Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΞΑΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΡΛΙΤΗ!


Ως παράνομη ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση που προέβλεπε μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Μήλου από τη διάχυση περλίτη στον αέρα και στη θάλασσα, η οποία δημιουργείται λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτή την προσφυγή μεταλλευτικής Ανώνυμης Εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για την επιβολή των μέτρων προστασίας των κατοίκων της Μήλου.

Το ιστορικό

Η μεταλλευτική εταιρεία διαχειρίζεται τα στερεά ως υγρά απόβλητα και αποθέτει στη θάλασσα μείγμα σωματιδίων υπέρλεπτου περλίτη με θαλασσινό νερό. Ωστόσο, το 2008, επιβλήθηκαν στην εταιρεία πρόστιμα ύψους 392.000 ευρώ, καθώς μετά από αυτοψίες διαπιστώθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Στη συνέχεια οι φάκελοι διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο. Από το 2007, το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει πόρισμα για τη Μήλο με αίτημα τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης, λόγω των αυξημένων οφθαλμολογικών περιστατικών στο νησί.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Υγείας της Μήλου καταγράφονται περίπου 300-500 οφθαλμολογικά περιστατικά ετησίως.

Το πρώτο τμήμα της μελέτης, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαίωσε τη σύνδεση των περιστατικών περλίτη στα μάτια με τις εξορύξεις. Ως εκ τούτου το υπουργείο Υγείας εξέδωσε υγειονομική διάταξη διατάσσοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε ταφή των αποβλήτων, όμως η βιομηχανία αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου.

http://www.econews.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: