Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τι λέει η αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε Φωκίδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την παρατεταμένη ανομβρία στον ελαιώνα της Άμφισσας.


Άμφισσα 31-10-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας σας ενημερώνει ότι η παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία της φετινής καλοκαιρινής και φθινοπωρινής περιόδου, έχει επηρεάσει τόσο την ηρτημένη εσοδεία όσο και την φυσιολογία των μη αρδευόμενων ελαιοδέντρων με πιθανές επιπτώσεις στην καρποφορία των επόμενων ετών.
Οι επιπτώσεις της ξηρασίας που παρατηρήθηκαν στους ελαιώνες της περιοχής μας είναι:
·       Αποφύλλωση των ελαιοδέντρων και εξασθένιση αυτών.

·       Συρρίκνωση καρπού (ζάρωμα), πρόωρο μαύρισμα, καρπόπτωση, αναστολή ελαιογένεσης και αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.
·       Εμφάνιση κοκκοειδών και ακάρεων (κατά τόπους έντονα φαινόμενα)

Για να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις επί της μελλοντικής παραγωγής των ταλαιπωρημένων ελαιοδέντρων συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς:
1)    Να αποφύγουν το ράβδισμα για την συλλογή καρπού (να προτιμηθούν χτένια) η εφαρμογή του οποίου επιδεινώνει περαιτέρω τη μείωση της φυλλικής επιφάνειας λόγω φυλλόπτωσης.
2)    Η αφαίρεση των άγριων αναβλαστήσεων (αγριλίδια) για να μην εξασθενούν περαιτέρω τα δέντρα.
3)    Λίπανση ελαιοδέντρων με εφαρμογή ενός μεικτού λιπάσματος ( άζωτο, φώσφορος, κάλιο και ιχνοστοιχεία) την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου με ενσωμάτωση, και ενός αζωτούχου από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.
      Η λίπανση φυσικά προϋποθέτει παρουσία βροχών.
4)   Ελαφρό κλάδεμα των πληγέντων δένδρων από τα μέσα Μαρτίου και μετά
5)  Ψεκασμός ελαιοδέντρων με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την αποφυγή   
      εμφάνισης καρκινωμάτων (καρναβίτσα) εάν εκδηλωθούν συνθήκες ισχυρού   
      παγετού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας στο τηλέφωνο 2265 350 541 κ. Νικόλαο Αράχωβα, Γεωπόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: