Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Πολιτισμός, έρευνα, καινοτομία και ανάπτυξη. Η περίπτωση της ανάδειξης της Σπηλιάς (Κάρκαρος) του Γαλαξιδιού.







Στις 28 Ιουλίου 2017, στο Γαλαξίδι, στον αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου, οργανώθηκε, σαν αποτέλεσμα της προγραμματικής συνεργασίας του Δήμου Δελφών με το Τ.Ε.Ι. Αθηνών, παρουσίαση των προτάσεων ανάδειξης και προβολής του Σπηλαίου του Γαλαξιδιού, προτάσεις που επέβλεψαν ο συντοπίτης μας κος Γιώργος Παναγιάρης, Δ/ντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και η κα Χ. Ντρίνια, καθηγήτρια Τμ. Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
H “Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου» βοήθησε στο επικοινωνιακό και στο οργανωτικό μέρος της εκδήλωσης. Πέραν όμως αυτού αγκαλιάζει την ιδέα του τίτλου γιατί πιστεύει ότι χωρίς ανάπτυξη των πολιτιστικών στοιχείων ενός τόπου, σε συνδυασμό με την πανεπιστημιακή έρευνα, την εισαγωγή καινοτομιών καθώς και την διασύνδεσή τους με την αγορά δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη ενός τόπου. Σκοπεύει δε να συμμετέχει ενεργά και στην συνέχιση του έργου, μέχρι την ολοκλήρωσή του, γιατί πιστεύει ότι η υλοποίηση του σχεδίου για την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη του Σπηλαίου καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή του ρόλου της κουλτούρας και της κληρονομιάς ως κύριου αναπτυξιακού εργαλείου για την κοινωνία, όπως σημειώθηκε εύστοχα από τους συντελεστές της παρουσίασης.
Οι προτάσεις παρουσιάσθηκαν από τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές», κκ. Π. Γερολυμάτου, Ι . Γκουρτζιούμη, Ν. Καραμάνη & Αγ. Κάντζα και κατά γενική ομολογία εντυπωσίασαν για την λεπτομέρεια, το βάθος αλλά και την πληρότητά τους.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον των πολιτών για την Σπηλιά και το μέλλον της, όπως επίσης έδειξαν και οι εύστοχες ερωτήσεις που ακολούθησαν της παρουσίασης. Ο Δήμαρχος Δελφών, Κος Παναγιωτόπουλος, πιστεύει ότι μέσα στο 2018 η ανάδειξη της Σπηλιάς θα υλοποιηθεί, βεβαίωσε δε το κοινό ότι έχουν κρατηθεί τα αναγκαία κονδύλια για τον σκοπό αυτό.
Η γνώμη μας είναι ότι εφόσον υλοποιηθεί το έργο, θα είναι η απαρχή της δημιουργίας περισσοτέρων του ενός πόλων έλξης για το Γαλαξίδι, πόλων που τόσο έχει ανάγκη η πολιτεία, έτσι ώστε η φυσική ομορφιά, η αρχιτεκτονική της αρχοντιά αλλά και η ναυτική της παράδοση, που για πολλά χρόνια παραμένουν οι κύριοι λόγοι να την επισκεφθεί κανείς, θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο, όμως δεν θα είναι και ο μοναδικός λόγος προσέλκυσης. Το τελευταίο θα αποτελέσει, αφού επιλυθούν και άλλα θέματα που χρονίζουν, και μαζί φυσικά με την κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική, μοχλό ανάπτυξης του τόπου. Για το τελευταίο αυτό θέμα, την ανάπτυξη περισσοτέρων πόλων προσέλκυσης, ο κος Παναγιάρης επεκτάθηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης, θεωρώντας το απαραίτητο για την ανάπτυξη του Γαλαξιδιού, βρήκε δε ευρεία ανταπόκριση από το κοινό.
Η Νάντια Καραμάνη, εκ των συντελεστών της έρευνας και της σύνθεσης των προτάσεων, η οποία και θα ολοκληρώσει την μελέτη από πλευράς του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, θα είναι σε επαφή στους επόμενους δύο μήνες με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την συνέχιση του έργου, τα δε μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών θα αποτελέσουν τον "ενδιάμεσο" για την επαφή της με την κοινωνία και τους φορείς της.

Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οπου λαλουν πολλα κοκορια(κ μαλιστα αυτοδιοικητικα)δεν ξημερωνη ποτε...