Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

«Θα δουλέψουμε σκληρά»- Συνέντευξη του υποψ. προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας Ν. Αλεξανδρόπουλου




Ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος πήρε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας στις ερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου. Επαγγελματίας από την περιοχή της Ιτέας, αλλά και χρόνια πριν στο χώρο, κάνει το βήμα μπροστά για να δώσει στο φορέα έναν άλλο ρόλο, «τον πραγματικό του» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, βγάζοντάς το από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει. Διαβάστε όλα όσα δήλωσε στην «Εν Δελφοίς» για την απόφασή του, αλλά και για τις προτάσεις του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Προοδευτική Συσπείρωση».
συνέντευξη στον Βαγγέλη Καρανικόλα
Κύριε Αλεξανδρόπουλε, πήρατε την πρωτοβουλία να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας. Τι σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση;
«Πήρα την πρωτοβουλία αυτή γιατί πιστεύω ότι νέοι άνθρωποι σαν και μένα αλλά και νέοι στις αντιλήψεις, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, μπορούμε να βγάλουμε το Επιμελητήριο από την απαξίωση και να του προσδώσουμε τον πραγματικό ρόλο που οφείλει να παίξει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανόδου του τόπου μας».
Τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν δείχνουν και την καλύτερη δυνατή διάθεση για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πώς θα τους πείσετε να στραφούν και πάλι προς το Επιμελητήριο;
«Έχουν απόλυτο δίκιο, κατά την γνώμη μου, διότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι επαγγελματίες του τόπου μας, με τον τρόπο που λειτούργησε το Επιμελητήριο, δεν κατάλαβαν ακόμη και ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξής του.
Χρειάζονται νέα μυαλά και νέες ιδέες για να αποκτήσει το Επιμελητήριο την αίγλη που του ανήκει. Τότε και μόνο τότε θα αποκατασταθεί το κύρος του στα μάτια των μελών του, επιχειρηματιών του Νομού Φωκίδας.
Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε και γι’ αυτό ζητάμε την στήριξη και συμμετοχή στην προσπάθειά μας αυτή, όλων των γνήσιων επιχειρηματιών του τόπου μας που πιστεύουν αποκλειστικά και μόνο στις επιχειρηματικές τους δυνάμεις και δυνατότητες, μακριά από οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα».
Ιεραρχώντας τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου του νομού, με ποια σειρά θα βάζατε τα πιο σημαντικά;
«Δεν είναι καιρός για παχιά λόγια. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της μέχρι σήμερα γραμμής πλεύσης του Επιμελητηρίου, με μόνο σκοπό την άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τόπο μας, μόνης ελπίδας για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μελών μας και του τόπου μας.
Θα δουλέψουμε σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τον δρόμο της αλλαγής που χρειάζεται το Επιμελητήριο για να δουλέψει για το καλό των επιχειρηματιών μελών του και του τόπου μας».
Ακούμε συνεχώς για την περιβόητη ανάπτυξη αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ποιες οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στη Φωκίδα για να ανασάνει οικονομικά;
«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα μας, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά με την βοήθεια όλων των επιχειρηματιών μελών μας, για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Δεν μας αρέσουν τα λόγια και οι φανφάρες. Τις απαραίτητες κινήσεις θα τις βρούμε όλοι μαζί με πυξίδα μας την άνοδο της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας, μακριά από τις γνωστές σκοπιμότητες που οδήγησαν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους συμπολίτες μας στην σημερινή προβληματική κατάσταση».
Ως επαγγελματίας της Ιτέας γνωρίζετε από πρώτο χέρι το μείζον θέμα των κατασκευών στην παραλία, το οποίο χρονίζει. Έχετε ασχοληθεί με αυτό. Λύση υπάρχει και ποια είναι;
«Το πρόβλημα το δημιούργησαν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες που θέλουν τους πολίτες και κυρίως του επαγγελματίες σε συνεχή ομηρία.
Εμείς θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, να οδηγήσουμε τα πράγματα μακριά από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, διότι η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να προοδεύσει μέσα σε μικροπολιτικό περιβάλλον. Γι’ αυτή την αλλαγή θα αγωνιστούμε και στην αλλαγή αυτή επιχειρηματικής λειτουργίας θα στηρίξουμε την συμπαράστασή μας στους επαγγελματίες της παραλίας, με σκοπό να τους απελευθερώσουμε από την ομηρία της μικροπολιτικής. Το ίδιο θα πράξουμε και για τους άλλους πονεμένους από τον ίδιο ζυγό επαγγελματίες που και αυτοί αναγκάζονται να δουλεύουν, δεκαετίες τώρα με την αβεβαιότητα του αύριο.
Οι επιχειρήσεις τις παραλίας της Ιτέας, όπως και τα συνεργεία αυτοκινήτων π.χ. στους περιφερειακούς δρόμους της Ιτέας και της Άμφισσας, θα αγωνιστούμε για να τους προσδώσουμε την επαγγελματική αξιοπρέπεια που τους ανήκει, ως άτομα της τοπικής μας κοινωνίας και ως επιχειρηματίες του καθημερινού μόχθου.
Οι κατασκευές στην παραλία της Ιτέας υπάρχουν τα τελευταία τουλάχιστον σαράντα χρόνια και δεν είναι δυνατόν να απειλούνται με ολική καταστροφή από αυτούς που ή δεν στάθηκαν ικανοί να δώσουν σταθερή λύση στο πρόβλημα ή το διατηρούν σκόπιμα για να το εκμεταλλεύονται πολιτικά.
Λύση τώρα δεν προτείνουμε διότι αυτή θα προκύψει από την στοχευμένη προσπάθειά μας, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προς το συμφέρον των επαγγελματιών και του τόπου».
Ένα θέμα που θα κληθείτε να διαχειριστείτε στην περίπτωση που είστε στη διοίκηση του Επιμελητηρίου είναι αυτό του έργου της «Κοινωνίας της πληροφορίας». Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση γι’ αυτό. Πώς θα το διαχειριστείτε σε όποιο αποτέλεσμα προκύψει;
«Ένα μόνο θα πω: Λυπάμαι που το Επιμελητήριο αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των επαγγελματιών μελών του, τα τελευταία δέκα χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τρέχει στα δικαστήρια.
Εκείνο που έχω να πω είναι ότι αποτελεί ντροπή για το Επιμελητήριο το πρόβλημα αυτό. Τα μέλη του Επιμελητηρίου εμπιστεύθηκαν κάποιους να χειριστούν τις τύχες του, μάλιστα εν μέσω μεγάλης κρίσης και αυτοί αντί να ασχολούνται με την τραγική κατάσταση των επαγγελματιών και των πολιτών γενικότερα, ασχολούνταν με δικαστήρια και πληρωμές δικηγόρων.
Δεν αμφισβητώ την καλή πρόθεση κανενός από τα παλαιά μέλη που διοίκησαν το Επιμελητήριο μέχρι σήμερα. Όμως τους κάνω γνωστό ότι αν τα πράγματα με είχαν φέρει στην θέση τους, θα είχα παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή και δεν θα σκεφτόμουνα να ξαναασχοληθώ με τα κοινά».
Είναι πολύ πιθανό την επομένη των εκλογών να σκεφτείτε το ενδεχόμενο των συνεργασιών με τις άλλες παρατάξεις που διεκδικούν επίσης την ψήφο των μελών του Επιμελητηρίου. Με ποια κριτήρια θα λάβετε τις αποφάσεις σας;
«Κατεβαίνουμε στις εκλογές του Επιμελητηρίου με την ελπίδα ότι οι επαγγελματίες της Φωκίδας θα μας στηρίξουν ώστε να αποκτήσουμε τον πλήρη έλεγχο του Επιμελητηρίου για να μπορέσουμε να αλλάξουμε, ριζικά, τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική του απαξίωση στα μάτια των μελών του.
Έχοντας εξασφαλίσει η παράταξή μας την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, μέσα στον σχεδιασμό μας είναι να ζητήσουμε όχι μόνο την βοήθεια και των άλλων παρατάξεων στην επίτευξη του σκοπού μας, αλλά θα ζητήσουμε την βοήθεια όλων των μελών μας στην επίτευξη του στόχου μας που είναι η άνοδος της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας, διότι πίστη μας είναι ότι η επιχείρηση είναι το οικοδόμημα της ανάπτυξης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου των επαγγελματιών μελών μας και ολόκληρης της κοινωνίας».
Αίτημα και του Ν. Αλεξανδρόπουλου για τρεις κάλπες
Μετά το Βαγγέλη Μυταρά και ο Νίκος ΑΛεξανδρόπουλος κατέθεσε αίτηση προς την Εκλογική Επιτροπή με την οποία ζητά τη διενέργεια εκλογών εκτός της Άμφισσας και σε Ευπάλιο- Πολύδροσο. Σημειώνει πως αυτί επιβάλλεται από τα χαρακτηριστικά του νομού, βλέπε οδικό δίκτυο, τονίζοντας παράλληλα πως με αυτό τον τρόπο το Επιμελητήριο θα δείξει έμπρακτα ότι θέλει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του. «Για την παράταξη μας είναι πολύ σημαντικό το παραπάνω ζήτημα γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και μια από τις βασικές μας αρχές, που είναι η δραστηριοποίηση ενός νέου Επιμελητηρίου Φωκίδας με την στήριξη όλων των μελών ανεξάρτητος παρατάξεως», υποστηρίζει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως ο νόμος προβλέπει την σύσταση περισσοτέρων εφορευτικών επιτροπών Π.Δ. 372/92 Άρθρο 2 παράγραφος 3 και τη διεξαγωγή των εκλογών σε περισσότερους χώρους, ακόμη και εκτός της έδρας Άρθρο 1 παράγραφος 4 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: