Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Το παρασκήνιο της διαγραφής της Κατερίνας Παπακώστα από τη ΝΔ


-Ποιες ήταν οι δύο προηγούμενες διαφοροποιήσεις της πρώην πια γαλάζιας βουλευτή από την κεντρική γραμμή της ΝΔ και η παρ’ ολίγον διαγραφή της. 
-Η καθαίρεσή της από αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας και η κόντρα της με τον Άδωνι Γεωργιάδη. 
-Το παρασκήνιο για τα ψηφοδέλτια στη Β’ Αθήνας.
«Πικρός» ήταν ο «πρωινός καφές» της ΝΔ σήμερα για την Κατερίνα Παπακώστα που βρίσκεται πλέον εδώ και λίγη ώρα εκτός γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ύστερα από την πρωινή σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες όπου και συζητήθηκε το θέμα της χτεσινής διαφοροποίησης της βουλευτή της Β’ Αθήνας από την επίσημη κομματική γραμμή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας και οι αιχμές που άφησε από του βήματος της βουλής ακόμα μια φορά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο χωρισμός των δρόμων της ΝΔ και της Κατερίνας Παπακώστα μοιάζει με προαναγγελθέν από τις δύο πλευρές διαζύγιο καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που εξέπεμψαν σε διαφορετικά πολιτικά μήκη κύματος. Πριν από το χτεσινό επεισόδιο είχαν προηγηθεί άλλα δύο αρκετά σοβαρά περιστατικά κατά τα οποία είχε εξεταστεί το ζήτημα της διαγραφής της κας Παπακώστα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει το βήμα μέχρι εκεί.
Τον περασμένο Μάρτιο η Κατερίνα Παπακώστα για να αποφύγει τη διαγραφή της είχε αναγκαστεί να ανασκευάσει δηλώσεις που φερόταν να είχε κάνει στην εφημερίδα «Ειδήσεις» σύμφωνα με τις οποίες είχε διαφοροποιηθεί από το κεντρικό πολιτικό αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει «γραφική» εφόσον επιμείνει στο αίτημά της για εκλογές στην περίπτωση που κλείσει η β’ αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Απρίλιο η κα Παπακώστα θα καθαιρούνταν από αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας και τη θέση της θα έπαιρνε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας. Ο λόγος της καθαίρεσης της Κατερίνας Παπακώστα οφειλόταν στη δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς ζητούσε ουσιαστικά την παραίτησή του από αντιπρόεδρος του κόμματος μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ρόλο του ως πρώην υπουργού υγείας για το ζήτημα του Ερρίκος Ντυνάν το οποίο βρισκόταν στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
Η κίνηση αυτή τότε θεωρήθηκε ως ηχηρή αποδοκιμασία και αυστηρή προειδοποίηση προς την κα Παπακώστα από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος. Με την χτεσινή της παρέμβαση στην ολομέλεια της βουλής φάνηκε ότι τελικά το ποτήρι ξεχείλισε και ο δρόμος ήταν χωρίς επιστροφή και τα πράγματα τελικά δεν μπόρεσε να τα αλλάξει ούτε η δήλωσή της με την οποία επιχείρησε να «αποκρούσει» ερμηνείες για διαφοροποίησή της από την κεντρική γραμμή της ΝΔ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, τις αιχμές που άφησε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για προσωπικές επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο αλλά και το πώς εκλήφθηκε η πρόταση του Πάνου Καμμένου για συμμετοχή της σε επιτροπή του υπουργείου Άμυνας που θα εξετάσει τις συντάξεις χηρείας.
Το κλίμα βάρυνε επιπλέον και το γεγονός ότι η κα Παπακώστα επέλεξε να πει αυτά που είπε από το βήμα της βουλής ενώ δεν έθεσε κανένα ζήτημα κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός χειρισμός έγινε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου ο γραμματέας Κώστας Τσιάρας ζήτησε διορθωτική δήλωση στην οποία και προέβη η κα Παπακώστα κάνοντας λόγο για τη στάση της χτες στη βουλή «όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από την δήλωσή μου» και το θέμα για χτες έμεινε εκεί και επανεξετάστηκε σήμερα στον πρωινό καφέ της ΝΔ.
Πληροφορίες πάντως θέλουν τις συνεχείς διαφοροποιήσεις της κας Παπακώστα από την ηγεσία της ΝΔ να οφείλονται και στη δυσαρέσκεια της πρώην πια γαλάζιας βουλευτή από τις διαρροές που είχαν γίνει στο παρελθόν για ανανέωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Β’ Αθήνας με αρκετές γυναίκες, γεγονός που καθιστούσε επισφαλή την επανεκλογή της στη βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: