Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ο εφοπλιστής Λεωνίδας Τυπάλδος μετέτρεψε τη βίλα Σικελιανού σε ρομαντικό εστιατόριο & "επισκέψιμο Μουσείο" (Στο Ξυλόκαστρο)






Λιτή μα αριστοκρατική η διακόσμηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου

Γόνος μιας από τις σημαντικότερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, ο ίδιος δεν εφησυχάζει ποτέ. Στο πλαίσιο αυτής της διαρκούς αναζήτησης για το καινούριο και το πρωτοποριακό, αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορική βίλα του Αγγελου Σικελιανού, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο και ανήκει στην οικογένεια Τυπάλδου, σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ιταλικής γεύσης. 

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η αξιοποίηση ενός τόσο ιστορικού χώρου αποτέλεσε από μόνη της ένα μεγάλο κίνητρο. «Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Αγγελου Σικελιανού. Η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο της ισοδόμου λιθοδομής με πέτρα που μεταφέρθηκε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες. Στη βεράντα του ισογείου ονειρευτήκαμε και δημιουργήσαμε το εστιατόριο όπου οι θαμώνες έχουν τη δυνατότητα σε έναν χώρο που φέρει μοναδική ενέργεια να απολαύσουν τις δημιουργίες του διακεκριμένου σεφ Στέφανου Πολύζου, γνώριμου από ιδιαίτερους χώρους καλής εστίασης όπως το ‘‘GB Corner’’ της ‘‘Μεγάλης Βρεταννίας’’. Πίνοντας ένα παγωμένο ποτήρι Pinot Grigio και δοκιμάζοντας ένα γευστικό πιάτο σπαγγέτι alle vongole  ή μερικά κομμάτια από επιλεγμένο προσούτο Πάρμας, ο επισκέπτης αισθάνεται τη γοητεία μιας άλλης εποχής. Στις συγκεκριμένες βεράντες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Αγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς. Στην ίδια βίλα, δε, έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους ο Παύλος και η Φρειδερίκη». Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν ένα δείπνο στη βίλα με επίσκεψη στο εσωτερικό του χώρου, και συγκεκριμένα στα σαλόνια όπου υπάρχουν χειρόγραφα και σημειώσεις του Ελληνα ποιητή. 

Σκέψη καθώς οι τουρίστες που έκαναν κρουαζιέρα μπορούσαν είτε να μεταφερθούν με λεωφορεία από την Πάτρα, είτε να έρθουν με μικρές βάρκες από την Αθήνα. Σε μια χώρα που ακόμη δεν είχε αντιληφθεί τη δύναμη του τουρισμού, κάποιος κατάφερε να πρωτοστατήσει, μετατρέποντας το Ξυλόκαστρο σε διεθνή προορισμό», σχολιάζει ο εγγονός του Σπύρου Τυπάλδου. 
 

Το πορτρέτο και τα χειρόγραφα του Αγγελου Σικελιανού δεσπόζουν στην είσοδο της βίλας, η οποία χτίστηκε το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: