Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Κατά 20% με 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων «νέας γενιάς», καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο τις ευπαθείς, και όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».

Όπως τονίζει η υπεύθυνη της «Κλίμακας», Άντα Αλαμάνου, το περασμένο τρίμηνο ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν στον δρόμο, καθώς αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην.

«Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20 με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και για αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες» διευκρινίζει η Άντα Αλαμάνου, που συγκέντρωσε στοιχεία για τους άστεγους στη χώρα μας.

Στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη στήριξης του προγράμματος αστέγων, οι περισσότεροι άστεγοι είτε είχαν ψυχολογικά προβλήματα είτε κάποιον εθισμό, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά.

«Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητά τους. Οι "παραδοσιακοί" άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους. Η "νέα γενιά" αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει τη δουλειά του» λέει η κα Αλαμάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: