Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σερζ Λατούς από τους Δελφούς: "Δεν είμαστε πολίτες. Πολίτες γινόμαστε"!


Τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Ελλάδα αποτέλεσαν οι Δελφοί για το Σερζ Λατούς την Κυριακή.
Ο σημαντικός Γάλλος διανοητής περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια της Ί΄ ΕΠΚΑ, κα. Αθανασία Ψάλτη και στη συνέχεια ενημερώθηκε δια ζώσης για τα οξυμμένα προβλήματα που σοβούν στην περιοχή από μέλη της αυτοδιοικητικής κίνησης του Δήμου Δελφών "Πολίτες στο Προσκήνιο". Ειδικότερα, ο Σερζ Λατούς έλαβε επιτόπια γνώση για το υφιστάμενο καθεστώς των μεταλλευτικών εξορύξεων, για το θέμα των ΑΠΕ και της ανοικτής δικαστικά υπόθεσης των φερόμενων καταπατήσεων στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ενώ, το κυριότερο μέρος της επίσκεψής του ήταν αφιερωμένο σε μια λιτή εκδήλωση προς τιμήν του από τη δημοτική κίνηση της περιοχής.
Παν. Μέγκος: "Ο Λατούς είναι από τους ανθρώπους εκείνους που μας περνάνε από τον 20¨ο στον 21ο αιώνα"
Αυτή ήταν κι η κυριότερη αιτία της πρόσκλησης του Λατούς στους Δελφούς, όπως μας εξήγησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κι επικεφαλής του συνδυασμού "Πολίτες στο Προσκήνιο" στις πρόσφατες εκλογές. " Αντικειμενικός στόχος δεν ήταν να δώσει άλλη μια διάλεξη στην πατρίδα μας ο Σερζ Λατούς, αλλά να αποκτήσει άποψη για έναν τόπο παγκόσμιας ευαισθησίας που είναι κοντά στη δική του εκδοχή για την ανάπτυξη, αλλά και να μορφώσει επιτόπια γνώμη για το πώς κάποιοι υπερβαίνουν συντάγματα και νόμους, αδιαφορώντας για το γενικότερο συμφέρον", συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Μέγκος. "Παράλληλη στόχευσή μας αποτελεί η μεταφορά της εικόνας που είναι κυρίαρχη σήμερα στο Δήμο Δελφών σε διεθνή fora κι η ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη", σημείωσε καταλήγοντας.
Η τοποθέτηση του Σερζ Λατούς
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του ο Γάλλος Φιλόσοφος εμφανίστηκε χαρούμενος που βρίσκεται ξανά σε αυτό τον ιερό τόπο και συνάμα, προβληματισμένος για την κακοποίηση που αντίκρισε. Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε εξήγησε πως το σχέδιο της Αποαναπτυξης συνιστά ένα σχέδιο ρήξης με την κατανάλωση και τη συναρθρωμένη με αυτήν ανάπτυξη. Ο Σερζ Λατούς παρέθεσε πληθώρα παραδειγμάτων σχετικά με το επικρατούν μοντέλο οικονομίας, που δεν προσανατολίζεται στο να καλύψει τις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου, αλλά στο κέρδος, την αέναη παραγωγή και κατανάλωση. Κάτι τέτοιο, όμως, σύμφωνα με το Λατούς, συνεπάγεται αφόρητη παντοειδή μόλυνση. Αποτελεί, επιπλέον, το σχέδιο της Αποανάπυξης και μια ρήξη με την άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση.
"Υπάρχει η δυνατότητα ενός άλλου παραδείσου" σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο και για οικολογικούς λόγους. "Αν δεν αλλάξουμε σύστημα, οδεύουμε στην κατάρρευσή του και μάλιστα πολύ πριν από το τέλος του αιώνα", υπογράμμισε. Ταυτόχρονα χρωμάτισε και την ανθρωπολογική και κοινωνιολογική ανάγκη απεμπλοκής από την παρούσα κατάσταση, γιατί αυτή η κοινωνία, τόνισε ο Λατούς, βασίζεται στην ανισότητα και την έλλειψη δικαιοσύνης. " Ισοδυναμεί με πολιτιστική επανάσταση και συνιστά ανάγκη τοπική, περιφερειακή, εθνική και παγκόσμια" κατέληξε συνδέοντας τη γενικότερη άποψή του για την Αποανάπτυξη με τα ειδικότερα τοπικά προβλήματα της περιοχής που φιλοξενεί τον ιερό χώρο των Δελφών.
Ο Σερζ Λατούς δήλωσε εντυπωσιασμένος αρνητικά για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από την περιοχή των Δελφών. Καίριο χαρακτήρισε για την οικολογική πολιτική να δρα τοπικά. "Ένα σημαντικό θέμα, είτε στους Δελφούς είτε στη Χαλκιδική είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τοπικό πληθυσμό που επηρεάζεται από τη σφαιρική θεώρηση. Και βέβαια ότι υφίσταται χειραγώγηση από μια ολιγαρχία που εντέλει δεν είναι ελληνική, αλλά παγκόσμια" σημείωσε σχετικά. Υποστήριξε ότι για να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο τοπικό μοντέλο, απαραίτητη είναι η συμπαράταξη της ντόπιας κοινωνίας με δημοκρατικές μεθόδους.
"Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές στην κατεύθυνση της Αποανάπτυξης. Είναι, συνεπώς, αξίωση η εκπόνηση ενός σχεδίου αυτάρκειας, μιας και ζούμε ήδη σε ένα τέτοιο μεταβατικό στάδιο" συνέχισε ο Λατούς. Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε την περίοδο των εκλογών να νιώθουν ότι η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο με τα κόμματα και τις παρατάξεις, τονίζοντας τη σημασία συναντίληψης αριστερών και κεντρώων πολιτών σε επίπεδο συνοικίας, ώστε να σχηματιστούν ομάδες δραστηριοποίησης, ικανές να στρέψουν την κατάσταση σε βιώσιμες ατραπούς, όπως είναι αναγκαίο να επισυμβεί και στην πολύπαθη περιοχή των Δελφών.
" Όταν στην αρχαιότητα καταστράφηκαν οι Δελφοί, οι Δελφιώτες συσπειρώθηκαν και ξανάχτισαν την πόλη. Έτσι κι οι τοπικές δυνάμεις μπορούν κι επιβάλλεται να ξαναχτίσουν σήμερα την περιοχηήμετά την καταστροφή" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, ο μεγάλος διανοητής, τοποθετούμενος στα μείζονα για τη φήμη της περιοχής θέματα σχετικά με τις μεταλλευτικές εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες και την υπόθεση καταπάτησης για οικοδομική χρήση περιοχής στον αρχαιολογικό χώρο, γεγονότα για τα οποία ήταν εν γνώσει κι ενημερώθηκε εκτενέστερα, επεσήμανε ότι είναι συνηθισμένη η πρακτική επηρεασμού της τοπικής κοινωνίας με θέσεις εργασίας, χορηγίες σε συλλόγους, επιρροής στα ΜΜΕ και προνομιακές σχέσεις με τους εκάστοτε θεσμικούς κι αιρετούς. Τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ότι επ αυτού είναι αναγκαίος ο ειλικρινής διάλογος με τις μεταλλευτικές εταιρείες κι η μεταφορά των ενεργειών και των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε ανώτερο του τοπικού επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: