Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

S. EUROPEAN TIMES: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Δεν είναι η δική μου η διαπίστωση (που θα μπορούσε βέβαια να είναι). Αλλά είναι το αποτέλεσμα έρευνας των Southeast European Times στην Αθήνα, από την οποία βγήκε η διαπίστωση πως «η διαφθορά είναι τρόπος ζωής στην Ελλάδα, την οποία ακόμα και η καλπάζουσα οικονομική κρίση δε μπορεί να τη σταματήσει».

Μεγάλη βαρύτητα αποκτούν οι απαντήσεις, στα τεθέντα ερωτήματα, του κ. Κώστα Μπακούρη, πρόεδρου της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», ο οποίος βλέπει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πόση διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τη σταματήσει. Είναι δε καυστική η πρότασή του για περιορισμό της διαφθοράς: Να γίνει νόμιμη!

Ο κ. Κ. Μπακούρης, στη συνέντευξή του στους SETimes, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις, οι οποίες όχι μόνο αγνόησαν τη διαφθορά, αλλά ήταν και οι ίδιες διεφθαρμένες -βαρύνοντας τη δημόσια μισθοδοσία εδώ και γενιές με εκατοντάδες χιλιάδες περιττών εργαζομένων σε αντάλλαγμα ψήφων- αποκρύπτοντας τη διαφθορά που οδήγησε το χρέος της χώρας στα 367 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε χάσει τις αξίες που μας καθιστούν κοινωνία πολιτών. Ξεκινήσαμε να εκλογικεύουμε το ζήτημα και να λέμε πως λίγο φακελάκι δεν είναι κακό», είπε ο κ. Κ. Μπακούρης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως οι Έλληνες μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι «αν δε βρεις μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα, είσαι ηλίθιος».

Από τις άχρηστες θέσεις εργασίας, την άρνηση έκδοσης αποδείξεων, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Έλληνες πολίτες ξόδεψαν σχεδόν 1,62 δισ. ευρώ πέρυσι σε δωροδοκίες, αλλά οι πραγματικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες επειδή δεν είναι γνωστές. Η φοροδιαφυγή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα, που κοστίζει στο κράτος περίπου 60 δισ. ευρώ.

«Πρέπει να δούμε ανθρώπους να πηγαίνουν στη φυλακή, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, κυρίως πολιτικούς», δήλωσε ο κ. Κ. Μπακούρης. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι οι μισθοί τους έχουν μειωθεί και αυτοί που είναι υπεύθυνοι γι' αυτό, δεν έχουν επηρεαστεί». Περίπου το 90% των ερευνών που διεξάγονται από τους δημόσιους εισαγγελείς αφορούν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, αλλά ακόμα και μετά την ψήφιση ενός νέου νόμου για την επιτάχυνση των ερευνών, καμία υπόθεση διαφθοράς του δημοσίου τομέα δεν έχει διωχτεί.

«Δε νομίζω ότι όλοι δωροδοκούνται. Υπάρχουν θύλακες διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί κάνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», είπε στους SETimes ο κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος, ερευνητικός συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα.

Σε μια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι Έλληνες κατέταξαν τη χώρα τους στην 125η θέση για την έλλειψη εταιρικής ηθικής και στην 123η θέση για τους ανήθικους πολιτικούς. Παρόλα αυτά, ο κ. Κ. Μπακούρης ελπίζει πως η διαφθορά μπορεί να ηττηθεί. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους που είναι ακόμα γεμάτοι ακεραιότητα, αλλά η κρίση έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι μέρος της κουλτούρας μας, αλλά εγώ δεν συμφωνώ».





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;; ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;; ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;; ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!!ΠΑΣΟΚ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ! ΠΟΣΕΣ ΜΙΖΕΣ {καλο το σχολιο σου 7.58} ΠΕΡΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ! ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ π.χ. ΥΠΕΧΩΔΕ ΠΟΣΑ ΚΟΝΟΜΑΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΓΙΑ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΞΩ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ! ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ! ΠΙΡΑΝΧΑΣ !

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΕ ΤΟ "ΒΛΑΧΟ" ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ;ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ, Ο ΒΛΑΧΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ;