Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ!

Μόνο   εφησυχαστικές φήμες ακούμε, ότι απομακρύνεται εντός των ημερών και μόνο διαδικαστικό είναι το θέμα, για το τσαγκαράδικο που βρίσκεται 7 μήνες στο μώλο της Ιτέας. Ίσως να μην είναι φήμες και πράγματι σε λίγες ήμερες να το δούμε να σαλπάρει και να του κουνήσουμε μαύρο μαντήλι! Οι Βρετανοί όμως σκέφτηκαν κάτι άλλο και όχι για ένα μικρό και τρισάθλιο πλοίο, αλλά για ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο τους, το «HMS ARK ROYAL» να το βυθίσουν έτσι ώστε, να γίνει ύφαλος για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής, αλλά και πόλος έλξης για καταδυτικό τουρισμό!.

      Για το δικό μας, το τσιγαράδικο,  υπήρξε ενδιαφέρον από τον Σύλλογο Αυτοδυτών «KRISSAIOS» με παρόμοια πρόταση που δημοσιεύτηκε μέσα από την ιστοσελίδα μας αλλά ως συνήθως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε! Ούτε καν, να αντιγράψουν τη πρόταση  ή να την υιοθετήσουν οι Τοπικές Αρχές! Τη πρόταση του Συλλόγου «KRISSAIOS» μετέφερε ο Σύλλογος «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» προφορικά, στον Υποναύαρχο Λ.Σ. κον Θεμέλαρο Νικόλαο κατά τη συνάντηση που είχε στην Ιτέα τον περασμένο Ιούλιο.  

Το άρθρο που βρήκαμε για την ιδέα των Βρετανών:

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Ark Royal, παροπλισμένο πλέον, σχεδιάζεται να ποντιστεί ώστε με τα χρόνια να μετατραπεί σε ύφαλο, όπου οι θαλάσσιοι οργανισμοί θα βρουν καταφύγιο, αλλά και οι δύτες ακόμη έναν υποβρύχιο προορισμό.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από το τοπικό συμβούλιο του Ντέβον στη ΝΔ Αγγλία, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει την πόντιση ενός τμήματος του τεράστιου αεροπλανοφόρου σε απόσταση 6 μιλίων από τη λεγόμενη αγγλική Ριβιέρα και θα τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την πρόκληση ατυχήματος και όλα τα τμήματά του να είναι επισκέψιμα από τους δύτες.

Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί προκειμένου να υλοποιηθεί η ιδέα, που ξεκίνησε ως αστείο μέσα σε μια παμπ του Τορμπέι πριν από λίγο καιρό, είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της εξαγοράς του πλοίου, που υπολογίζεται τουλάχιστον στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή όπου θα «αναπαυτεί» το αεροπλανοφόρο είναι ένα φυσικό λιμάνι, όπου έχει υπολογιστεί πως πραγματοποιούνται 170 εκατ. ταξίδια με επιβατηγά καραβάκια κάθε χρόνο. Αυτή η έντονη κινητικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως ο πυθμένας σε πολλά σημεία του δεν έχει ίχνος ζωής. Βασικό πρόβλημα είναι η καταστροφή των υφάλων, όπου τα ψάρια και οι υπόλοιποι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο και τροφή.

Αν τελικά το αεροπλανοφόρο ποντιστεί ολόκληρο και όχι σε κομμάτια, σε μερικά χρόνια θα δημιουργηθεί ένας γιγαντιαίος -και σίγουρα φαντασμαγορικός- ύφαλος μήκους 711 μέτρων.

Σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία δεκάδες πλοία έχουν ποντιστεί, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη του περιβάλλοντος, αλλά και του τουρισμού.





Δεν υπάρχουν σχόλια: