Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κοινή άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ.

unnamed (2)
Κοινή άσκηση πραγματοποίησαν οι πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ στην
Αεροπορική Βάση Ovda στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.  Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε η 330 Πολεμική Μοίρα ( 111ΠΜ) με πέντε (5) μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο σαράντα εννέα (49) ατόμων, που συν-ασκήθηκε  με την 107 Μοίρα της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αποστολές Αέρος – Αέρος, Προστασίας Εναέριων Μέσων Υψηλής Αξίας [HighValueAirbornAsset (HVAA)] , προσβολές ακριβείας, αερομαχίες και εναέριου ανεφοδιασμού. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου  κοινές αεροπορικές αποστολές, που δυναμώνουν τη Στρατηγική Συνεργασία των δύο κρατών.  Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Υποπτέραρχο AmirEshel, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.  Επίσης, Αρχηγός του ΓΕΑ  είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής, Mr. MishelBenBaruch, και στελέχη του Οργανισμού Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.
Ο χρόνος διεξαγωγής της άσκησης, συνέπεσε με την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή την οποία το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι  ”η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή”.


Άμυνα και διπλωματία
Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: