Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ (άρθρο του κ.Π.Βέργου)


Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή για το 2012, η τοπική αυτοδιοίκηση φιγουράρει στην πρώτη θέση στις υποθέσεις κακοδιοίκησης με το 43% των συνολικών ποινικών διώξεων να αφορούν εργαζόμενους και αιρετούς των ΟΤΑ.

Ενδεικτικό του "πάρτι" διαφθοράς που γινόταν στους δήμους, είναι ότι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ότι τους τελευταίους μήνες τα δικαστήρια έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.
(ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ).
Με αφορμή την συγκεκριμένη αποκάλυψη για τις "ατασθαλίες" των ΟΤΑ, και έχοντας υπ' όψιν και τα "διάφορα" που γίνονταν στον Δήμο μας, θα θέλαμε να επανέλθουμε σε ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και ένα περίπου χρόνο τώρα.

Πρόκειται για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων, από την υπηρεσιακή διοίκηση του Δήμου Δελφών με επικεφαλής τον τότε υπηρεσιακό Δήμαρχο (λόγο αποπομπής του Δημάρχου), τον κ. Μανανά.
Να θυμίσουμε ότι το 3μηνο Ιούνιος – Αύγουστος του 2014, ο κ. Μανανάς αντί να αρκεστεί στα καθαρά διεκπεραιωτικά ζητήματα, έτσι που να εξασφαλίζεται η συνέχεια στη διοίκηση του Δήμου και να αφήσει τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, αναθέσεων κλπ στην ευθύνη της νέας διοίκησης του Δήμου, είχε προχωρήσει με ρυθμούς που σε καμιά περίπτωση δεν ακολούθησαν σε όλη την προηγούμενη θητεία τους, σε σωρεία ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ έργων.

Μετά την διαπίστωση ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή του Δ. Δελφών εκτέλεσε το χρονικό διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου 2014 πάνω από 500 απευθείας αναθέσεις
Μετά την διαπίστωση ότι η εποπτεύουσα αρχή πολλάκις κρίνει αρκετές από τις απευθείας αναθέσεις σαν παράνομες.
Μετά την δημοσίευση πλήθους δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο χωρίς να προχωρήσει η τότε δημοτική αρχή σε διάψευση ή κάποια άλλη ενέργεια
Μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των αντιπολιτευόμενων τότε συνδυασμών για οικονομικό-διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του Δήμου.
Μετά τις καταγγελίες νυν αντιδημάρχου για τις συγκεκριμένες αναθέσεις κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου μας.
Μετά και την κατάθεση από την "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Φωκίδος" μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα Άμφισσας (17-10-2014) ζητώντας να διερευνηθεί ποινικά η διάπραξη, τυχών, εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Θα περίμενε κανείς μια κάποια κινητοποίηση. Θα περίμενε κανείς να δραστηριοποιηθούν κάποιοι. Κάτι να γίνει.
Τίποτα.
Έκτοτε ουδέν νεώτερον, ούτε από την εισαγγελία ούτε από τους τοπικούς άρχοντες. Και τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.

Επειδή θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της όποιας δημοτικής αρχής και των δημοτικών συμβούλων να συζητούν διεξοδικά αυτά τα ζητήματα, να ακούνε την φωνή της κοινωνίας, να λαμβάνουν υπ' όψιν προτάσεις πολιτών ή φορέων, (όπως αυτές που έχει καταθέσει η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης) και να καταλήγουν πάντα στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για το κοινωνικό σύνολο, ΕΡΩΤΏ:
Η νέα δημοτική αρχή τι ενέργειες - αλλαγές έχει κάνει το διάστημα που έχει μεσολαβήσει;
Εξακολουθεί να υφίσταται το ίδιο καθεστώς όσον αφορά τις προμήθειες ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών;
Οι αποφάσεις για τις αναθέσεις εξακολουθούν να παίρνονται στην οικονομική επιτροπή του δήμου ή έρχονται και αποφασίζονται στο δημοτικό συμβούλιο;
Μήπως εξακολουθούν να υπάρχουν αναθέσεις που πρώτα εκτελούνται και κατόπιν, δηλ. εν καιρώ, περνάνε από το Δημοτικό συμβούλιο και αναρτώνται στο διαύγεια;
Θα υπάρξουν ομαδοποιήσεις και πραγματικοί διαγωνισμοί σε ετήσια βάση ώστε να γλιτώνει χρήματα ο Δήμος;
Σκοπεύει ο Δήμος μας να ξεκινήσει συνεργασία με άλλον ή άλλους Δήμους στις προμήθειες αναλώσιμων ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή οικονομία;

Κλείνοντας θα ήθελα να ξαναθυμίσω μια άλλη "ξεχασμένη" υπόθεση που έχει να κάνει με την «εξαφάνιση» κάποιων 7 οχημάτων από τον δήμο (χρεωμένων στην Ιτέα). Είχαν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων και στο τότε δημοτικό συμβούλιο Δήμου Δελφών. Απάντηση καμία. Η νέα δημοτική αρχή μήπως μπορεί να απαντήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: