Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΙΤΕΑ-ΓΑΛΑΞΙΔΙ-ΔΕΛΦΟΙ, ανάμεσα στις τουριστικές περιοχές όπου θα γίνει έλεγχος για μαύρη εργασία.




ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 563 «ΡΑΜΠΟ» ΘΑ ΣΑΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ
Έλεγχοι σε 106 περιοχές για τη μαύρη εργασία
Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Ενώνουν δυνάμεις για να πατάξουν το «τέρας» της «μαύρης εργασίας». Σωρεία ελέγχων σε 106 νησιά και ηπειρωτικές περιοχές, με μεγάλη τουριστική κίνηση, ξεκινούν, από αύριο, το υπουργείο Εργασίας και η Οικονομική Αστυνομία, με σκοπό να χτυπήσουν τη «μαύρη εργασία» που ολοένα και διευρύνεται.
Ενισχυμένα μικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας με 563 «Ράμπο» θα σαρώσουν το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου όλη την Ελλάδα. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 106 τουριστικές περιοχές από τη Μακεδονία και τη Θράκη ώς την Κρήτη. Ενδεικτικό είναι πως πρόσφατα εντοπίστηκε επιχείρηση στην Κρήτη που απασχολούσε 51 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 49 (96%) ήταν ανασφάλιστοι.
Το παράδειγμα αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας για την εντατικοποίηση των ελέγχων, υπό τον υπουργό Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, με στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ.
Στο 38,4%
Οπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης, το α' εξάμηνο του 2013 επιβλήθηκαν 6.074 πρόστιμα ύψους οκτώ εκατ. ευρώ μόνο για κρούσματα αδήλωτης απασχόλησης, ενώ έκλεισαν 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν επιβληθεί 4.538 πρόστιμα 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. «Με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα θα συνεχίσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εθνικό ζήτημα». Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με το ΣΕΠΕ το πρώτο 6μηνο του 2010 η «μαύρη εργασία» ήταν 26,8%, το ίδιο διάστημα του 2011 έφτασε το 29,9%, πέρσι εκτοξεύθηκε στο 35,9% και φέτος η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε αγγίζοντας το 38,4% (από τους 36.606 που ελέγχθηκαν, οι 14.039 ήταν ανασφάλιστοι). Δηλαδή, τέσσερις στους 10 εργαζομένους δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, αποστερώντας το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους, τη στιγμή που τα ταμεία βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Φέτος εκτιμάται πως το ΙΚΑ θα χάσει από τη «μαύρη εργασία» τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως έχει τονίσει η ΠΟΠΟΚΠ (ομοσπονδία εργαζομένων στα ταμεία), οι απώλειες του Ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36%, με τις απώλειες για το σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. Ο «λογαριασμός» -προειδοποίησε χθες ο κ. Βρούτσης- θα επιστρέψει στους παρανομούντες εργοδότες μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΤΕΑ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΤΙΚΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ !!! ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΙΤΕΑ !!!