Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΜΦΙΣΣΑ... Ένα κτήριο ρημάζει!

Το παλιό νοσοκομείο επανακατασκευάστηκε για να γίνει Λαογραφικό Μουσείο

- Παραμένει αναξιοποίητο, παρότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Ασημακόπουλος δηλώνει ότι το παρέδωσε με το κλειδί στο χέρι.
- Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και με τα εκθέματα, τα οποία ακόμη δεν έχουν παραχωρηθεί στο δήμο, αφού δεν πληρούνται οι όροι των διαθετών.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Φωκίδα δημιουργείται κάτι σαν «έθιμο» πολιτικό, καθώς συνηθίζεται να φτιάχνουμε έργα και να τα αφήνουμε αναξιοποίητα. Στο γκρούπ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, της μαρίνας Ιτέας, του αγκυροβολίου Τριζονίων και τόσων άλλων, θα πρέπει να προσθέσουμε μάλλον και το κτίριο του παλιού νοσοκομείου που κατασκευαζόταν επί δυο διαφορετικές Δημοτικές Αρχές για να γίνει Λαογραφικό Μουσείο.
Το κτίριο αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί δημαρχίας του κ. Νίκου Φουσέκη, όπου και δαπανήθηκε ένα αρκετά σεβαστό σκοπό για να γίνει το κτίριο. Παραδόθηκε δε, στον κ. Ασημάκη Ασημακόπουλο με ολοκληρωμένο το σκελετό και κάποια παράθυρα. Ωστόσο μέσα ήθελε πολύ δουλειά, όπως τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Ασημακόποουλος.
«Υπήρχε μια μελέτη για την αποπεράτωση του κτιρίου, όπου προέβλεπε το αστρονομικό ποσό των 850.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο. Εμείς όμως τότε, θυμάστε ότι δεν είχαμε χρήματα να το αντιμετωπίσουμε. Με την αμέριστη βοήθεια του τότε αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Προβιά και της Τεχνικής Υπηρεσίας το αποπερατώσαμε με μόλις 300.000 ευρώ. Βάλαμε τα δυο παράθυρα που έλλειπαν, φτιάξαμε τα πατώματα, τα ταβάνια με γυψοσανίδα και τοποθετήσαμε ντουλάπες ψύξης - θέρμανσης για τον κλιματισμό του. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο το κτίριο αυτό που σκεφτόμασταν στο υπόγειο που στην ουσία είναι ισόγειο να φιλοξενήσουμε άλλη δομή.»
Να διευκρινίσω δε ότι το πάτωμα στη μελέτη προβλεπόταν να στοιχίσει 180.000 ευρώ και εμείς το είχαμε φτιάξει με 18.000 ευρώ, με την τοποθέτηση, τα πλακάκια δε, τα είχαμε φέρει από την Ιταλία. Έχουμε βάλει μεγάλο ασανσέρ, φτιάξαμε τις τουαλέτες. Γενικότερα κατασκευάσαμε όλα τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά του κτιρίου. Το παραδώσαμε στη νέα Δημοτική Αρχή με το κλειδί στο χέρι», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος. Το κτίριο αυτό όμως από τότε μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο. Μέσα στο 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει την ανάθεση Μουσειολογικής μελέτης, για να προχωρήσει η διαδικασία. Μέχρι σήμερα, όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και το κτίριο μετά από όλα αυτά τα χρήματα που έπεσαν πάνω του ρημάζει αναξιοποίητο.
Ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής μας ενημέρωσε ότι η Μουσειολογική μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει η αρχιτεκτονική που αφορά τις προθήκες. Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και με τα εκθέματα, τα οποία παραμένουν μεν αποθηκευμένα , αλλά δεν έχουν παραχωρηθεί ούτε του ενός διαθέτη, ούτε του άλλου, καθώς έχουν τεθεί όροι για να περάσουν στα χέρια του δήμου. Ο κ. Ταγκαλής απέκλεισε να αλλάξει χρήση το κτίριο, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να αξιοποιηθεί. Ο πρώην Δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημακόπουλος πάντως, θεωρεί ότι αν πρόκειται να καθυστερήσει η υλοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου, θα μπορούσε το κτίριο να διατεθεί για να φιλοξενήσει το μουσικό Σχολείο που είναι άστεγο. Μάλιστα, πιστεύει ότι ο αύλειος χώρος, αν και μικρός είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου. «Σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερος, από αυτόν που έχει σήμερα το σχολείο», λέει χαρακτηριστικά.
Το Λαογραφικό Μουσείο δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές να λειτουργήσει και ο χρόνος περνά σίγουρα σε βάρος του κτιρίου. Ίσως θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα και να δει πιο εμπεριστατωμένα, το μέλλον του κτιρίου, την πορεία του λαογραφικού Μουσείου και φυσικά το κορυφαίο ζήτημα με τα εκθέματα.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: