Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

amfissaface.gr : "Πλήρης μελέτη το ΓΠΣ Ιτέας κατά το ανθρωπίνως δυνατό"





Υπερψηφίστηκε, κυριότατα με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, η Β1 φάση του ΓΠΣ Ιτέας στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δελφών με ελάχιστες προσθήκες στην εισήγηση που είχε παρουσιαστεί.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δελφών, το ψηφισθέν ΓΠΣ Ιτέας αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη των στελεχών της Πολεοδομίας του Δήμου, με βάση τις διαθέσιμες δυνατότητες, η οποία δεν είναι δυνατό να αποτελεί μια τέλεια λύση, καθώς είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των κατοίκων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτά είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Το σημαντικότερο είναι, εν τούτοις, κατά την τοποθέτηση του Θαν. Παναγιωτόπουλου ότι δρομολογείται λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα των κατοίκων της Δ.Ε Ιτέας.
Οι θέσεις των παρατάξεων
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κάλεσε το Σώμα να συμφωνήσει επί της μελέτης, καθώς σε λίγα χρόνια το θέμα θα μπορεί να συζητηθεί εκ νέου και να βελτιωθεί με βάση τη διαδικασία της αναθεώρησης. Αναφορικά με το θέμα στο Λαρνάκι ο Παν. Ταγκαλής σημείωσε ότι κεντρικό ρόλο επίσης κατέχει το ΚΑΣ μέσω της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, ενώ πρότεινε τα κτίσματα που πιθανόν να ανεγερθούν στη μαρίνα Ιτέας από υποψήφιο επενδυτή να είναι μονώροφα κι όχι διώροφα. Πρόταση που αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δελφών και ενσωματώθηκε στη ληφθείσα απόφαση κι η οποία είναι κάτι που επιθυμούσαν και διεκδικούν παγίως τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων επί της παραλίας και κυρίως στο ύψος της μαρίνας Ιτέας.
Τη δήλωση με σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί ο τουριστικός χαρακτήρας της πόλης της Ιτέας από αυτό το ΓΠΣ ζήτησε ο Παν. Μέγκος, τονίζοντας ότι διαφορετικά το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι το πρώτο που θα προβεί σε μια τέτοιου μεγέθους και σοβαρότητας απόφαση. "800 οικογένειες ζουν από τον τουρισμό με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην ακτίνα Γαλαξίδι-Δελφοί" υπογράμμισε και κάλεσε τους συμβούλους να μη δεχτούν να προβλεφθούν πίσω από το Λαρνάκι οι τουριστικές υποδομές της πόλης, κατεύθυνση, άλλωστε, η οποία ήταν ο πάγιος προσανατολισμός της δημοτικής αρχής επί Νικ. Φουσέκη, με στόχο τον πρώτιστο χαρακτηρισμό της Ιτέας ως μεταλλευτικής πόλης, όπως ανέφερε και ζήτησε, παράλληλα, να μην χαρακτηριστεί το Λαρνάκι ως βιομηχανική ζώνη.
Αναφορικά με τη μαρίνα, ο επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο" ζήτησε να μη συζητηθεί από το Δημ. Συμβούλιο, καθώς πρόκειται για θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου, ενώ επισήμανε ότι θέση της παράταξής του είναι αυτή να μην ανήκει στη δικαιοδοσία του ΤΑΪΠΕΔ. Για όλες αυτές τις προτάσεις ο Π. Μέγκος ζήτησε διαφορετικές ψηφοφορίες.
Ο Γ. Ιωσηφίδης επισήμανε πως τα προβλεπόμενα αναπυτξιακά οφέλη θα τα προσποριστούν οι ιδιώτες, καθώς η μελέτη στην ουσία της προβλέπει αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, με κυριότερη αυτή της μαρίνας Ιτέας και χαρακτήρισε σε τελείως λάθος κατεύθυνση την πολιτική απόφαση που έλαβε το Σώμα για τη Β1 φάση του ΓΠΣ Ιτέας.
Δριμύ κατηγορώ, παράλληλα, προς τη μελέτη που παρουσιάστηκε άσκησε ο Γ. Δρακάκης, εκπρόσωπος της παράταξης "Απολλώνιο Φως". Αρχικά μέμφθηκε ως κατ ουσίαν αναρμόδια την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, που πήρε την απόφαση επί της εισήγησης, καθώς, όπως τόνισε, τα μέλη της δεν έχουν σχέση με την Ιτέα: "Δεν μπορεί για ζωτικά θέματα της Ιτέας να αποφασίζουν σύμβουλοι από τη Μαριολάτα και τη Δεσφίνα και να απουσιάζουν οι ιτιώτες" ήταν η σχετική αποστροφή του, ενώ πρόσθεσε ότι πραγματική διαβούλευση σε Ιτέα και Κίρρα δεν έγινε ποτέ.
Τα βέλη του έστρεψε και προς τη μελετήτρια του έργου, που ήταν η ίδια που εκπόνησε και την προγενέστερη κυκλοφοριακή μελέτη του 2008, καθώς υποπίπτει σε αντιφάσεις, μιας και αναδείκνυε διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Ως κυριότερες αντιφάσεις επισήμανε ότι αλλού αναφέρεται ως εμπορικό το λιμάνι κι αλλού όχι κι ότι, ενώ τα δημόσια κτίρια αναφέρονται ως βασικό έλλειμμα της Ιτέας, δεν προβλέπεται κάτι για αυτά ούτε γενικότερα για τις σχετικές υποδομές.
"Το συγκεκριμένο ΓΠΣ μας πάει 300 χρόνια πίσω. Δεν αναδεικνύει το θέμα των αδιάνοικτων δρόμων, και κυρίως των κεντρικών, ενώ, παράλληλα με αυτό, το κεντρικό βάρος πρέπει να δοθεί στο Λιμάνι, κάτι που δε γίνεται" τόνισε ο Γ. Δρακάκης και κάλεσε τη δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει την ατελέσφορη μελέτη, γιατί αλλιώς "τα παιδιά μας θα συζητάνε κι αυτά μετά από λίγα χρόνια τα ίδια και τα ίδια"
Στο Γ. Δρακάκη απάντησε ο θεματικός Αντιδήμαρχος Νικ. Μολιώτης. Αρχικά, τον κατηγόρησε ότι ήταν απών κατά τη διαβούλευση μη συνεισφέροντας κάτι εποικοδομητικό, ενώ του άσκησε κριτική για την αποστροφή του ότι για την Ιτέα αποφασίζουν σύμβουλοι από Μαριολάτα ή Δεσφίνα λέγοντας: " Έχουμε όλοι με βάση το νόμο το δικαίωμα να εκφέρουμε γνώμη για το σύνολο του Δήμου. Άλλωστε, κι εσείς κατά το παρελθόν έχετε αποφασίσει για τη Δ.Ε. Παρνασσού" και πρόσθεσε ότι τρεις φορές πήγε στην Ιτέα για διαβούλευση με τους κατοίκους της Ιτέας και της Κίρρας, ενώ κάλεσε το Σώμα "επιτέλους, να τελειώσουμε με το ΓΠΣ Ιτέας, αφού κιόλας μπορεί να αναθεωρηθεί μετά από πέντε χρόνια".
Το διαχωρισμό Δρακάκη των συμβούλων έψεξε κι ο Δήμαρχος Δελφών, ζητώντας του να πάψει τη διάκριση τους σε κάθε θέμα σε ντόπιους ή μη και αξίωσε, ταυτόχρονα, να μην χρησιμοποιούνται ορισμένα ζητήματα αποσπασματικά με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων. Χαρακτήρισε πλήρη τη μελέτη, ενώ τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, ιδίως από τη στιγμή που πολλά από αυτά είναι κι αντιτιθέμενα μεταξύ τους και επεσήμανε ότι ηι διαβούλευση ήταν εξαντλητική, ιδίως όταν στο ΓΠΣ Άμφισσας πριν λίγα χρόνια κανείς από τους κατοίκους δεν "πήρε χαμπάρι" τίποτα.
Στο θέμα των πεζοδρομήσεων κεντρικών δρόμων της Κίρρας που κατήγγειλε η τοπική Σύμβουλος Γ. Καπαρέλη-Καπούρου τόνισε ότι δεν πεζοδρομείται ούτε η Ιτέα ούτε η Κίρρα και απέδωσε την εντύπωση που έχει προκληθεί στό ότι έτσι αναφέρονται συγκεκριμένοι δρόμοι από την Πολεοδομία, δηλώνοντας ότι η δημοτική Αρχή έχει σκοπό να προβεί στον αποχαρακτηρισμό τους ως "πεζοδρόμους".
Παράλληλα, ο Θαν. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε την πρόταση Μέγκου για τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες, ενώ εκτίμησε ότι οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" θα διαψευσθούν στο θέμα της μαρίνας Ιτέας και την αξιοποίησή της. Πιο συγκεκριμένα, τη χαρακτήρισε ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί με κίνητρα σε επενδυτές κι όχι με κρατικό παρεμβατισμό και κάλεσε το Σώμα να απαιτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ επενδυτές, κάτι όμως που απαιτεί χωροταξικό πλαίσιο και δέσμη επενδυτικών κινήτρων.
Τέλος, κατηγόρησε το κεντρικό κράτος για υπερβολική συγκεντρωτικότητα: "Και για το θέμα αυτό και για τα άλλα χωροταξικά δήθεν εμείς αποφασίζουμε. Αυτός που παίρνει την τελική απόφαση είναι η Αποκεντρωμένη διοίκηση, δηλαδή το κεντρικό κράτος, κι όχι οι τοπικές κοινωνίες" ανέφερε επί αυτού.

 πηγή: amfissaface.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα ερώτημα παραμένει υποκρύπτοντας όμως τους μέγιστους κινδύνους. Ποιο το ανθρωπίνως αδύνατο και ποιος το καθορίζει ότι είναι αδύνατο για να το δεχτούμε;
Σήμερα οι πολλοί κοιμούνται και αύριο θα κατέβουν εξαγριωμένοι στο δρόμο. Ας το πάρουμε απόφαση. Τους αξίζει η συνέχεια. Και αυτών και της Αντουανέτας .

Ανώνυμος είπε...

Το πόσο "ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη" εἰναι μπορούν να το διαπιδτώσουν όσοι τη διαβάσουν.