Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΤΑΜΙ ΚΙΡΡΑΣ, ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΒΙΤΡΙΝΑ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ


Φωτογραφίες κατοίκου του Δήμου Δελφών, καταγγέλλουν  ότι παρά την δεινή από όλες τις  απόψεις κατάσταση που έχει περιέλθει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών  από την ανευθυνότητα, την κακοδιαχείριση την διαπλοκή και την διαφθορά των τελευταίων δεκαετιών, κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν τα αυτονόητα. Κάποιοι προκαλούν ευθέως την κοινωνία των Δελφών και την νέα Δημοτική Αρχή αφήνοντας μηδενικά περιθώρια χρόνου προσαρμογής. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την περιοχή ανατολικά της εκβολής του ποταμιού της Κίρρας όπου μεγάλο μέρος της   στο παρελθόν μπαζώθηκε παράνομα και μετατράπηκε αρχικά σε κοινοτικό χώρο γενικής χρήσης και στην συνέχεια   σε παράνομη χωματερή.

Το νέο Τοπικό Συμβούλιο Κίρρας πήρε πρόσφατα ομόφωνη απόφαση να μην ξαναεπιτραπεί  σε οποιονδήποτε η απόρριψη μπαζών ( πόσο μάλλον σκουπιδιών) στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κου Τιμολέων Γεώργιου συμβούλου του Τοπικού Συμβουλίου Κίρρας ο νέος Αντιδήμαρχος Κος Παναγιωτόπουλος όχι μόνο συμφωνεί   με την απόφαση αλλά δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει το καθάρισμα της περιοχής  από τα παλιά σκουπίδια και μπάζα και μάλιστα με προθεσμία εκκίνησης των εργασιών  σε μία εβδομάδα.  Η περιοχή αυτή ανήκει και σε   Καταφύγιο Άγριας Ζωής και βάση του Ν3937/2011 απαγορεύεται η απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών ότι και να θέλει η τοπική κοινωνία δημιουργώντας  κίνδυνο για  επιβολή πολύ  υψηλών προστίμων  στον Δήμο Δελφών αν η υπόθεση πάρει διάσταση.     Παρόλα αυτά, οι φωτογραφίες της 14/10/2014 επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι επιμένουν.  Το ζωηρό πράσινο των κλαριών που έχουν πεταχτεί μαζί με τα σκουπίδια, επιβεβαιώνει χωρίς καμία αμφιβολία ότι η απόρριψη έχει γίνει πρόσφατα και μετά από την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.
 

 Η πιο πάνω υπόθεση φέρνει στην δημοσιότητα μία σοβαρή εκκρεμότητα από το θλιβερό παρελθόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες μεμονωμένων ατόμων, η περιοχή αυτή θάφτηκε μαζί με το σύνολο του Δήμου Δελφών παρότι διαθέτει πολύ σημαντικά στοιχεία. Και μάλιστα θάψιμο τόσο  ολοκληρωτικό  και διαχρονικό   που δεν μπορεί να αποδοθεί σε απλή ανικανότητα αλλά μόνο σε σκοπιμότητα. 
 

Από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει φορέας της ευρύτερης περιοχής εξετάζοντας  τις δυνατότητες Νομικών κινήσεων για την προστασία του ποταμού – βιότοπου , προκύπτει ότι   όλο το  μήκος της ροής  αλλά κυρίως οι εκβολές του ποταμού στην θάλασσα έχουν υποστεί σοβαρές  αλλοιώσεις   από ανθρώπινες παρεμβάσεις (κυρίως μπάζωμα), κάτι που είναι ορατό και από μία πρόχειρη σύγκριση αεροφωτογραφίας της περιοχής του 1945 με το σήμερα. Πέραν πιθανών ιδιωτικών παρεμβάσεων, ένα τμήμα του μπαζωμένου τμήματος της κοίτης του, είναι αυτό που σήμερα φέρεται να ανήκει στην αρμοδιότητα της Τοπικής Κοινότητας Κίρρας και του Δήμου Δελφών μέρους του οποίου είναι  και η προαναφερόμενη παράνομη χωματερή.
 
 Το ποτάμι της Κίρρας έχει συγκεκριμένη  θέση στην χωροταξία του Δήμου Δελφών   και χαρακτηριστικά που το καθιστούν πολύ σημαντικότερο από μία απλή ροή γλυφού νερού ετήσιας βάσης  .

Το ποτάμι αυτό, αποτελεί   την πηγή του ονομαζόμενου ιαματικού «Αγιόνερου». Ανεξάρτητα από το πόσο ιαματικό είναι το νερό αυτό (έχουν δοθεί μάχες για την απαξίωσή του με καταγεγραμμένα όμως πια τα πρόσωπα), ιαματικό είναι σίγουρα  ( http://karteria1.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7985.html ). Επίσης  ευρήματα που θα μπορούσαν να είναι αρχαία ιαματικά λουτρά της κλασικής ή βυζαντινής εποχής, σκεπάστηκαν χωρίς να αξιολογηθεί ποτέ  η αναπτυξιακή τους δυνατότητα μαζί με πολλά άλλα ευρήματα της Αρχαίας Κίρρας. ( http://karteria1.blogspot.gr/2012/10/gr-bath-gb-2.html   ). Ευτυχώς τα ευρήματα αυτά μπορούν να ξανάρθουν στην επιφάνεια μόνο που θα χρειαστεί αλλαγή σχεδιασμού  στον κόμβο εισόδου στην Κίρρα και αυτό θα γίνει  πιθανά όταν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα «ανοίξουν»  το μυαλό και του τελευταίου στενόμυαλου αρμοδίου. Αυτό που μπορεί όμως να γίνει άμεσα  είναι  η προβολή των μέχρι σήμερα στοιχείων περί  ιαματικότητας  ή  και βασικά έργα υποδομής πολύ χαμηλού προυπολογισμού που μπορεί να εκτελέσει ο Δήμος ή να αιτηθεί από την Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει  την περιοχή πολύτιμο στοιχείο τουριστικού ενδιαφέροντος   πέραν της παραλίας και του θαλάσσιου στοιχείου  της σημερινής χωματερής.  Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μόνο που δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς για αυτή την περιοχή, είναι να γίνει χωματερή.    

Επιπλέον το ποτάμι αυτό στο σύνολό του,  εκτός από την τυπική του ένταξη σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι αποτελεί πραγματικά  βιότοπο πολλών άγριων ζώων ( εκ των οποίων  ένα τουλάχιστον σπάνιο και υπό εξαφάνιση) και τόπο στάσης όλων των υδρόβιων μεταναστευτικών πτηνών. Τα είδη αυτά  μπορεί να αποδεκατίστηκαν από την λαθροθηρία αλλά μικρές ομάδες  ερωδιών, πάπιας, γερανών,  κορμοράνων, φαλαρίδες, νερόκοτες  κ.λ.π.  εξακολουθούν να εμφανίζονται κατά καιρούς συνθέτοντας  μοναδικές εικόνες για τους τυχερούς  και επιτρέποντας μας ακόμα να ελπίζουμε στην αποκατάσταση εάν βάλουμε μυαλό. 

Η αποκατάσταση του τοπίου της περιοχής και του υδροβιότοπου  δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό θέμα με την γενική διάσταση του θέματος της οποίας  πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν   την  σοβαρότητα.  Το ότι είναι η είσοδος  - βιτρίνα της Κίρρας και της Ιτέας είναι ασήμαντο από μόνο του μιας και έχει αποδειχτεί και για τον ποιο άσχετο  ότι τουριστική ανάπτυξη παραλίας στην Ελλάδα χωρίς ενδοχώρα δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει, όπως και ανάπτυξη ενδοχώρας χωρίς παραλία . Η παγκόσμια αγορά μπορεί  να   φτάνει για να γεμίσει     όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηπειρωτικής Ελλάδας  που προσανατολίζεται και επίσημα πια στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης αλλά χαζοί τουρίστες δεν υπάρχουν.

Οι  Δελφοί χωρίς παραλία δεν μπορεί παρά να συνεχίσουν να αποτελούν τόπο μονοήμερης επίσκεψης και η Άμφισσα να συνεχίσει να ονειρεύεται και τίποτα άλλο.  Η Ιτέα έχει εξασφαλισμένη την ενδοχώρα αλλά όλοι μαζί κρύβουμε τις παραλίες μας.  Παρότι από βάθος χρόνου και μέχρι σήμερα δεν έχει   υλοποιηθεί ούτε  ένα έργο  ανάδειξης , διαμόρφωσης, εμπλουτισμού , κ.λ.π. παραλίας ,  η εκβολή αυτού του  ποταμού αποτελούσε ανέκαθεν  το κέντρο των καλύτερων  εκτός πόλης παραλιών της κοιλάδας των Δελφών. Σύντομα που θα γίνει και από τον τελευταίο αρμόδιο  αντιληπτό   ότι τουριστική ανάπτυξη των Δελφών της Άμφισσας και όλου του Δήμου Δελφών δεν πρόκειται να υπάρξει  ποτέ εάν δεν  προβληθεί  ότι έχουν θάλασσα και παραλίες, η αξία των παραλιών αυτών  θα προκύψει αυτόματα. Η  παρέμβαση δε με ανάλογα έργα  μικρού μάλιστα προϋπολογισμού  θα  αναδείξουν   τις παραλίες αυτές σε καθοριστικό παράγοντα της ανάπτυξης όλου του Δήμου. 

Εκτός όλων των άλλων, η περιοχή αυτή που σήμερα είναι μπαζωμένος βιότοπος  και χωματερή είναι η είσοδος  της κοιλάδας των Δελφών, του Δελφικού Τοπίου, του Μνημείου της UNESCO και όλου  του Δήμου Δελφών για μεγάλο μέρος των   επισκεπτών της περιοχής που έρχονται από τον δρόμο του Διστόμου. Την σημασία της «πρώτης εντύπωσης» για τον επισκέπτη  σαφώς και δεν την είχαμε αντιληφθεί μέχρι «χθες»  με λαμπρό παράδειγμα την δυτική είσοδο στην κοιλάδα των Δελφών. «Σήμερα» όμως, κάθε «παρανόηση» θα έχει επιπτώσεις εγκλήματος.

Χωρίς καθόλου χρήματα ή με πολύ λίγα για Νομική υποστήριξη,  μπορεί να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα όρια γύρω από το ποτάμι , όχι μόνο της κεντρικής ροής αλλά και των αβαθών περιοχών του. Τουλάχιστον στο μέτρο που προκύπτει από τις αεροφωτογραφίες της εποχής είναι πολύ εύκολο Τοπογραφικά με πλήρη Νομική κατοχύρωση του αποτελέσματος . Στην συνέχεια και χωρίς πισωγυρίσματα  πρέπει να υλοποιηθεί αυτό που ήδη έχει αναγγελθεί. Με μηχανήματα του Δήμου ή με συνδρομή μηχανημάτων της Περιφέρειας , ξεμπάζωμα και απόδοση στον βιότοπο των εκτάσεων που του ανήκαν, όχι μόνο στις εκβολές αλλά σταδιακά και σε βάθος κάποιων μηνών σε όλο το μήκος  του ποταμού.  Εάν προκύψουν διεκδικητές για τα μπαζωμένα, μπορεί να τους αποδοθούν και οι ευθύνες για το μπάζωμα και να τους χρεωθούν τα έξοδα ξεμπαζώματος.  Εθελοντές για την δεντροφύτευση των ορίων που θα δημιουργήσουν ένα φυσικό φράγμα και θα προστατέψουν τον βιότοπο από μελλοντικούς καταπατητές   υπάρχουν.  Το αποτέλεσμα θα είναι κάτι που και από μόνο του θα αποτελεί απόδειξη ότι κάποιοι θέλανε ειλικρινά να προσφέρουν στον τόπο, ακόμη και εάν όλα τα άλλα αποτύχουν. Η επιτυχία αυτού εάν οι άνθρωποι κάνουμε τα βασικά, είναι εξασφαλισμένη από την ίδια την φύση.
  
 
Για την "ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
ένας φίλος Αναγνώστης
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: