Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ: “ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ”


Πρόγραμμα προβολών:


18:30
Χέρια όλο φως (2003), διάρκεια 7’, του Μάνου Παπαδάκη.
Περιγραφή: τον Φεβρουάριο του 2009, στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης
(Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Άργους Ορεστικού στο Νομό Καστοριάς. Μια ομάδα παιδιών δουλεύουν με τα χέρια τους
αποκαλύπτοντας σκέψεις για τον εαυτό τους.

18:40
Πριγκίπισσα Χριστίνη (2007) διάρκεια 66’, της Ίριδας Ζαχμανίδη.
Περιγραφή: Η ζωή της Χριστίνης γίνεται ταινία. Η Χριστίνη, μια κοπέλα 31 ετών με σύνδρομο Down, ζει την καθημερινότητά της σε κέντρο εκπαίδευσης και απασχόλησης ατόμων νοητικά υστερούντων. Ντύνεται, βάφεται, φλερτάρει, και θέλει να αρέσει – ο έρωτας κατέχει κεντρική θέση στη ζωή της. Η ιδιαίτερη όμως ενασχόλησή της με το θέατρο και η συμμετοχή της στη θεατρική παράσταση Bella Venezia, των Γιώργου ;ιαλεγμένου και Λευτέρη Βογιατζή, τη φέρνουν στο επίκεντρο του προβληματισμού που αναφέρεται στην ένταξη των νοητικά υστερούντων ατόμων στη λεγόμενη «κεντρική ζωή». Η Πριγκίπισσα Χριστίνη έχει προβληθεί για εκπαιδευτικούς και διδακτικούς σκοπούς στο πλαίσιο του σεμιναρίου Η εξοικείωση των παιδιών με την «εικόνα» και την «ιδέα» της αναπηρίας, που έγινε το 2009 στην ΑΘήνα, καθώς και στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκπαίδευση ατόμων με νοητική καθυστέρηση» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

19:46
Εμείς οι κύκλωπες (2009), διάρκεια 8’, της Μαρίας Οικονόμου.
Περιγραφή: Μια ομάδα παιδιών από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Αλεξανδρούπολης θέλει να μετατρέψει μια ιδέα σε ταινιάκι. Η ιδέα αφορά την εξέταση των ορίων μεταξύ μύθου και πραγματικότητας πίσω από την ιστορία του Κύκλωπα Πολύφημου από την Οδύσσεια του Ομήρου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Kύκλωπας ζούσε σε μια παράξενη σπηλιά λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ το σχολείο τους. Η ομάδα μάς καλεί στο σχολείο τους όπου επισκεπτόμαστε τα εργαστήριά τους και βλέπουμε την παιδική δημιουργικότητα να
ξεδιπλώνεται, καθώς παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση πάνω στο μύθο. Ποιοι ήταν οι Κύκλωπες και ποια ήταν η πραγματική τους φύση;

19:55
Διάλλειμα

20:10
Παράσταση (2003), διάρκεια 40’, του Νίκου Αλευρά.
Περιγραφή: Μια φορά κι έναν καιρό, κοντά σε μια μεγάλη πόλη που την έλεγαν Αθήνα, ήταν ένα προάστιο που το έλεγαν Νέα Πεντέλη. Εκεί τα Χριστούγεννα πάντα χιόνιζε, κοντά σ’ ένα πανέμορφο σπίτι που το λέγαν «Μαργαρίτα». Ξαφνικά, βγήκε ο ήλιος και τα χιόνια έλιωσαν, κι η Μαργαρίτα άνθισε κι έβγαλε λουλουδάκια. Κι εκεί μαζεύτηκαν πολλά παιδάκια, και μιλάγανε, και τρώγανε, και πίνανε, και παίζανε, και δουλεύανε, και γελάγανε, κι ερωτευόντουσαν, και κάθε μέρα υπήρχε ατελείωτη χαρά. Ώσπου ένα πρωινό αποφάσισαν μαζί με το δάσκαλό τους να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο. ;ιάλεξαν το γιαπωνέζικο παραδοσιακό παραμύθι Το κορίτσι με το πανέρι στο κεφάλι.

20:50
Η φάκα (2009), διάρκεια 23’, της Μαρίνας Δανέζη.
Περιγραφή: Όταν ανυποψίαστος πιαστείς στη Φάκα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έφτασε το τέλος. Η Φάκα αποτελεί μια ταινία τεκμηρίωσης για την αποκατάσταση των αναπήρων (και όχι μόνο). Ψυχιατρεία-αποθήκες ανθρώπων και ξενώνες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα. Ο ;ιονύσης είναι 34 χρόνων και ζει με τη μητέρα του. Είναι τετραπληγικός και έχει ελαφρά νοητική καθυστέρηση. Αγαπά τις κυριακάτικες βόλτες, το τραγούδι, να μιλά στο τηλέφωνο και να πίνει κρυφά κόκα κόλα! Το μέλλον του είναι αβέβαιο. Όπως λέει κι ο ίδιος: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα στη σημερινή κοινωνία που ζούμε. Καλά, οι γονείς μας θα φύγουνε, αλλά εμείς, τα παιδιά, τι έχουμε να δούμε;»

21:15
Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: