Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από όσα διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων



Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, περιέγραψε το τοπίο πίεσης από το ΔΝΤ για τα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο ζητά να μην αγγίξει η κυβέρνηση ό,τι αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τονίζοντας ότι ανοίγει πλέον η ανάγκη για απάντηση στο συνολικό θέμα του χρέους.

«Δεν υπάρχει λογική να ζητάει να μην αγγίξουμε τι; Ό,τι υπήρξε ως νομοθέτημα το οποίο διέλυσε και αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις να μην το αγγίξετε. Και όχι μόνο αυτό κάντε και άλλα. Δηλαδή ομαδικές απολύσεις, παραπέρα μείωση των συντάξεων, όχι συλλογικές συμβάσεις» σημείωσε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.
Αναγνώρισε ότι στα εργασιακά θέματα που θέτει το ΔΝΤ και που «ήταν όλα τα πέντε χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων» συμπεριλαμβάνονται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κατώτατος μισθός και η 13η σύνταξη.
«Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, είναι δυνατόν; Τουλάχιστον οι πιο ακραίες φωνές από το Brussels Group, από τη μεριά των δανειστών. Άρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πιο ψύχραιμες φωνές. Στα ζητήματα τα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ» κατέληξε.
Σε ερώτηση αν μπορεί μέσω νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης να υπάρξουν ανατροπές στη διαπραγμάτευση υπέρ της Ελλάδας σημείωσε με νόημα ότι «πριν υπάρξει η όποια κατάληξη αντιλαμβάνεστε ότι η ένταση ανεβαίνει και άρα μετράει και το παραμικρό και από εβδομάδα σε εβδομάδα πράγματι μπορούν να υπάρξουν μετατοπίσεις, εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρουν οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις την ευθύνη ενός αδιεξόδου

«Πάμε για συνολική λύση στο θέμα του χρέους»

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας έχει εξαντληθεί, άρα «πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση, το εάν αυτή προϋποθέτει να κάνουμε ένα δυο βήματα μέσα στο Μάιο να τα κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να απαντήσουμε στο συνολικό πακέτο, το συνολικό πακέτο είναι μια βιώσιμη λύση απέναντι στο θέμα του χρέους».
Αναφερόμενος στο εάν η χώρα έχει τα χρήματα για αποπληρωμή των διεθνών της υποχρεώσεων είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα έχει.

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταργηθεί

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταργηθεί και μέσα στο 2015.
«Μέσα στο 2015 πιστεύω ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ», είπε ο υπουργός Εργασίας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει ένας διαφορετικός φόρος για την ακίνητη περιουσία ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, τόνισε πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εφαρμοστεί και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Για τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί νομοθετήματα που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και άφησε αιχμές για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Στα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε πως το επίσημο ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 25% με το ανεπίσημο να είναι ακόμη μεγαλύτερο διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι καταγράφεται μια τάση μείωσης. Τέλος, επανέλαβε ότι η επιλογή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και να καταλήξει σε συμφωνία με αυτούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: