Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΧΤΑΣ: Ο δήμαρχος, φαν των μεταλλείων που θα μας “γλυτώσει” από την καταστροφή

Το Πρόσωπο της Εβδομάδας: Ο Χρήστος Πάχτας που θα μας γλυτώσει από την καταστροφή!

Οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει από "μεγάλες" και "τρομοκρατικές" δηλώσεις, αλλά αυτή του Πάχτα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο
Στέλιος Μπαμιατζής
Ο Χρήστος Πάχτας δεν είναι ακριβώς το πλέον προβεβλημένο πρόσωπο στον Τύπο. Δεν έχει ακριβώς "καεί" στο φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, το όνομα του έχει εμπλακεί σε κάθε άλλο παρά λίγες "ιδιαίτερες" υποθέσεις, από κάτι κτήματα στη Χαλκιδική μέχρι την ιστορία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.
Δεν γίνεται όμως να θυμήθηκε το News 247 στα ξαφνικά τον Πάχτα, σωστά; Φυσικά και όχι, την ιδέα για πρόσωπο της εβδομάδας ουσιαστικά την προκάλεσε μόνος του με την απίστευτη τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο.
"Ή θα με ψηφίστε ή θα έχουμε ανθρώπινα θύματα. Θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ". Αυτό είπε ο κ. Πάχτας, αλλά για να μην υπάρχουν μπερδέματα και παρεξηγήσεις ας δούμε τι ακριβώς έχει πει ο κ. Πάχτας.
Όλα ξεκίνησαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αριστοτέλη όπου βρίσκονταν και περίπου 25 γεωτρυπανιστές οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν πως δεν έχουν δουλειά. Τότε ο κ. Πάχτας περιέγραψε ένα κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, εάν κυριαρχήσει το "όχι στη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων", τότε θα έρθουν την επόμενη μέρα "3.000 άτομα στις Σκουριές, θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ απ' όλη την Ελλάδα με τους βουλευτές τους, ίσως και κάποιοι άλλοι."
Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως τότε θα κάψουν το χωριό οι εργαζόμενοι που θα έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Ο άνθρωπος πίσω από την ιστορία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική;
Όπως όμως σημειώσαμε στην αρχή, το όνομα του κ. Πάχτα έχει εμπλακεί σε αρκετές τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ιστορίες. Για αρχή, η ιστορία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, εμάς όμως μας ενδιαφέρει η εμπλοκή του δημάρχου.
Η εμπλοκή του φαίνεται να ξεκινά το 2004, όταν τότε υφυπουργός Οικονομίας, μέσω τροπολογίας του, ανέλαβε για λογαριασμό του κράτους τα χρέη της TVX Gold Inc., το παράρτημα της οποίας στην Ελλάδα κήρυξε πτώχευση. Με την τροπολογία Ν.3220 /28 Γενάρη του 2004, ανέλαβε το κράτος την οικονομική της υποχρέωση. Το ποσό ήταν 20 εκατ. ευρώ μαζί με 472 μεταλλωρύχους άνεργους.
Ο αντίλογος σε αυτό είναι πως το όλο πρόγραμμα βοήθησε τους περισσότερους από τους 472 απολυμένους. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε "Πρόγραμμα Επανακατάρτισης" το οποίο ωφέλησε τους 300 απολυμένους.
Η εμπλοκή του με το Πόρτο Καράς
Την ίδια χρονιά, το 2004 δηλαδή, προσπαθεί να περάσει ως υφυπουργός Οικονομίας μία τροπολογία η οποία χαρακτηρίζεται "φωτογραφική", αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων υπέρ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καράς στην Χαλκιδική.
Υπάρχει όντως οσμή σκανδάλου πάντως καθώς το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2004 και ο Χρήστος Πάχτας εκδιώκεται από το ΠΑΣΟΚ. Σαν να μην φτάνει αυτό, ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, ο κ. Στέγγος, παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1998.
Η ψήφιση της τροπολογίας είχε προκαλέσει τη μεγάλη αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου αλλά και του Νίκου Χριστοδουλάκη.
Η διαμάχη με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα στη Χαλκιδική
Στις τρεις Ιουλίου του 2009 ο Χρήστος Πάχτας επανέρχεται και καταγγέλλει το βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δριβελέγκα ως "συκοφάντη, λασπολόγο, υπονομευτή της αναπτυξιακής πορείας της Χαλκιδικής, στρεφόμενο κατά των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας"
Αφορμή της διένεξης ήταν το PORTO CARRAS, αλλά εικάζεται πως ο τέως βουλευτής ήθελε να πλήξει τον κ. Δριβελέγκα, για να επανέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής.
Το αξιοσημείωτο:
Στην ανακοίνωση του, ο κ. Πάχτας προτρέπει τον κ. Δριβελέγκα και "την όποια παρέα του" να "πούνε ανοιχτά ότι ο επενδυτής πρέπει να φύγει από τη Χαλκιδική, γιατί δεν θέλουμε τέτοιου είδους επενδύσεις στον τόπο μας, ούτε Μεταλλεία, ούτε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης…"
Η πορεία του Χρήστου Πάχτα στην Πολιτική
Ο Χρήστος Πάχτας, γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.
Το 1986 εκλέχτηκε νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου. Εκλέγεται βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000. Διετέλεσε υφυπουργός Βιομηχανίας και Οικονομίας.
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
 
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΜΕΝΑ Η ΘΥΜΑΤΑ !!! ΟΠΩΣ Η ΕΜΕΝΑ Η ΤΑ ΤΑΝΚΣ !!! ΩΡΑΙΟΣ Ο ΠΑΧΤΑΣ ΟΠΩΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥ ΕΠΑΡΑΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΣΑ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ !!!