Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

'Παγωμάρα' στη ΝΔ από την απόφαση Μητσοτάκη για Ντόρα


Αντικρουόμενες προσεγγίσεις, σενάρια και αναλύσεις για την επόμενη μέρα της ΝΔ.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αφήσει εκτός υπουργικών εδράνων και προεδρίας της βουλής την Ντόρα Μπακογιάννη όταν και εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές με το επιχείρημα ότι «πρέπει να σπάσει το στερεότυπο ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι οικογενειακή υπόθεση» έχει προκαλέσει αίσθηση, αρκετές συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ σε ένα βαθμό ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε ακόμα και συνεργάτες του.
Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτες με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή ανέφερε ότι το να αφήσει εκτός μιας επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ μέλη της οικογένειάς του «είναι σκληρό και ίσως άδικο για τη Ντόρα Μπακογιάννη», ωστόσο το χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» μια τέτοια απόφαση από τη συγκυρία και την εντολή που -όπως είπε- έχει λάβει με την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή αντίμετρα διείδε «συναισθηματική φόρτιση» του προέδρου της ΝΔ πίσω από αυτή την απόφαση ενώ τόνισε κληθείς να σχολιάσει αυτή την επιλογή ότι «με την Ντόρα Μπακογιάννη είμαστε φίλοι 30 χρόνια και η φιλία μας δεν έχει επισκιαστεί από τίποτε. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με την Ντόρα». Η Μαρία Σπυράκη (τηλεόραση ΣΚΑΙ) χαρακτήρισε «δύσκολη απόφαση» για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αλλά πρόσθεσε  πως είναι μια «έντιμη απόφαση» που ελήφθη σε «ουδέτερο χρόνο», σημειώνοντας ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη είναι σημαντικό στέλεχος με εκτόπισμα».
Από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρούν σεβαστή την απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνουν ότι ήταν σε γνώση της πρώην υπουργού εξωτερικών και παραπέμπουν μάλιστα σε προ μηνός δηλώσεις της όταν η ίδια είχε τονίσει ότι δεν θέτει στις προτεραιότητές της για το μέλλον τη διεκδίκηση οποιουδήποτε αξιώματος.
Η κίνηση πάντως του κ. Μητσοτάκη έχει δώσει τροφή σε αναλύσεις και σενάρια αναφορικά με τις προεκτάσεις της επιλογής του να αποκλείσει από τα επόμενα κυβερνητικά σχήματα και το προεδρείο της βουλής την πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ. Άλλοι βλέπουν πίσω από αυτή την κίνηση απόσυρση της Ντόρας Μπακογιάννη για να μπει στο στίβο της κεντρικής πολιτικής ο γιος της και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, άλλοι πάλι προκρίνουν το σενάριο μεταπήδησης της κας Μπακογιάννη σε θέση της ΕΕ, άλλοι ωστόσο διαβλέπουν κινήσεις που σχετίζονται με εσωκομματικές ισορροπίες και υπερβαίνουν τα της οικογένειας Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: