Με την «ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» βράβευσε η Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας.
«Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το μουσείο, το οποίο προβάλλει ως κεντρική ιδέα τη γένεση και εξέλιξη της Πόλεως (πόλις - κράτος), εξερευνώντας τη σημασία της Τεγέας και του εξέχοντος αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αλέας Αθηνάς. Το μουσείο, στην καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας, μυεί τον επισκέπτη στο επίκεντρο της μουσειολογικής του προσέγγισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική. Η δε αφήγηση χαρακτηρίζεται από τη σαφήνεια της δομής της» αναφέρεται στο κείμενο της βράβευσης.
Το βραβείο παρέλαβαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου Οικονομοπούλου και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου της επανέκθεσης, Γρηγόρης Θ. Γρηγορακάκης.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «συγχαίρει όλους τους συντελεστές για τη σημαντική διάκριση».
«Συγχαίρω θερμά τους αρχαιολόγους και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διεθνή διάκρισή του στον διαγωνισμό European Museum of the Year Award υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ήθελα ταυτόχρονα να εκφράσω αισθήματα συγκίνησης, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου που κρατούν διαχρονικά ζωντανό το φορτίο των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών αξιών του Ελληνισμού, αναδεικνύοντας διεθνώς τον τόπο και την πατρίδα μας με τη φιλεργατικότητα, τις διαρκείς προσπάθειες και τις καινοτόμες ιδέες τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016» απονεμήθηκε στο Μουσείο για την Ιστορία των Πολωνών Εβραίων, που βρίσκεται στη Βαρσοβία. Το Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία των Εβραίων της Πολωνίας καλύπτοντας μια περίοδο 1.000 χρόνων, καθώς και τη συμβολή τους στην περιοχή και στην Ευρώπη, από τον πρώτο οικισμό ώς τη σύγχρονη εποχή.
Το Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2013 και την κεντρική του έκθεση τον Οκτώβριο του 2014, βρίσκεται στην περιοχή μιας πρώην ακμάζουσας εβραϊκής συνοικίας, που αργότερα έγινε το Γκέτο της Βαρσοβίας.
Επίσης, δόθηκαν τα εξής βραβεία:
- Το Βραβείο του Συμβουλίου Ευρώπης απονεμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αλληλεγγύη στο Γκντανσκ της Πολωνίας.
- Το Βραβείο Kenneth Hudson (που απονέμεται σε μουσεία με ασυνήθιστες και καινοτόμες συλλογές) στο Micropia στην Ολλανδία, το πρώτο Μουσείο Μικροβίων και Μικροοργανισμών στον κόσμο.
- Το Βραβείο Silletto Prize (που απονέμεται σε μουσεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και εθελοντών) στο Δημοτικό Μουσείο Βούκοβαρ της Κροατίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου