Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... Λουκάς Αναγνωστόπουλος - Αντιδήμαρχος Οικονομικών Εισήγηση για τον Προϋπολογισμό του Έτους 2019



Εισήγηση για τον Προϋπολογισμό του Έτους 2019
 

Ο Προϋπολογισμός (π/υ) του έτους 2019 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας  π/υ ρεαλιστικόςνοικοκυρεμένος και αναπτυξιακός.  Μέσα από αυτόν αποτυπώνουμε το Πρόγραμμά μας το οποίο εδράζεται σε έξι βασικούς άξονες:
α) Αναπτυξιακά έργα, β) Κοινωνική μέριμνα, γ) Ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα, δ) Ανάπτυξη τουρισμού ε) Πολιτιστικές Δράσεις- Αθλητισμός και στ)  Καθημερινότητα.
Προφανώς η μείωση των κρατικών πόρων τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 60% μας έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση των π/υ του δήμου μας, δυσκολίες που αποτυπώνονται και στα μεγέθη του υπό ψήφιση π/υ. Πρέπει  όμως μέσα σ' αυτή την ασφυκτική οικονομική κατάσταση και με αυτά τα δεδομένα να βρίσκουμε κάθε φορά τους τρόπους προκειμένου να χαράξουμε αναπτυξιακή πολιτική για την περιοχή μας, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα για τους συμπολίτες μας, να ενισχύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς και να προωθήσουμε τουριστικά την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα ενισχύοντας την τοπική μας οικονομία.

Τι παραλάβαμε – Σημερινή Κατάσταση

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Δελφών καταφέραμε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά, γεγονός που φάνταζε αδύνατο την εποχή εκείνη, μιας και μια σειρά παράγοντες εμπόδιζαν την ομαλή οικονομική λειτουργία του Δήμου και υπονόμευαν την όποια θετική προοπτική.
Σας θυμίζω το Δημοτικό Χρέος που είχε ανέλθει στα 15.000.000 εκ. ευρώ περίπου, τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των απαιτήσεων των προμηθευτών, τις εκατοντάδες των δικαστικών αποφάσεων που είχαν τελεσιδικήσει και έπρεπε να καταβληθούν τα επιδικασθέντα, τις δανειακές υποχρεώσεις που είχαν συναφθεί με τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια να εξακολουθούν να τρέχουν ακόμη και σήμερα, τις εκατοντάδες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί αλλά που δεν υπήρχε πρόβλεψη για την εξόφλησή τους όπως έγινε το καλοκαίρι του 2014, τις υποχρεώσεις των κοινωφελών και αναπτυξιακών επιχειρήσεων των Καποδιστριακών Δήμων που δεν αποτυπώνονταν στον π/υ μιας και δεν είχαν εγγραφεί τα ποσά σε κωδικούς με συνέπεια δεκάδες μικροεπαγγελματίες να παραμένουν για χρόνια ανεξόφλητοι.

Σήμερα και μετά από σχεδόν τεσσερισήμισι χρόνια, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά και φυσικά προς όφελος της κοινωνίας και των συνδημοτών μας. 
 Οι δανειακές υποχρεώσεις έχουν μειωθεί και μάλιστα χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε νέο δανεισμό, οι προμηθευτές πληρώνονται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, οι υποχρεώσεις των κοινωφελών και αναπτυξιακών επιχειρήσεων ύψους 2.300.000 εκ. ευρώ  εντάχθηκαν στους π/υ μέσω του προγράμματος των ληξιπροθέσμων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι συμβάσεις υλοποιούνται κανονικά ενώ λίγες υποθέσεις βρίσκουν την λύση τους δικαστικώς.
Η οριστική επίλυση του τελευταίου σημαντικού οικονομικού εμποδίου την άνοιξη του 2018, το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων ύψους 3.500.000 εκ. ευρώ, μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είναι σημαντικό να αναφερθούμε ότι από την παραπάνω αναφερόμενη οφειλή, τα 2.000.000 εκ. ευρώ κατορθώσαμε να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΥΠ.ΕΣ., με ευεργετικές επιπτώσεις για τα ταμεία του δήμου μας. Μάλιστα η συμφωνία αυτή είχε ανταποδοτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε για την προώθηση και χρηματοδότηση σειράς έργων, όπως η αναβάθμιση του ταχυδιυλιστηρίου της Δεσφίνας, ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών κ.α.
Η σαφέστατη βελτίωση των οικονομικών δεικτών αποτυπώνεται άλλωστε και στο κλίμα εμπιστοσύνης που δείχνουν όλοι όσοι συναλλάσσονται με τον Δήμο μας, εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν όπου  ο Δήμος Δελφών χαρακτηριζόταν ως το "μαύρο πρόβατο" των οικονομικών δοσοληψιών. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά και η τοπική αγορά γνωρίζει ότι έχει ένα βασικό πελάτη που δεν θα την αφήσει εκτεθειμένη σε οικονομικούς κινδύνους. Παράλληλα οι συνδημότες μας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον δύο κατηγορίες πολιτών, αυτοί που πληρώνουν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι άλλοι που κατά σύστημα δεν ανταποκρίνονται. Για πρώτη φορά επί Καλλικρατικής περιόδου επιδιώχθηκε μέσω ΚΕΔΕ η είσπραξη οφειλομένων του παρελθόντος, τα οποία ανέρχονταν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξορθολογίστηκαν σημαντικά περιττές δαπάνες.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για προϋπολογισμούς που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, που απαντούν στα προβλήματα και στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας και που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι πατάμε σε σταθερές βάσεις.

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Προϋπολογισμού

Είναι σκόπιμο να σταθώ σε βασικά μεγέθη του υπό ψήφιση π/υ προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα της δομής του.

Ο π/υ του έτους 2019 είναι Ισοσκελισμένος και ανέρχεται στο ύψος των 30.095.367,52 εκ. ευρώ. Σε αντίθεση με το έτος 2018 εμφανίζεται  μειωμένος κατά 3.200.000 εκ. ευρώ περίπου και αυτό για δυο κυρίως λόγους .
 Ο πρώτος έχει να κάνει με την λειτουργία της ΔΕΥΑ Δ.Δ.  και επηρεάζει τους κωδικούς 032 Υπηρεσία 'Ύδρευσης και 034 Υπηρεσία Αποχέτευσης και οι οποίοι δεν εμφανίζουν κίνηση μιας και αποτελούν πλέον έσοδα της νεοσυσταθείσας επιχείρησης.  Με το ίδιο σκεπτικό δεν εμφανίζονται και οι κωδικοί 2112 και 2114 που αφορούσαν τακτικά έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά. Η μεταφορά αυτή των εσόδων στην δημοτική επιχείρηση υπολογίζεται σε 1.700.000 εκ. ευρώ. Αντιστοίχως επηρεάζονται και οι κωδικοί των δαπανών που αφορούσαν ανταποδοτικές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης. 
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την καταβολή των Προνοιακών Επιδομάτων τα οποία πλέον δεν θα καταβάλλονται από τον Δήμο (κωδικοί δαπανών 15-67) και που υπολογίζονται σε 1.500.000 εκ. ευρώ περίπου, μιας και άλλαξε η σχετική νομοθεσία και δεν εμπλέκονται πλέον οι δήμοι στην καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Αναπτυξιακά έργα

Η ΣΑΤΑ επενδυτικών δαπανών (κωδικός εσόδων 1311) για  μία ακόμη χρονιά  προβλέπεται να κυμανθεί στα επίπεδα της τάξης των 614.640 χιλ. ευρώ  πράγμα που αποτελεί τροχοπέδη στον οποιοδήποτε σοβαρό σχεδιασμό επενδυτικών δράσεων, ενώ αντιστοίχως η ΣΑΤΑ των πρώτων χρόνων εφαρμογής του Καλλικράτη ήταν δύο και τρεις φορές τα σημερινά νούμερα. Με αυτά τα δεδομένα  δημιουργήθηκε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με 32 δράσεις που αφορούν και τις οκτώ Δημοτικές Ενότητες, ύστερα από προτάσεις που κατέθεσαν οι Κοινότητες και κατόπιν αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων τους. Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό και απαντά στα θέματα της καθημερινότητας των κοινοτήτων. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται πιστώσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων των σχολείων του δήμου μας, των αθλητικών εγκαταστάσεων, νέες εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού , αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων δημοτικών οδών με άσφαλτο, δαπάνες φύλαξης των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.

Στα μεγάλα έργα υποδομών που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής μας και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματική ευημερία του τόπου οφείλω να σταθώ στην κατασκευή της Περιφερειακής οδού Άμφισσας έως το Κάστρο, έργο ποσού 3.900.000 εκ. ευρώ και που ήδη εγκρίναμε με απόφαση του Δ.Σ. την παραλαβή της προμελέτης οδοποιίας, της τοπογραφικής και της γεωλογικής μελέτης, καθώς και την διαμόρφωση του χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων, ποσού 500.000 χιλ. ευρώ. 'Έργα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν την εικόνα της πόλεως και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για αύξηση της επισκεψιμότητας με όλα τα θετικά επακόλουθα για την τοπική οικονομία.
Ο  Δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων στους Δελφούς, έργο ποσού 1.500.000 εκ. ευρώ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ήδη υπογράφηκε η Υπουργική απόφαση μετά από έγκριση του ΚΑΣ. Αναμένεται η δημοπράτησή του εντός του 2019. Η αμοιβή των μελετητών για την προετοιμασία του φακέλου προήλθε από ιδίους πόρους του Δήμου.
Η χρηματοδότηση των παραπάνω αναφερόμενων έργων θα γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενώ η δημοπράτηση και η υλοποίηση τους θα γίνει από τον Δήμο μας μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης φωτισμού «Ενεργειακή αναβάθμιση - Αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων - Εφαρμογές Smart Cities" (κωδικός 20-6279.001),  είναι φανερό ότι θα επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο μας. Το πρόγραμμα Smart Cities  προχώρησε μέσω ανοικτού διεθνούς δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού και πριν από λίγες ημέρες επήλθε η  οριστική κατακύρωσή του σε ανάδοχο με ποσό 5.927.200 εκ. ευρώ με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά γίνεται αναλυτική αποτύπωση σε δέκα ξεχωριστούς κωδικούς δαπανών της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε με ακρίβεια το κόστος των υπηρεσιών που οφείλουμε να παρέχουμε στους δημότες μας. Μέχρι πρότινος υπήρχε ένας και μόνο κωδικός ο οποίος δεν μπορούσε να μας δώσει τις πληροφορίες που απαιτούνταν για τον εξορθολογισμό των κοστολογίων. Για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο απαιτήθηκε προσπάθεια χρόνων και εντατική εργασία των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Κοινωνική Μέριμνα

Σημαντικό  σημείο αναφοράς  είναι η αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση για την λειτουργία τους. 'Όπως είναι γνωστό η νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρή όσο αφορά τις προϋποθέσεις λειτουργίας και αδειοδότησης των παιδικών χαρών και ως εκ τούτου ο δήμος μας είναι απαραίτητο να κινηθεί στα πλαίσια που επιτάσσει ο νομοθέτης. Το συνολικό κόστος αναβάθμισης θα ανέλθει στα 273.000 χιλ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προκύψει μέσω του Προγράμματος  Φιλόδημος ΙΙ ύψους 204.000 χιλ ευρώ καθώς και 69.000 χιλ. ευρώ μέσω του τέλους διαφήμισης και του φόρου ζύθου  (κωδικοί δαπανών 15-7135) και αφορά αρκετές από τις υφιστάμενες παιδικές χαρές. 

Να αναφερθώ επίσης στο πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων  (ΚΔΑΠ) το οποίο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις Δ.Ε. Άμφισσας και Ιτέας  και μάλιστα προβλέπεται η λειτουργία τους και σε τρεις επιπλέον δημοτικές ενότητες. Είναι ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην δημιουργική απασχόληση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών ενώ έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδάκια να απασχολούνται δημιουργικά κατά τις απογευματινές ώρες ενώ δεκάδες εκπαιδευτικοί, αρκετοί άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, να μπορούν να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και φυσικά να βρουν εργασία. Για την λειτουργία του έχουν ήδη δεσμευτεί αρκετοί κωδικοί στον π/υ του 2019.
Οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δελφών» και η δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής»  που καλύπτουν τις ανάγκες εκατοντάδων συμπολιτών μας συνεχίζουν να υποστηρίζονται με εγγραφές στους κωδικούς 1212 των Εσόδων.

Τουρισμός –Πολιτισμός -Αθλητισμός

Η σύσταση του Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στην Φωκίδα σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρά το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας του, έχει δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα ενώ  παράλληλα με την δημιουργία του Φεστιβάλ Δελφών μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτιστικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας.  Οι κωδικοί 00-6737.003 και 15-7518.001 έχουν εγγεγραμμένα 122.500 χιλ. ευρώ συνολικά  για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.  Η λειτουργία των Μουσείων που εποπτεύει ο Δήμος μας και η πρόσληψη προσωπικού για να είναι ανοιχτά στο κοινό μπόρεσαν να υλοποιηθούν με την σύσταση του Δικτύου.  
Στον Τουρισμό η συστηματική εργασία της Τουριστικής Επιτροπής έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ο Δήμος μας είναι παρών σε σημαντικές τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού με ευεργετικά αποτελέσματα και μάλιστα σε εκθέσεις νέων αγορών όπως πρόσφατα στο Τελ Αβίβ. Παράλληλα γίνεται εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας που παρέχεται μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων όπως είναι η "Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλασσίων προορισμών στο Δήμο Δελφών" με εγγραφή 118.792 χιλ. ευρώ στον κωδικό δαπανών 15-7326-013.
Στον Αθλητισμό συνεχίζουμε την έμπρακτη στήριξη των αθλητικών σωματείων με την οικονομική τους ενίσχυση (Κωδικός 00-6735 ποσό 15.000 χιλ. ευρώ) καθώς και τις επιλεκτικές παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις για την βελτίωση τους μέσω ΣΑΤΑ η άλλων πηγών χρηματοδότησης.


Πρωτογενής Τομέας

Έμφαση επίσης δύνεται στον πρωτογενή τομέα μέσω της συνεργασίας με το  Πανεπιστήμιο  Yale των ΗΠΑ. Ήδη το επιτυχημένο ταξίδι αντιπροσωπείας του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο τον περασμένο Οκτώβριο, οδήγησε στο να σχεδιαστεί το επόμενο συνέδριο εντός του μήνα Μαΐου 2019 στους Δελφούς. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η καλλιέργεια της ελιάς να συνδυαστεί με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του λαδιού και της ελιάς να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο και να μην πωλούνται χύμα. Έτσι θα δημιουργηθούν οι βάσεις για την αύξηση των πωλήσεων και θα ενισχυθεί αποφασιστικά το εισόδημα των αγροτών.   Η διαμόρφωση του Πάρκου Ελιάς  κωδικός 30-7326.024 ποσού 27.000 χιλ. ευρώ θα συμβάλει αποφασιστικά στην πραγματοποίηση του επιδιωκόμενου στόχου.

Καθημερινότητα

Λόγω της υποστελέχωσης του δήμου σε προσωπικό καθαριότητας, το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες του τομέα καθαριότητας, υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση με τον Φο.Δ.Σ.Α Στ. Ελλάδας Α.Ε.  κωδ. 00-6737.002 ποσό ύψους 424.948 χιλ. ευρώ που προβλέπει την υποστήριξη των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης του δήμου, την λειτουργία της σκούπας-σαρώθρου, την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων με χρήση γερανοφόρου φορτηγού με αρπάγη. Επίσης προβλέπεται η καταβολή της ετήσιας εισφοράς των μελών του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για το έτος 2019  στον κωδ. 20-6721.002 ποσού 349.089 χιλ. ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνεται το τέλος διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκατάσταση και μεταφροντίδα των ΧΥΤΑ καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα του φορέα προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ και που ανέρχεται σε 108,578 χιλ. ευρώ για το δήμο μας.

Τελειώνοντας θέλω να σταθώ στην σύσταση Νομικής Υπηρεσίας, που η έλλειψή της δημιούργησε τόσα και τόσα θέματα κατά το παρελθόν, είναι πλέον γεγονός με θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά του δήμου αλλά και για την ίδια την πορεία των νομικών υποθέσεων. Ο κωδικός δαπανών 00-6031.004 "Δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι με πάγια αντιμισθία" προβλέπει το ύψος της δαπάνης για το 2019, ενώ αντίστοιχα ο κωδικός 00-6111 " Αμοιβές Νομικών" μειώνεται σημαντικά λόγω της λειτουργίας της νομικής υπηρεσίας.

Όσο αφορά το Πρόγραμμα των Ληξιπροθέσμων και το οριστικό κλείσιμο των υποχρεώσεων του παρελθόντος προς τους προμηθευτές των παλαιών  επιχειρήσεων της Καποδιστριακής περιόδου καθώς και την οφειλή για την αγορά αδιύλιστου ύδατος προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων συνολικού ύψους 3.500.000 εκ. ευρώ που αφορά την περίοδο Σεπτέμβριος 2012 έως και Σεπτέμβριος του 2017, αυτό αποτυπώνεται στην κίνηση του κωδικού των δαπανών 70.01-83   - Επιχορηγούμενες Πληρωμές Υποχρεώσεων Π.Ο.Ε., ο οποίος για το 2018 είχε εγγράψει 2.561.766,27 εκ. ευρώ ενώ για το 2019 είναι (0) μηδενικός.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας και τους υπόλοιπους συνεργάτες μου στην Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, γιατί παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας και τον φετινό π/υ, αλλά και για την μέχρι σήμερα αποτελεσματική εργασία τους περί των οικονομικών του Δήμου μας.

Ιανουάριος 2019
Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: