Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Μετέωρη Ισπανία: Ο Γ. Καπόπουλος γράφει


Αν δεν έχουμε συνεχώς κατά νου ότι η Ισπανία είναι μια σε ακραίο σημείο συμπιεσμένη χώρα από την κρίση της Ευρωζώνης και την σκληρή δημοσιονομική λιτότητα που επέβαλλε το Βερολίνο, δεν θα καταλάβουμε την εκατέρωθεν αδιαλλαξία.
Χρονικό προαναγγελθείσης καταστροφής θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η κορύφωση του αδιεξόδου στην Ισπανία, με την Τοπική Βουλή στην Βαρκελώνη να κηρύσσει την Ανεξαρτησία της Καταλονίας, λίγη ώρα πριν η Γερουσία στην Μαδρίτη εγκρίνει την εισήγηση του Ισπανού Πρωθυπουργού Ραχόι για κατάργηση του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.


Τα δραματικά γεγονότα την ημέρα του δημοψηφίσματος της 1.10, είχαν πιστοποιήσει ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές είναι εγκλωβισμένες στην κλιμάκωση της αδιαλλαξίας, μια επιλογή που έχουν κάνει εδώ και μήνες, όταν στην αρχή του καλοκαιριού η κυβέρνηση Πουτζντεμόν στη Βαρκελώνη, δεσμεύθηκε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αν δεν έχουμε συνεχώς κατά νου ότι η Ισπανία είναι μια σε ακραίο σημείο συμπιεσμένη χώρα από την κρίση της Ευρωζώνης και την σκληρή δημοσιονομική λιτότητα που επέβαλλε το Βερολίνο, δεν θα καταλάβουμε την εκατέρωθεν αδιαλλαξία:
Ο Ραχόι που ήταν επικεφαλής μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς οι Σοσιαλιστές μετά την επάνοδο του Σάντσεθ στην κομματική ηγεσία τον Ιούνιο ήταν έτοιμοι να τον ανατρέψουν, τώρα, στο όνομα της συνταγματικής νομιμότητας και της διαφύλαξης της εθνικής ενότητας, αλλάζει την Πολιτική Ατζέντα και πετυχαινει ευρύτερες συναινέσεις.
Ο Πουτζντεμόν και οι Εθνικιστές Καταλανοί, όποια και αν είναι η ρητορική και η επιχειρηματολογία τους, στην πράξη κινούνται στην λογική της Λέγκας του Βορρά στη Ιταλία, καθώς εκτρέφουν στους συμπολίτες τους την ψευδαίσθηση ότι μια Ανεξάρτητη Καταλονία που δεν θα χρηματοδοτεί την υπόλοιπη Ισπανία θα βγει πιο γρήγορα από την Κρίση.
Η Ισπανία και μαζί της η Ε.Ε-Ευρωζώνη, πλέουν από σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά. Μετά την πολιτική αποσταθεροποίηση στον Νότο της Ευρωζώνης, τώρα απειλείται η Εθνική Ενότητα, σήμερα στην Ισπανία, με την Ιταλία να είναι το επόμενο προαναγγελθέν ατύχημα σε αναμονή.
Η Ιστορία θα αποτιμήσει ποιος από τους Ραχόι και Πουτζντεμόν είχε τα πρωτεία της ανευθυνότητας και του πολιτικού αμοραλισμού, σε μια σύγκρουση που θα έχει βαρύτατες παρενέργειες στην Ε.Ε-Ευρωζώνη.
Η πολιτικά ορθή προσέγγιση των Ευρωπαϊκών Θεσμών ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας θα  διαψευσθεί στην πράξη, καθώς ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν ως θεατές την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση πολιτικής ανυπακοής και βιαίας καταστολής…
Μετά τον εκδημοκρατισμό του 1977, η Μαδρίτη αναζήτησε στην πλήρη ένταξη στην τότε ΕΟΚ, εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας. Σαράντα χρόνια μετά, η Ευρωζώνη της ισοπεδωτικής δημοσιονομικής λιτότητας κινδυνεύει  να διαψεύσει την προσδοκία.
(Φωτογραφία: AP Photo/Emilio Morenatti) - news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: