Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Ζούμε εδώ, εμείς αποφασίζουμε εδώ» - Όταν οι κάτοικοι ξέρουν να διαδηλώνουν κατά των εξορύξεων!

Διαδήλωση κατά της εξόρυξης πετρελαίου στα Κανάρια ΝησιάΔιαδήλωση κατά της εξόρυξης πετρελαίου στα Κανάρια Νησιά

«Ζούμε εδώ, εμείς αποφασίζουμε εδώ»

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά των σχεδίων της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Repsol για την εξόρυξη πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών των περίφημων Κανάριων Νήσων, Λανζαρότε και Φουερτεβεντούρα.

Ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα οργάνωσαν τις διαδηλώσεις σε όλα τα κατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους με το σύνθημα «Ζούμε εδώ. Εμείς αποφασίζουμε εδώ».

Η ισπανική κυβέρνηση καθώς τα Κανάρια νησιά ανήκουν στην Ισπανία, έχει χορηγήσει στη ενεργειακή εταιρεία Repsol άδεια για να κάνει έρευνες για πετρέλαιο περίπου 60 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Λανζαρότε και της Φουερτεβεντούρα. Η γεώτρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων, σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις, τα συνδικάτα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο σχέδιο για την αναζήτηση πετρελαίου. Φοβούνται ότι οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό, που είναι η βασική οικονομική πηγή για την επιβίωση των νησιών.

Η περιφερειακή κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την γεώτρηση στις 23 Νοεμβρίου με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να θέλει να το μπλοκάρει ως αντισυνταγματικό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οπως ακριβως εμεις.καμια σχεση