Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Οι Ελληνίδες είναι οι πιο παχιές γυναίκες στη δυτική Ευρώπη



Φαίνεται πως οι Ελληνίδες πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια παραπάνω να κρατήσουν το φυσιολογικό τους βάρος. Όπως φάνηκε από νέα έρευνα, οι Ελληνίδες έχουν περισσότερα περιττά κιλά απ’ ό,τι οι άλλες δυτικοευρωπαίες. Όσο για τους άντρες... αυτοί είναι στην 10η θέση της Ευρώπης.
 
Νέα μεγάλη διεθνής έρευνα μελέτησε τα στοιχεία από 1.698 επιδημιολογικές μελέτες της περιόδου 1974-2014, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 19,2 εκατομμύρια εθελοντές από 186 χώρες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξαν πως ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην χώρα μας αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1975 έως σήμερα και έτσι στις μεν Ελληνίδες έχει πλέον φθάσει το 27,1 kg/m2, στους δε άντρες στη χώρα μας το 27,4 kg/m2.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνίδες έχουν τον υψηλότερο μέσο ΔΜΣ στη Δυτική Ευρώπη και οι Έλληνες βρίσκονται στην 10η πανευρωπαϊκή θέση μαζί με τους Βρετανούς, τους Ούγγρους και τους Λιθουανούς.
 
Όπως έδειξε η μελέτη, ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει υπερβεί πλέον τον αριθμό των υποσιτισμένων, καθώς εξαπλασιάσθηκε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.
Έτσι, περισσότεροι από ένας στους 10 άνδρες και μία στις 7 γυναίκες είναι παχύσαρκοι (σε σύνολο 641 εκατομμυρόων ανθρώπων) όταν το 1975 ήταν μόλις 105 εκατομμύρια.
 
'Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ματζίντ Εζάτι, καθηγητής Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας στηΣχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL), «ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που απειλούνται από το υπερβάλλον σωματικό βάρος είναι υψηλότερος παρά ποτέ. Πρόκειται για μία αληθινή επιδημία σοβαρής παχυσαρκίας η οποία έχει τεράστιο κόστος για να αντιμετωπιστεί μόνο με φάρμακα για την πίεση ή τον διαβήτη ή με μέτρα του τρόπου ζωής όπως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Απαιτούνται πολύ ριζικότερα μέτρα, όπως η αύξηση της τιμής των ανθυγιεινών τροφίμων και η μείωση της τιμής των υγιεινών, ή η θεσμοθέτηση ειδικού φόρου για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθώς και για τα πολύ επεξεργασμένα».
 
Από την άλλη, σημαντικό ποσοστό ανθρώπων κυρίως στις φτωχές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να απειλούνται από τον υποσιτισμό, τον οποίο «δεν πρέπει να επισκιάζει η εξάπλωση της παχυσαρκίας», τόνισε ο δρ Εζάτι.
 
Στη Νότιο Ασία, παραδείγματος χάριν, το σχεδόν 25% του ενήλικου πληθυσμού έχουν σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό, ενώ στην Κεντρική και την Ανατολική Αφρική το ίδιο συμβαίνει στο σχεδόν 12% των γυναικών και στο 15% των ανδρών.
 
Ο δρ Εζάτι και περισσότερο από 700 συνάδελφοί του απ’ όλο τον κόσμο, υπολογίζουν ότι το μέσο σωματικό βάρος σε όλο τον πλανήτη αυξήθηκε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, με τον ΔΜΣ των ανδρών να αυξάνεται σε 24,2 από 21,7 και τον ΔΜΣ των γυναικών να αυξάνεται στο 24,4 από 22,1.
 
Οι αυξήσεις αυτές, γράφουν, σημαίνουν ότι ο πληθυσμός του κόσμου παχαίνει κατά 1,5 κιλό ανά δεκαετία και, αν η τάση αυτή, συνεχισθεί, έως το 2025 θα είναι παχύσαρκοι το 18% των ανδρών και το 21% των γυναικών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: