Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΔΥΟ ΝΟΜΟΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ. Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ-Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ



Διαβάζοντας το υπόμνημα  του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Φλώρινας κου Δημ. Ηλιάδη, προς την Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ κας Ντόρας Μπακογιάννη, θα βρείτε πολλά κοινά με αυτά του Νομού μας. Εμείς όμως, είμαστε μόλις δυο ώρες από την πρωτεύουσα, την Αθήνα, αλλά το ίδιο απομονωμένοι!

Η Φωκίδα όμως ευλογήθηκε να έχει τους Δελφούς, ένα όνομα Παγκόσμιας εμβέλειας, με το περιβάλλον τους προστατευόμενο από την UNESCO. Την Ιτέα, τουριστικό λιμάνι των Δελφών, όπως άλλοτε η Αρχαία Κίρρα. Την Άμφισσα και το Γαλαξίδι με τους παραδοσιακούς οικισμούς. Καταπληκτικά δάση και τη λίμνη του Μόρνου για ορεινές αποδράσεις και φυσικά τις υπέροχες παραλίες και τόσα άλλα! Αλλά είπαμε, το ίδιο απομονωμένοι!

Ως πότε; Όχι για πολύ ακόμα!

--------------------------------------------------------------------------

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Νομού Φλώρινας από την έλλειψη υποδομών και τη συνεχή υποβάθμιση... της περιοχής. Αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που κυριαρχεί σε μεγάλη μερίδα του κόσμου της περιοχής και στους εκπροσώπους του (η ξεχασμένη από την κεντρική πολιτική σκηνή Φλώρινα έχει σοβαρά προβλήματα που θέλουν λύσεις και όχι μόνο...τρα-λα-λα στις Πρέσπες).
Πρόσφατο χαρακτηριστικό δείγμα για το πως "αισθάνονται" στη Φλώρινα, αποτελεί το υπόμνημα που παρέδωσε στη Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, μέσα από το οποίο περιγράφονται όλα τα προβλήματα της περιοχής.

Το υπόμνημα το δημοσιεύουμε παρακάτω, όμως εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η κατάληξή του, όπου ο αντιπεριφερειάρχης απευθύνει ένα ρητορικό ερώτημα προς την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας (και προφανώς το ερώτημα απευθύνεται προς κάθε αρμόδιο):

"Κα Πρόεδρε, μπορείτε να μας πείτε ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να μείνει ένας νέος στη Φλώρινα; "

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο περιοδείας της στη Δυτική Μακεδονία, επισκέφθηκε και τη Φλώρινα όπου τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτρη Ηλιάδη. Στη συζήτηση κυριάρχησαν και αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη, γι αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή της ως προς την επίλυσή τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης μάλιστα της έδωσε και σχετικό υπόμνημα, στο οποίο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή της Φλώρινας.

Υπόμνημα κατάστασης και αιτημάτων Φλώρινας
Αξιότιμη Κα Μπακογιάννη,

Καταρχάς πρέπει να σας τονίσουμε την αίσθηση της απομόνωσης που έχουμε όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας λόγω έλλειψης συγκοινωνιακών υποδομών. Δεν διαφαίνεται πως υπάρχει πολιτική βούληση να κατασκευασθεί η κάθετος της Εγνατίας Νίκης – Κοζάνη. Είμαστε ο μόνος νομός που ενώ διαθέτει δύο τελωνεία για την πρόσβαση σε όμορες χώρες και δεν έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία. Ενώ από τις αρχές του έτους έχει διακοπεί και η σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης Αθηνών.
Είμαστε ο νομός στον οποίο λειτουργούν 2 ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, 5 λιγνιτωρυχεία, επίκειται η διάνοιξη ενός ακόμη, αποτελούμε την Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδος και αντί για οφέλη, όπως δικαιούμαστε και μας υπόσχονται, μόνο προβλήματα αντιμετωπίζουμε απ’ αυτό:

-Υποβαθμίζεται καθημερινά το εξαιρετικό, φυσικό περιβάλλον μας που διαθέτει έναν εθνικό δρυμό και 4 περιοχές Natura 2000.
-Δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων, Κλειδίου και Αχλάδας
-Τα διανοιγμένα ορυχεία της περιοχής υπολειτουργούν ή είναι σε παύση και αποτελούν ανοικτές πληγές περιβαλλοντικές και οικονομικές καθώς οι ΑΗΣ τροφοδοτούνται με Βουλγάρικο λιγνίτη.
-Υπολειτουργεί ο πιο σύγχρονος ΑΗΣ της Ελλάδος Μελίτη Ι.
-Δεν κατασκευάζεται η μονάδα Μελίτη ΙΙ
-Δεν προχωρά η Τηλεθέρμανση.
-Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς παραγωγικές μονάδες που στηρίζονται στην παραγωγή ενέργειας έπαψαν να λειτουργούν.

Στον πρωτογενή τομέα τα προβλήματα είναι μεγάλα και οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής. Η καρδιά του κάμπου της Φλώρινας δεν έχει αναδασμούς, τα παράλληλα έργα αναδασμού δεν προχωράνε, τα φράγματα δεν ολοκληρώνονται ή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σύστημα διαχείρισης του νερού τους. Ο τομέας στον οποίο στηρίχθηκε η αναστήλωση του ελληνικού κράτους και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σήμερα υποφέρει και χρειάζεται την στήριξη γιατί είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση
Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αποτελεί μέγιστο πλήγμα στο Φλωρινιώτικο Λαό. Τους εννέα μήνες το χρόνο έχουμε Χειμώνα με την θερμοκρασία να είναι κάτω από 10οC. Τους χειμωνιάτικους μήνες, η μέγιστη θερμοκρασία της Φλώρινας είναι μικρότερη από την ελάχιστη των Αθηνών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Έτσι όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα δεν μπορούν να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος θέρμανσης και να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό.
Τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και οι σχολές κλείνουν, μειώνονται οι φοιτητές. Η Φλώρινα με τη παράδοση στη παιδεία αντιμετωπίζεται ως δεύτερης ή τρίτης μοίρας, ενώ αναπτύσσονται σενάρια για μετακίνηση του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα. Διαφαίνεται προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου πνεύματός μας καθώς και η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει και την ΕΡΑ Φλώρινας την ώρα που λόγοι Εθνικοί επιβάλουν τη στήριξη της Φλώρινας.
Το «τσουνάμι» των κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων δεν σταματά εδώ:
-Κλείνει η εφορία Αμυνταίου.
-Κλείνουν υποκαταστήματα των Ελτά .
-Κλείνουν ή υποβαθμίζουν τα στρατόπεδα και φυλάκια.
-Υποβαθμίζουν τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής.
Οι γειτονικές αγορές, σήμερα, αποτελούν μια πληγή που πρέπει να κλείσει, γιατί πλήττεται η τοπική οικονομία. Αν και δεν συμφωνούμε, οι αγορές της FYROM αποτελούν διέξοδο στους συνταξιούχους των 300 – 400€ που δε μπορούν να αντέξουν τις φοροποινές που έχει επιβάλει η τρόικα και έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η τοπική οικονομία αιμορραγεί προς τη γείτονα, το γνωρίζουμε οδίοις όμασι. Ζούμε καθημερινά την τοπική κοινωνία να στρέφεται προς την αγορά της γείτονος για όλες τις καθημερινές και όχι μόνο ανάγκες προκειμένου ο οικογενειακός προϋπολογισμός να αντέξει στα νέα οικονομικά μέτρα και την οικονομική κρίση.
Τα προβλήματα της κοινωνίας επιδεινώνονται από τη λειτουργία του δημοσίου, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται συνεχώς χωρίς να γίνονται νέοι διορισμοί ενώ νέες αρμοδιότητες προστίθενται. Οι μετατάξεις που κάνει η κυβέρνηση είναι άναρχες χωρίς να υπάρχει αντιστοιχία των υπαλλήλων με τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες.
Οι νέοι μας φεύγουν καθώς δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, την ενέργεια, τη γεωργία και το
περιβάλλον.

Κα Πρόεδρε, μπορείτε να μας πείτε ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να μείνει ένας νέος στη Φλώρινα;


Με τιμή
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ


ΠΗΓΗ: katestimeno.blogspot.com




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θα χάσει τον ύπνο της η μητσοτάκαινα,μαζί κι οι δικοί μας.Ρε είναι βολεμένοι αυτοί ,ρεεεε. Ξυπνάτε και πάρτε τα στλιάρια!