Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

"Καψάλειο" Ιτέας μια ευκαιρία (άρθρο Χρ.Βανδώρου)



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μήπως -Μια ευκαιρία για το Καψάλειο Ιτέας(!;)
Με ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση «τρέχει» πρόγραμμα ΕΣΠΑ 50 εκατομμυρίων Ευρώ με τίτλο   "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας", το οποίο προωθεί την αξιοποίηση και λειτουργική αποκατάσταση ξεχασμένων και εγκαταλειμμένων δημοτικών κτιρίων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί έως 100% της δαπάνης και μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά πρόταση, ανάλογα με το είδος αξιοποίησης του ακινήτου.
 «Με το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμε την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων»   ανέφερε ο κ Χαρίτσης και συνέχισε.
 « Κτίρια που παρέμεναν αδρανή και επιβάρυναν οικονομικά τους δημότες θα μετατραπούν σε σημαντικές εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε νέες πηγές εσόδων για τους δήμους. Πρόκειται για δράση που συνδυάζει αρμονικά τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών εμβληματικών κτιρίων με την οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής…. Για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων κινητοποιούμε τόσο τους πόρους του ΕΣΠΑ όσο και εκείνους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, το νέο Ταμείο Υποδομών… και  κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Ο δήμος μπορεί να καταθέσει μια (1) πρόταση για αποκατάσταση, ανακατασκευή, αναστήλωση και Επανάχρηση ενός κτιρίου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη του έργου ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών έχει καταληκτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ο Δήμος Δελφών οφείλει ένα τέτοιο έργο στην Ιτέα. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα, το Καψάλειο πιστεύω ότι είναι ιδανική περίπτωση και σε απόλυτη προτεραιότητα.
Με την κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά, θα αναδειχθεί  ως εστια τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας συμπαρασύροντας  και  αναζωογονώντας και την περιοχή γύρω από αυτό.
Οι Κατηγορίες παρέμβασης μέσα από τις οποίες οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του ακινήτου είναι αρκετές. Ενδεικτικά.

αθλητικές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές , εμπορικές, μετεγκατάσταση υπηρεσιών, βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ιατρεία, αλλά και  σχετιζόμενες με τα παραπάνω ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες  (υπό προϋποθέσεις και δεσμεύσεις).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος τρόπος για να γίνει το παραπάνω είναι να μεταφερθεί το καψαλειο στην Άμφισσα