Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Αυτά είναι τα 14 καλύτερα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν αυτή τη στιγμή

Sukhoi Su-35
ASSOCIATED PRESS
Είναι μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ρώσικης κατασκευής. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για εναέρια υπεροχή αλλά και για στρατηγικά πλήγματα. Το Su-35 κατασκευάζεται από την Sukhoi Company.Αποτελεί ίσως την καλύτερη και την πιο βελτιωμένη έκδοση του μαχητικού Su-27, αφού ουσιαστικά συνδυάζει την ευελιξία του τελευταίου και ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες και όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς (PAK-FA) που αναπτύσσονται στην Ρωσία.

Chengdu J-20



roberthuffstutter/Flickr
Πρόκειται για δικινητήριο Stealth, πέμτης γενιάς που κατασκευάστηκε από την Chengdu Aerospace Corporation για την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το J-20 έκανε την πρώτη του πτήση στις 11 Ιανουαρίου 2011 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2017-2019.

F-35
ASSOCIATED PRESS
Eίναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιριών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems. Το F-35 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, με την πρώτη πτήση να έχει λάβει χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.

F-16
MANJUNATH KIRAN via Getty Images
Σχεδιασμένο ως ένα ελαφρύ καταδιωκτικό και καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένο ρόλο στον τομέα του. Οι μεγάλες του δυνατότητες σε ταχύτητα, ευελιξία, ικανότητα στροφής και περιστροφής το κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στον αέρα. Το F-16 κατασκευάστηκε από την General Dynamics. Το 1993 η General Dynamics πωλήθηκε στην Lockheed Corporation, τώρα Lockheed Martin. Το καταδιωκτικό αυτό υπηρετεί σε 24 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου από το 1989 αποτελεί τον κύριο τύπο καταδιωκτικού αναχαίτισης. Πιθανόν να είναι το πιο διαδεδομένο Δυτικό καταδιωκτικό, αφού έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4000 μοντέλα.

Sukhoi PAK FA T-50
Hawkeye UK/Flickr
Μαχητικό 5ης γενιάς.Το σχήμα του είναι αρκετά πεπλατυσμένο, είναι δικινητήριο και θα διαθέτει όπως λέγεται 5 ραντάρ. Έχει δυνατότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς μετακαύση, έχει λόγο ώσης/βάρους περίπου 1,4, αλλά οι κινητήρες του θα αλλάξουν αφού οι κανονικοί του ακόμα είναι στο στάδιο δοκιμών.

Saab Gripen
FABRICE COFFRINI via Getty Images
Είναι Σουηδικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία SAAB.To 1979 η σουηδική κυβέρνηση διεξήγαγε ερευνητικές μελέτες για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους με δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών αναγνώρισης το οποίο θα αντικαθιστούσε τα παλαιότερα μοντέλα Saab 35 Draken και 37 Viggen.Λόγω διάφορων προβλημάτων που προέκυψαν ιδιαίτερα με τα ηλεκτρονικά συστήματα η παραγωγή του Saab JAS 39 Gripen καθυστέρησε και τελικά μπήκε σε υπηρεσία το 1997.Μέχρι στιγμής η Saab σε συνεργασία με άλλες διεθνείς εταιρείες έχει κατασκευάσει περίπου 240 αεροσκάφη.Το κόστος του αεροσκάφους κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 40 και 60 εκατομυρρίων δολλαρίων.

The Osprey
ASSOCIATED PRESS
Είναι ένα Αμερικανό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητες κάθετης απο/προσγείωσης. Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός συμβατικού ελικόπτερου και ένος αεροσκάφους. Κατασκευαστής του είναι η Bell Helicopter και η πρώτη πτήση του έγινε του έγινε στις 19 Μαρτίου 1989

AC-130
Getty Images via Getty Images
Πρόκειται για παραλλαγή του C-130 Hercules καθώς διαθέτει όπλα.Είναι τετρακινητήριο turboprop μεταγωγικό αεροσκάφος και το κύριο τακτικό αερομεταγωγικό πολλών αεροποριών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα περισσότερες από 40 εκδόσεις του Ηρακλή υπηρετούν σε περισσότερες από 50 χώρες.

MiG-35
ASSOCIATED PRESS
Θεωρείται τέταρτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος. Το πρωτότυπο ήταν μια τροποποίηση του αεροσκάφους MiG-29M2. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης Aero India 2007.

India "Tejas"
ASSOCIATED PRESS
Ελαφρύ μαχητικό που αναπτύχθηκε από την Hindustan Aeronautics Limited. Είναι υπερηχητικό και εξαιρετικά ευέλικτο, και είναι το μικρότερο και ελαφρύτερο στην κατηγορία των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Chengdu J-10

  • AereiMilitari.org/Flickr
    To J-10A είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων σχεδιαμένο από την Chengdu Aircraft Corporation (CAC) της Κίνας για την πολεμική αεροπορία της χώρας. Στην Δύση είναι γνωστό ως "Vigorous Dragon".Ένας νέος κατασκευαστής αερομοντέλων, η October Aviation Club σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Huang Sai (o σχεδιαστής του Taft Viper Jet και άλλων Jet) μας δίνουν το October Aviation Club J-10.

  • B-2 Spirit
    ASSOCIATED PRESS
    Το B-2 αποτελεί το μοναδικό στο είδος του βαρύ βομβαρδιστικό, που είναι ικανό να διεισδύσει βαθιά σε φρουρούμενο εναέριο χώρο.Το βομβαρδιστικό είναι ικανό να διανύει πάνω από 11 χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς επανεφοδιασμό και έως 18,5 χιλιάδες χιλιόμετρα με μία μόνο ανατροφοδότηση στον αέρα.Το αεροπλάνο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 970 χιλιόμετρα την ώρα και να είναι εξοπλισμένο τόσο με συμβατικές, όσο και με πυρηνικές βόμβες βάρους έως και 17,4 τόνους.

    Rafale
    ASSOCIATED PRESS
    Είναι Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.

    Tupolev Tu-160
    Rob Schleiffert/Flickr
    Είναι ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό με τετραμελές πλήρωμα το οποίο αποτελείται από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον αξιωματικό ναυτιλίας και τον αξιωματικό χειριστή οπλικών συστημάτων. Το Blackjack διαθέτει δυο αποθήκες βομβών κάθε μια με μήκος 11,28 m και πλάτος 1,92 m. Μπορεί να μεταφέρει έξι βλήματα Χ-55 σε εξαπλό κυλινδρικό εκτοξευτή MKU-6-5U.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: