Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Geabit: Η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο της γεωργίας - Συνέντευξη με τον 19χρονο ιδρυτή Βαγγέλη Καραθάνο











Ο Βαγγέλης Καραθάνος είναι φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και ιδρυτής και CEO της Geabit. Για τη συγκεκριμένη startup και τα συστήματα παρακολούθησης καλλιέργειας που αυτή κατασκευάζει μας μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr.
Μιλήστε μας για την Geabit και για τα άτομα από τα οποία αποτελείται.
H Geabit είναι μια startup που έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει όλη τη δυναμική της καλλιέργειας, μεγιστοποιώντας τη σοδειά του αγρότη και μειώνοντας παράλληλα τα κόστη, τη χρήση χημικών και νερού. 
Μέρος αυτής της προσπάθειας, πέραν από τους ιδρυτές, Βαγγέλη και Γιάννη Καραθάνο, είναι αρκετοί ερευνητές, γεωπόνοι, data scientists και σύμβουλοι από το StartLife και το Πανεπιστήμιο του Βαγκένιγκεν, που εδρεύει στην Ολλανδία και θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για τη γεωργία.
Ποια ακριβώς είναι τα προϊόντα σας, πως λειτουργούν και σε ποιους απευθύνονται;
Δημιουργούμε συσκευές, πιο συγκεκριμένα την Ace και την Jack, που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών. Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πως θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να προσφέρουμε τα παρακάτω:
  • Πρόβλεψη ασθενειών,
  • Πρόβλεψη καιρού,
  • Έλεγχος ποτίσματος,
  • Παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης (patent-pending),
  • Προσαρμοσμένη καθοδήγηση.
Πως προέκυψε η ιδέα; Είχατε μήπως εσείς κάποια σχέση με τη γεωργία;
Ζω σε μια κοινωνία με αρκετούς αγρότες. Ξέρω τι είναι να χάνεις την σοδειά σου και ακόμη χειρότερα όλη την περιουσία σου από μια ασθένεια ή λόγω κακού ποτίσματος. Η γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το μέλλον της ανθρωπότητας, παρόλα αυτά δεν ακολουθεί ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσω τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έννοιες και πόρους, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει τη γεωργία να μπει σε μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εποχή, την εποχή του geabit.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή η τεχνολογία της geabit;
Αυτή τη στιγμή το Geabit χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες σε δοκιμαστικό στάδιο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο δοκιμαστικό στάδιο των συσκευών το 2017 πετύχαμε κατά μέσο όρο 30% αύξηση στη σοδειά.
Μπορεί κάποιος σήμερα να προμηθευτεί τη συσκευή για να την χρησιμοποιήσει στην καλλιέργεια του; Υπάρχουν περιορισμοί γύρω από την τοποθέτηση;
Αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη η τεχνολογία μας για αγορά. Παρόλα αυτά, αν κάποιος αγρότης θέλει να χρησιμοποιήσει τις συσκευές μας, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με εμάς μέσω του geabit.com για να συμμετάσχει στο beta testing. Η τοποθέτηση των συσκευών είναι πολύ απλή και γρήγορη, καθώς είναι plug & play και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις καλλιέργειες.
Είστε ένας νέος άνθρωπος που έχει εντυπωσιάσει με τις καινοτόμες προτάσεις του. Ήταν εύκολο να κάνετε τις ιδέες σας πράξη και πως αντιμετωπίσατε τις πιθανές δυσκολίες;
Πότε δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη μια ιδέα, πόσο μάλλον κάτι αρκετά περίπλοκο όπως η τεχνολογία που φτιάχνουμε εμείς για να βοηθήσουμε τους αγρότες. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι και να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.
geabit_mainimage.jpg?mtime=20180727214704#asset:94231
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που μας διαβάζουν, θεωρούν πως έχουν μια καινοτόμα ιδέα και δεν ξέρουν πως να προχωρήσουν;
Χρειάζεται τόλμη και οργάνωση. Πριν ξεκινήσει κανείς για να φτάσει κάπου, η διαδρομή φαίνεται σαν μια γιγαντιαία σκάλα. Χρειάζεται λοιπόν τόλμη για να κάνεις το πρώτο βήμα και οργάνωση για να επιλέξεις σωστά ποιο θα είναι αυτό το πρώτο σκαλί που θα επιλέξεις.
Πριν από μερικές ημέρες, η geabit αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό «Israel at 70: Innovation at its Best 2018». Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη διάκριση και τι προκύπτει μέσω αυτής;
Ήταν μια πολύ σπουδαία διάκριση για εμάς καθώς θα συμμετάσχουμε στην επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ το Σεπτέμβριο. Το Ισραήλ είναι μια χώρα που φημίζεται για τις αρκετά προηγμένες καλλιεργητικές μεθόδους καθώς και για το απίθανο startup οικοσύστημα. Η συμμετοχή μας σε αυτή την αποστολή ελπίζω να μας φέρει σε επαφή με VCs, εταιρείες και πανεπιστήμια που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε το έργο μας.
Υπάρχουν άλλα project που «τρέχετε» παράλληλα με την Geabit; Γενικότερα, ποιοι είναι οι στόχοι σας για το άμεσο μέλλον;
Δεν τρέχουμε κάτι άλλο παράλληλα με το geabit. Βασικός στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι να διατεθεί η τεχνολογία μας στην αγορά, συνεχίζοντας την ραγδαία ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να επεκταθούμε σε νέες αγορές και να καλύψουμε άλλες ανάγκες του αγρότη.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: