Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Βορίδης: Kανείς δεν με προειδοποίησε πως υπερκοστολογώ τις αρθροσκοπήσεις


Ο πρώην υπουργός Υγείας απέρριψε τις ευθύνες για την επίμαχη υπουργική απόφασή του και παρέπεμψε στις υπηρεσίες του υπουργείου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ.
Στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και στον ΕΟΠΥΥ παρέπεμψε ο Μάκης Βορίδης την Εξεταστική Επιτροπή για αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών στην υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων που υπερκοστολογήθηκαν με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε ο ίδιος.
Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την επίμαχη υπουργική απόφασή που κοστολόγησε στα 1.500 ευρώ τη διαγνωστική αρθροσκόπηση (έναντι 400 ευρώ στις ΗΠΑ και 300 ευρώ στην Ελλάδα σήμερα) ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι ο ίδιος λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο. Ταυτόχρονα, όμως, πήρε αποστάσεις από το ύψος της κοστολόγησης λέγοντας ότι κανείς αρμόδιος δεν του πρότεινε χαμηλότερο ποσό. «Κανείς δεν ήρθε να πει ότι: “Ξέρετε, αυτό γιατί το βάζετε 1.500 ευρώ; Να το βάλετε 400 ευρώ, 500 ευρώ, 800 ευρώ ή να το βάλετε 100 ευρώ”» είπε και τόνισε ότι αν το ΚΕΣΥ του είχε προτείνει να κοστολογήσει την εξέταση με 300 ευρώ θα το έκανε ευχαρίστως. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι από την κοστολόγηση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων στα 1.500 ευρώ δεν επιβαρύνθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ΚΕΣΥ πρότεινε την κοστολόγηση – ο ΕΟΠΥΥ την κατέβαλε

Ο κ. Βορίδης κατέθεσε επίσης ενώπιον της Εξεταστικής ότι δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα των αρθροσκοπήσεων και απλώς υιοθέτησε τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ που ήταν, μάλιστα, ομόφωνη. «Εγώ όπως αντιλαμβάνεστε ούτε ξέρω τι είναι η διαγνωστική αρθροσκόπηση Δεν είμαι γιατρός ! Ούτε ξέρω πώς κοστολογείται η οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Δεν είμαι κοστολόγος υγείας για να τα γνωρίζω αυτά. Βλέπω μια ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ...» δήλωσε χαρακτηριστικά στους βουλευτές της Εξεταστικής.
Επέρριψε, όμως, εμμέσως ευθύνες και στον ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι ο οργανισμός είχε τη δυνατότητα να μην καταβάλει τα 1.500 ευρώ παρά τη σχετική κοστολόγηση. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν κοστολογεί ιατρικές πράξεις. Αποζημιώνει και μπορεί να προσδιορίσει τιμή αποζημιώσεως. Άρα, μια ιατρική πράξη Χ μπορεί να κοστολογηθεί 1.500 ευρώ και να έρθει ο ΕΟΠΥΥ εν συνεχεία να πει: “Εσείς την κοστολογήσατε 1.500 ευρώ, αλλά εγώ θα πληρώνω 300 ευρώ”» εξήγησε ο πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Οι υπηρεσίες ευθύνονται για τη μη δημοσίευση της απόφασης

Ο πρώην υπουργός Υγείας επέρριψε επίσης ευθέως ευθύνες στις υπηρεσίες του υπουργείου για το γεγονός ότι η επίμαχη απόφασή του δεν πήρε ποτέ ΦΕΚ. «Ακολουθήθηκε η κλασική διαδικασία που πηγαίνει στην υπηρεσία και θα κάνει η υπηρεσία τα δέοντα» είπε ο κ. Βορίδης. Στην ερώτηση μάλιστα του Προέδρου της Εξεταστικής, Αντώνη Μπαλωμενάκη εάν φταίνε οι υπηρεσίες για τη μη δημοσίευση ο κ. Βορίδης ήταν απόλυτος. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το απόσπασμα από το διάλογο των δύο ανδρών στην Εξεταστική:
Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Ως προς τη μη δημοσίευση, δηλαδή, λέτε ότι η ευθύνη είναι της υπηρεσίας;»
Μάκης Βορίδης: «Απολύτως.
Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Δηλαδή λειτουργεί αυτοβούλως και ανεξάρτητα; Μου κάνει εντύπωση.»
Μάκης Βορίδης: «Η υπηρεσία γνωρίζει σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: