Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΙΤΕΑ: ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ! ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Δεν  είναι ανάγκη να γνωρίζεις Γαλλικά αν έχεις γεννηθεί στο Αλιβέρι της Ευβοίας. Ούτε είναι κακό να  μην γνωρίζεις  ιστιοπλοΐα  αν έχεις μεγαλώσει στο Καρπενήσι. Πολύ περισσότερο, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ναυσιπλοΐα, αν κατοικείς λίγο έξω από την Θήβα.

Είναι όμως πολύ κακό, να καταδικάζεις μιά όμορφη πόλη που ενδεχομένως δεν γνωρίζεις ούτε ‘κατά που πέφτει’, απλά ψηφίζοντας ‘δια ανατάσεως της χειρός’ σε μια επιτροπή, για το αν αυτή η πόλη θα φορέσει πέτρινο κόκκινο παλτό για τα επόμενα 10 χρόνια ή θα μετρά την ανάπτυξή της με τον κόσμο, τις ιδέες και το χρήμα που θα φέρει η αξιοποίηση του λιμανιού της.    Η  Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας για το «Λαρνάκι» (21-5-2011) κα. Ν. Βούλγαρη είχε πει:“Δεν είμαι Ιτιώτισσα έχω μεγαλώσει σε Ευρωπαϊκή χώρα, που δίνει μεγάλη  σημασία όπως όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες στα δικαιώματα του πολίτη. Όταν εγκαταστάθηκα εδώ και είδα το τοπίο αυτό απογοητεύτηκα! Αλλά με τα χρόνια το συνήθισα.”    Ας φανταστούμε  την απογοήτευση των ξένων τουριστών όταν πρωτοέρχονται στην Ιτέα και δεν πρόκειται να εγκατασταθούν μόνιμα!    Δημοσιεύουμε σήμερα σελίδες από το το βιβλίο Le guides de navigation  του Γαλλικού εκδοτικού οίκου  VAGNON, στις οποίες περιγράφονται  πόλεις, λιμάνια και μαρίνες της Φωκίδας, που τις περισσότερες πληροφορίες τις συλλέγουν από τουρίστες.

    Ο οίκος VAGNON θεωρείται από τους εγκυρότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς  για τα λιμάνια και της μαρίνες της Μεσογείου.  Θαυμάστε την περιγραφή της “κόκκινης Ιτέας” και, δοξάστε τους 7 Περιφερειακούς Συμβούλους που ψήφισαν κατά της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Όταν τους επεδείχθη  το κείμενο στην Επιτροπή  Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (!), όχι μόνο δεν το διάβασαν (μεταφρασμένο) αλλά ούτε καν το άγγιξαν!!..

Δοξάστε τους!.. Και με τις υγείες μας!...

Μετάφραση σελίδα 170, παράγραφος: Généralités: Γενικότητες

"Η Ιτέα είναι μία μικρή πόλη περίεργη. Επιβιώνει χάρις
στο μετάλλευμα κοκκινωπού σιδέρου (αιματίτης), το οποίο
βγαίνει στην ακτή και υπάρχει σ' όλη την ενδοχώρα η οποία
είναι αγροτική περιοχή.
Η παραλία είναι μία συνέχεια από ταβέρνες και μπαρ,


Και αν ο αέρας δε στέλνει το συνηθισμένο του σύννεφο κόκκινης
Σκόνης στην πόλη είναι ένας τόπος πολύ ευχάριστος για μείνεις.
Στην Ιτέα όλα είναι σκεπασμένα από παχιά κόκκινη σκόνη συμπεριλαμβανομένων
και των σκαφών στη μαρίνα.

Πίσω από την παραλία η πόλη είναι όμορφα παλιά,
Υπάρχουν λίγοι τουρίστες εκτός από αυτούς που φθάνουν
Εδώ για να πάνε έπειτα σους Δελφούς.


Παράγραφος: ΟΡΜΟΣ ΣΑΛΟΝΑ (Κρίσσα)

Στα νοτιο-δυτικά (Ν
W) του Κρισσαίου κόλπου
Υπάρχουν μικρά κολπάκια προστατευμένα αλλά
τα ανοιχτά μεταλλεία μεταμορφώνουν την ακτή
και όταν έχει αέρα ο κόκκινος σίδηρος συγκεντρώνεται
στη θάλασσα και στις γειτονικές περιοχές.

Πρόσφατα στην περιοχή εγκαταστάθηκε και ιχθυοκαλλιέργειες
Τελικά υπάρχουν λίγα μέρη για να βραχεί κάποιος στη θάλασσα.


Συνέχεια παραγράφου ....

Σημείωση: Το έντυπο του Γαλλικού περιοδικού είναι στη διάθεση όλων όσων μας τα ζητήσουν.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορειτε να δημοσιοποιησετε τα ονοματα των 7 Περ. Συμβούλων που ψήφισαν υπερ, και τις εκλογικες τους Περιφέρειες; Θέλω να τους στείλω ευχετήριες κάρτες και να το πω στους ψηφοφόρους τους το τι καλο μας εκαναν. Να περιμενω;

Ανώνυμος είπε...

Οι ευαισθησιες για το περιβάλλον σε ωρισμένους, δυστυχως,παιρνούν οχι δια μεσω των οφθαλμων, αλλα δια μεσω του δέρματός των στον εγκεφαλο. Ο νοών νοειτω. Θυσια στα μικροσυμφεροντα τα παντα,και πρωτο το φιλοτιμο.