Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Μεξικό : Η χώρα με τις 70 ανθρωποκτονίες ημερησίως !

Το 2017 ήταν το πιο βίαιο έτος των τελευταίων 20 χρόνων στο Μεξικό, με 23.101 ανθρωποκτονίες να καταγράφονται στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών στη χώρα από τότε που να συγκεντρώνονται επίσημα στατιστικά στοιχεία εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο αριθμός στα τέλη Νοεμβρίου ξεπέρασε τα αντίστοιχα στοιχεία του 2011, το οποίο θεωρείτο έως τώρα το πιο βίαιο έτος με 22.409 καταγεγραμμένες ανθρωποκτονίες.
Μόνο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν στο Μεξικό 2.212 δολοφονίες. Τον Οκτώβριο, ο αριθμός ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 2.380 δολοφονιών.
Περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν ανεπηρέαστες από τις συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ, όπως η Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ - που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των ξένων τουριστών - έζησαν φέτος ένα πρωτόγνωρο κύμα βίας.
Από τότε που ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν (2006-2012) ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών με τη βοήθεια του στρατού, τα κρούσματα βίας στο Μεξικό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η εκστρατεία αυτή επέτρεψε τη σύλληψη αρκετών αρχηγών καρτέλ, αλλά είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των εγκληματικών οργανώσεων και την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: