Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Δήμαρχος Δελφών για τη μεταφορά βωξίτη. "Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί μαζί μας".


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ         ΑΜΦΙΣΣΑ, 11.05.2015

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 


Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                   
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                 
Τηλέφωνο: 2265350027       
FAX: 2265350021
Α.Δ.Τ.:  21/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Μεταφορά βωξίτη της Φωκίδας
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Συνδυασμού μας (Μάιος 2014), αναφέραμε στο κεφάλαιο «Ορυκτός Πλούτος»:
 ¨Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από τις μεταλλευτικές εταιρείες με τη λογική της μεγιστοποίησης της τοπικής ωφέλειας, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος και του τοπίου. Οι εταιρείες θα πρέπει να βελτιώσουν το σύστημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ την ίδια ώρα οφείλει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον έλεγχο της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και στην προσπάθεια για αρμονική συνύπαρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με τους υπόλοιπους άξονες ανάπτυξης της περιοχής μας¨.
            Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της μεταλλευτικής δραστηριότητας και έχουμε ήδη δώσει συγκεκριμένες και δύσκολες μάχες για να υπερασπιστούμε τη βιωσιμότητα των σημαντικών αυτών για τον τόπο μας επιχειρήσεων.
            Στις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, με σκοπό την ομαλή συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, εισπράξαμε εύλογες επιφυλάξεις αρκετών συμπολιτών μας, αλλά και κάποιες ακραίες αντιδράσεις, καθώς και λοιδορίες, αμφισβητήσεις προθέσεων κ.α.
            Η συνεπής μας στάση για το ωφέλιμο της μεταλλευτικής επιχειρηματικότητας έχει ωστόσο ως απαραίτητες και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις σωρευτικά: α) την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου (μέσω της εφαρμογής της αντίστοιχης νομοθεσίας) και β) τη μεγιστοποίηση της τοπικής ωφέλειας.
            Σχετικά με τη δεύτερη αυτή προϋπόθεση είναι ξεκάθαρο ότι ο πλούτος που παράγεται στα βουνά μας, χαράζοντάς τους βαθιές πληγές και περιορίζοντας εδώ και δεκαετίες τη δυνατότητα μιας διαφορετικής αξιοποίησης αυτών, πρέπει να επιστρέφει στον τόπο μας και στους ανθρώπους του.
            Απαιτούμε την εργασιακή προτεραιότητα για τους ανθρώπους (επαγγελματίες, εργαζομένους, προμηθευτές κ.α.) του τόπου μας και μόνο όταν δεν επαρκούν ή δεν ανταποκρίνονται αυτοί, να στρέφονται οι μεταλλευτικές εταιρείες σε άλλες επιλογές.
            Στεκόμαστε ολόψυχα και αγωνιστικά στο πλευρό των μεταφορέων βωξίτη της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.», που διεκδικούν το δίκιο της περιοχής μας και το δικαίωμά στην εργασία αυτών και των συναδέλφων τους από τη Φωκίδα.
            Καλούμε τη νέα διοίκηση της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» να αντιμετωπίσει με το συγκεκριμένο πνεύμα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο γόνιμης συνεργασίας με τον τόπο που τη φιλοξενεί.
            Καλούμε ταυτόχρονα την ίδια εταιρεία να συνεργαστεί μαζί μας, ώστε να παρουσιάσει σύντομα το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που προτίθεται να εκτελέσει προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες που υφίστανται στην περιοχή μας, ιδίως στον τομέα της ανακούφισης των φτωχότερων και ασθενέστερων συμπολιτών μας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Δήμαρχος Δελφών

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λόγια, λόγια βαρύγδουπα και κούφια.΄Οταν έδινες δήμαρχε στο πιάτο στην εταιρεία την παράταση χρήσης αγνοώντας τις περιβαλλοντικές παραβάσεις και την αντίθεση του κόσμου της Ιτέας γιατί δεν φρόντιζες να διασφαλίσεις τουλάχιστον ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι. Οι συναντήσεις σας μαράνανε για να λύσετε το πρόβλημα.Και σύ μάλλον υποτακτικός είσαι και διαταγές εκτελείς.Ρόδα είναι και γυρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι εταιρία μεταφορών και ενδιαφερομε για την μεταφορά όπου και αν είναι φωτός Παπαδημητρίου ατε Ιωάννινα