Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Κορινθιακός: Τι θα αλλάξει με την ένταξη στο «Natura 2000»

Κορινθιακός: Τι θα αλλάξει με την ένταξη στο «Natura 2000»



Η «Π» και το pelop.gr στην προσπάθειά τους να… αποκρυπτογραφήσουν προθέσεις και διαθέσεις της Κυβέρνησης, μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με τις μέδουσες που έχει μετατρέψει φέτος σε... εφιάλτη το καλοκαίρι για κατοίκους, παραθεριστές και επαγγελματίες, απευθύνθηκε σε ειδικούς, περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες που σχετίζονται με το δίκτυο «Νatura 2000».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αλλά και την επεξεργασία της πληθώρας της πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα σχετικά με την υπόθεση των μεδουσών, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα, στο μέγεθος και την έκτασή του, φαίνεται ότι είναι αδύνατο να χαρτογραφηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Προκειμένου λοιπόν οι κυβερνητικός βηματισμός να μην γίνει σε… αχαρτογράφητα ύδατα, η ένταξη στο δίκτυο «Natura 2000» είναι η πιο ασφαλής οδός προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος η ρύπανση του Κόλπου, οι μελλοντικές επιπτώσεις από την υπερ-θέρμανση των νερών αλλά και να ληφθούν κάποια πιο αυστηρά μέτρα για την παράνομη αλιεία.

ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑΤΑ
Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, με KYA που θα υπογραφεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα προσδιοριστούν ζώνες αυστηρής απαγόρευσης της αλιείας αλλά και πιθανότατα ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των πλωτών μέσων. Στόχος είναι να σταματήσουν κυρίως οι τραυματισμοί δελφινιών από μηχανοκίνητα αλλά και η παράνομη αλίευση τονοειδών (παλαμίδα).
> Στην ΚΥΑ αναμένεται να προσδιοριστούν γνωστά σημεία όπου σήμερα βρίσκονται οι «Ποσειδωνίες» (θαλάσσια λιβάδια του Κορινθιακού) όπου θα απαγορευθεί -οριστικά ή 8 έως 10 μήνες κατ' έτος- η αλιεία καθώς εκεί γίνεται η αναπαραγωγή πολλών θαλάσσιων ειδών ενώ η παρουσία τους αποτελεί «τείχος» στη διάβρωση των ακτών. Μαζί με τα σημεία της «Ποσειδωνίας» (Παναγοπούλα κ.ά.) θα προσδιοριστούν και άλλα σημεία όπου υπάρχουν σπάνια κοράλλια («Γοργονίες») τα οποία κινδυνεύουν με καταστροφή από τα συρόμενα δίχτυα αλλά και με μετατόπιση από διάφορα καρκινοειδή την κλιματική αλλαγή.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
Μέχρι τον Οκτώβριο -οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, αλιέων και οικολογικών οργανώσεων στον Κορινθιακό- θα είναι έτοιμο το σχέδιο του φορέα που θα συσταθεί για τη διαχείριση του Κορινθιακού.

Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Από την έντυπη έκδοση της "Π")

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ουδέν κακόν (τσούχτρες) αμιγές καλού...
Έγινε και η έγκριση για βιολογικό Ιτέας γιατί η NATURA θα μας κρέμαγε στα μανταλάκια!