Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ο Σαμαράς πέφτει αφού άδειασε τις τσέπες των Ελλήνων: «Βουνό» οι οφειλές στις εφορίες - Έφτασαν τα 73,790 δισ. ευρώ

Τα νέα «φέσια» προς το Δημόσιο, που έφτασαν στα 1,268 δισ ευρώ μέσα μόλις σε έναν μήνα, είναι η άλλη όψη του νομίσματος, που έδειξε ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους καταγράφηκε υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,3 δισ ευρώ.
 
Από την αρχή του 2014 είχε διαφανεί ότι ο τεράστιος όγκος φορολογικών υποχρεώσεων θα αύξανε και τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προς επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων, κάθε μήνα τα χρέη προς τις εφορίες "φούσκωναν" κατά περίπου 1 δισ ευρώ, τάση που ενισχύθηκε από το καλοκαίρι όταν σωρεύονταν οι οφειλές έναντι ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος.Το φαινόμενο εντάθηκε το τελευταίο τρίμηνο, αφού πέρα από τον όγκο των φορολογικών υποχρεώσεων, συνέβαλε και το κλίμα των διαφαινόμενων εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα στη χρονιά που πέρασε δημιουργήθηκαν 13,768 δισ ευρώ νέων οφειλών, οι οποίες μαζί με τις παλαιότερες "έχτισαν" έναν όγκο 73,790 δισ ευρώ χρεών προς το Δημόσιο.
 
Το κακό είναι ότι οι εισπράξεις έχουν βελτιωθεί, μεν, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά απέχουν από τους στόχους. Έναντι των παλιών οφειλών έπρεπε να έχουν εισπραχθεί 2 δισ ευρώ αλλά μπήκαν στα ταμεία 1,561 δισ ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές έπρεπε να εισπραχθεί το 25% δηλαδή 3,442 δισ ευρώ, αλλά εισπράχθηκε τελικά το 15,30% δηλαδή 2,074 δισ ευρώ, ανοίγοντας έτσι μια "τρύπα" 1,807 δισ ευρώ έναντι των στόχων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: