(Άρθρο της Όλγας Τσιούλφα
εφημερίδα «ο Χρόνος» Κομοτηνής)
«Ο δήμος Μαρώνειας Σαπών λέει ότι ΟΧΙ σε κάθε σκέψη για εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού», τόνισε και ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης ο οποίος επικαιροποίησε της θέση της τοπικής κοινωνίας.
 
20140920.Sapes-Stavridis.Dimarxos.Sapon_.400px
Με τη φράση «καλείστε να διαφυλάξετε το νερό, είναι ο σημαντικότερος πόρος που έχουμε», έκλεισε την ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σαράντης Δημητριάδης. Μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στις Σάπες σε εκδήλωση με θέμα: «Χρυσός σημαίνει ζωή χωρίς…νερό» και απάντησε στο ερώτημα εάν τελικά η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι επικίνδυνη για τον υδροφόρο ορίζοντα.
 
Ο δήμος Μαρωνείας Σαπών και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, διοργάνωσαν την εκδήλωση στην οποία το παρόν έδωσαν πολίτες από όλο το νομό Ροδόπης για να εκφράσουν την αντίστασή τους κατά της εξόρυξης και της μεταλλουργίας χρυσού. Εξάλλου η απάντηση στο ερώτημα εάν η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι επικίνδυνη για τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι χίλιες φορές «ναι» απάντησε ο κ. Δημητριάδης εξηγώντας ότι ειδικά το κοίτασμα των Σαπών ανήκει στη κατηγορία των επικίνδυνων.