλειδί» η απόφαση του ΣτΕ
Το πρώτο «crash test» για την κυβέρνηση αλλά και για τους Ευρωπαίους αναμένεται όταν το ΣτΕ θα αποφασίσει επί των προσφυγών κατά της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου. Εάν ο νόμος «πέσει», τότε καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι επίμαχες διατάξεις εφάρμοσαν την απόφαση του 2015 και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για διεκδικήσεις αναδρομικών, που καλύπτουν την περίοδο 2015- 2018 στην καλύτερη περίπτωση.
Εν τω μεταξύ, αναδρομικά 3,5 ετών στις συντάξεις από τις παράνομες μειώσεις του Μνημονίου δείχνουν οι πρώτες αποφάσεις του 2019.
Πρόκειται για τις δυο πρώτες αποφάσεις του 2019, που εκδόθηκαν από το 24ο και 33ο μονομελές διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2019, και οι οποίες δικαιώνουν τρεις συνταξιούχους με επιστροφές 38, 37 και 30 μηνών, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την ημέρα που επιδόθηκαν οι αγωγές στον ΕΦΚΑ και είναι Δεκέμβριος του 2017 για τη μία, και Σεπτέμβριος του 2018 για τη δεύτερη.
Οι συνταξιούχοι προέρχονται από το Ταμείο Νομικών (ΤΑΝ) και οι δύο πρώτοι παίρνουν πρωτοδίκως αναδρομικά για 37 και για 38 μήνες, που αφορούν στο διάστημα από 1/7/2018 ως και 17/9/2018, ενώ ο τρίτος παίρνει για 30 μήνες, από 1/7/2015 ως Δεκέμβριο 2017 που επιδόθηκε η αγωγή στον ΕΦΚΑ.
Τα ποσά που επιδίκασε το Δικαστήριο είναι 5.560,93 ευρώ, 4.594,29 ευρώ και 3.764 ευρώ, συν τόκο 6% για τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια: