Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Οι δράσεις-παρεμβάσεις του κέντρου πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας "Διαδρομή"




     Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας            « Διαδρομή»  (Σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών) εφαρμόζει και υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα πρόληψης σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα σε εκπαιδευτικούς α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης , γονείς φυσικά πρόσωπα όλων των ηλικιακών ομάδων στην κοινότητα και συλλόγους.
     Η πρόληψη είναι μια θετική διαδικασία που περιλαμβάνει την εκμάθηση διαπροσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και την ενίσχυση του εαυτού ώστε να βελτιώνει την αυτογνωσία του και να αποφασίζει υπεύθυνα.
     Η υιοθέτηση θετικής στάσης ζωής είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας της πρόληψης  και ιδιαίτερα στους νέους λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την λήψη μιας καίριας απόφασης, την άνοδο της αυτοεκτίμησης, την κατανόηση του συναισθηματικού πεδίου.
     Απαρτίζεται από  τρία επιστημονικά στελέχη ,  Παναγιώτα Σκαρλή( Ανθρωπιστικός Επιστήμονας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης), Ερικέτη  Ιωάννα Φιλιππίδη ( Κοινωνιολόγος), Νίκος Λάιος ( Κοινωνικός Ανθρωπολόγος) και   Νίκος Κουλός     ( Διοικητικός Υπάλληλος).
     Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο η σύνθεση του οποίου είναι:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευστάθιος Κάππος, νόμιμος εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Φωκίδας, εκπαιδευτικός, πρωην Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τριανταφυλλιά Πιλάλα – Τσακίρη, νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών, αντιδήμαρχος Δελφών Δ.Ε. Ιτέας, φυσικοθεραπεύτρια.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παναγιώτης Λύτρας, νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Άμφισσας
ΤΑΜΙΑΣ: Νίκη Γαλάτου, νόμιμος εκπρόσωπος Γενικού  Νοσοκομείου Άμφισσας, Τ.Ε.,           Msc Νοσηλεύτρια, τομεάρχης χειρουργικού τομέα Γενικού  Νοσοκομείου Άμφισσας.
ΜΕΛΗ: 1) Χαράλαμπος Φάκος, νόμιμος εκπρόσωπος Δήμου Δωρίδας, αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδας, οικονομολόγος.
2) Παρασκευή Σανιδά, νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Άμφισσας.
3) Σκαρλή Παναγιώτα, νόμιμος εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης.

     Το Κέντρο Πρόληψης « Διαδρομή», υλοποίησε τις εξής παρεμβάσεις  κατά το Α΄εξάμηνο του 2018 :

1.Ιτέα Γυμνάσιο : Ομάδα Γονέων ( 7 δίωρες παρεμβάσεις)
*   2.Γυμνάσιο Ιτέας καθολική παρέμβαση « Εθισμός στο Διαδίκτυο
( 9 ώρες)
*   Ομάδα Καταξιωτικής  Συστημικής Διερεύνησης σε εργαζόμενους στο ΙΚΑ ( 10 ώρες)
*    Εποπτεία στο ΕΠΑΛ  « Στηρίζομαι στα πόδια μου» , Α΄Λυκείου ( 16 ώρες)
*   Σχολή Νοσηλευτικής ( εξαρτήσεις και εξαρτησιογόνες ουσίες) ( 6 ώρες)
*   Ομάδα Γονέων Δελφοί ( 10 ώρες)
*   Εκπαιδευτικό σεμινάριο Δασκάλων στο υλικό « Ο κήπος με τις 11 γάτες» ( διήμερο)
*   Εκπαιδευτικό εργαστήρι δασκάλων  (Αποφόρτιση) ( 3 ώρες)
*   Εκπαιδευτικό εργαστήρι δασκάλων « Δυναμική της ομάδας» ( 3 ώρες)
*   Εποπτεία σε τρεις τάξεις δύο  Δημοτικών Σχολείων ( Ο κήπος με τις 11 γάτες), Γ’ ( 20 ώρες)  και   Δ΄Δημοτικού ( 12 διδακτικες ώρες) στην Κίρρα και  Α΄Δημοτικού  ( 20 ώρες) στο 4Ο Άμφισσας)
*   Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας ΣΤ΄Δημοτικού ( Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο) ( 20 διδακτικές ώρες)
Ένα πρόγραμμα στο κλείσιμο του οποίου  συμμετείχαν οι γονείς με τα παιδιά.
*   Δημοτικό Σχολείο  Κίρρας  , Ε’ και ΣΤ΄Δημοτικού
(  Θαλασσομαντέματα- Ομαδομαζέματα) ( 6 διδακτικές)
*   Δημοτικό Σχολείο Λιδορικίου Ε΄,  ( 3ώρες)
*   Γυμνάσιο Λιδορικίου καθολική παρέμβαση ( Εξάρτηση από το διαδίκτυο)( 4 διδακτικές ώρες)
*   Λύκειο Λιδωρικίου καθολική παρέμβαση ( Εξάρτηση από το διαδίκτυο)( 4 διδακτικές)
*   Μουσικό Γυμνάσιο Άμφισσας ( καθολική παρέμβαση) ( Εξάρτηση από το διαδίκτυο)
*   Μουσικό Γυμνάσιο: Προβολή ταινίας για την ευαισθητοποίηση από το αλκοόλ « Ο μεθύστακας» { Γιώργος Τζαβέλας, Ορέστης Μακρής 1947}
*   Ομάδα γονέων Δεσφίνα { Καταξιωτική Διερεύνηση και Επικοινωνία στην Οικογένεια} ( 8 δίωρες)
*   Συνεργασία  της επιστημονικά υπευθύνου  Π. Σκαρλή με την ομάδα Κεντρικού σχεδιασμού του ΟΚΑΝΑ για την σύνταξη εγχειριδίου για την ΕΛ.ΑΣ βασισμένη στην ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης « Διαδρομή» με την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας στο πλαίσιο του Προγράμματος  « Δικτύωση των Κ.Π. με τα Αστυνομικά Τμήματα». ( Συμμετοχή σε δύο θεματικές ενότητες του εγχειριδίου)
Συνεργασία  της επιστημονικά υπευθύνου  Π. Σκαρλή με την ομάδα Κεντρικού σχεδιασμού του ΟΚΑΝΑ για την σύνταξη εγχειριδίου για την  Συστημική Καταξιωτική Διερεύνηση  στην θεματική ενότητα « Κοινότητα».
*   ΕΦΚΑ-ΙΚΑ  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του καπνίσματος ( Ομιλία- αφίσες) Διημερίδα.
*   ΕΚΤΕΠΝ
*   ΕΠΙΨΥ  Συμμετοχή σε πανελλαδικό ερωτηματολόγιο για τα Σχολεία ( Δημοτικά- Γυμνάσια- Λύκεια)
*   Ατομικά αιτήματα βοήθειας
*   Συμμετοχή και εισήγηση στο Πανελλήνιο Συνέδριο των Κέντρων Πρόληψης ( Θεσσαλονίκη 2018)
*   Άρθρο στην ιστοσελιδα « Νόστιμον Ήμαρ»: « Το LSD υπό επανεξέταση. Όταν το παρελθόν ξεχνιέται η ιστορία επαναλαμβάνεται». ( Μπερεζίν, Ρ).
*   Έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής για ένα παιδικό παραμύθι το οποίο συνέγραψε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης « Διαδρομή» και επιμελήθηκε  η Σχολική Σύμβουλος  Προσχολικής ηλικίας της 66ης Περιφέρειας  κα Αργυρώ Δασκαλάκη και η Νηπιαγωγός του Νηπιαγωγείο Δελφών  κα Μαριέττα Σταύρου.
*   Λύκειο Ιτέας : Καταξιωτική Διερεύνηση « Διαχείριση άγχους» παρέμβαση στην Γ΄Λυκείου για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της τοξικότητας και του στρες την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. 65 παιδιά ( 30 διδακτικές ώρες)
*   Γυμνάσιο Ιτέας . « Εθισμός από τον καπνό και το Αλκοόλ. Παρέμβαση στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας.
*   Συμμετοχή στη Δικτύωση Μονάδων πρωτοβάθμιας Αγωγής Υγείας Υγείας
*     Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών  « Το θαλασσινό Σχολείο»( δημιουργική απασχόληση μικρών, ενημέρωση μεγάλων για τη φιλοσοφία της πρόληψης) Διάρκειας 2 ημερών. Προβολή όλων των βίντεο δράσεων των παρελθόντων ετών του Δημ. Σχολ. Κίρρας με το Κέντρο Πρόληψης.
*    4ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, Α΄Δημοτικού, πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Ο κήπος με τις 11 γάτες», δημιουργία  και προβολή  βίντεο καθώς και θεατρικό  δρώμενο στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας «« Ο κήπος με τις 11 γάτες».
*   Β΄Δημοτικού 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας,  πραγματοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση στη θεματική ενότητα των συναισθημάτων διάρκειας 6 διδακτικών ωρών, δημιουργία  βίντεο και ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας  με τίτλο « Ο Διαδρομούλης και η Διαδρομούλα , παρέα με την ομάδα τους, φτιάχνουν τον  κήπο των συναισθημάτων».
*    2ο Δημοτικό Άμφισσας, Β΄Δημοτικού, πραγματοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση στη θεματική ενότητα των συναισθημάτων διάρκειας 6 διδακτικών ωρών.
*    Δ.Σ. Κίρρας, Γ΄και Δ΄Δημοτικού. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Ο κήπος με τις 11 γάτες».
Δημιουργία  αναμνηστικού βίντεο για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
*   Ανάρτηση των δράσεων στο ηλεκτρονικό περιοδικό για την πρόληψη « Δίαυλος»
*   Δημοτικό Σχολείο Γαλαξιδίου.ΣΤ΄ Δημιουργία και προβολή βίντεο στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος πρόληψης για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο « Γυμνάσιο Ερχόμαστε» ( διάρκειας 12 ωρών).
*   Εργαστήρι για γονείς με θέμα τα όρια σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Λιδωρικίου (διάρκειας 3 ωρών).





Δεν υπάρχουν σχόλια: