Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι ασθενείς πληρώνουν το σύστημα Υγείας

Μετά τις δραστικές περικοπές στο σύστημα Υγείας λόγω μνημονίου, οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο από την τσέπη τους για να θεραπευτούν, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο υπόμνημα που παρουσίασαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας στην τρόικα.
Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν με 13,9 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία, πληρώνοντας το εισιτήριο των 5 ευρώ κατά την είσοδό τους στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ για επισκέψεις το απόγευμα, αλλά και στην περιβόητη ολοήμερη λειτουργία, οι ασθενείς «σπονσονάρισαν» με άλλα 69 εκατ. ευρώ το σύστημα.
Και ενώ οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερα, η εξυπηρέτηση φθίνει, αφού στα νοσοκομεία αγοράζονται όλο και λιγότερα υλικά στον βωμό της εξοικονόμησης και των δραστικών μειώσεων των δαπανών. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση την επίσημη παρουσίαση στους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι αγορές υλικών μειώθηκαν το 2011 κατά 12,27%. Και πώς να μη μειωθούν, όταν πλέον τα αναλώσιμα είδη στα νοσοκομεία τείνουν να γίνουν είδος προς... εξαφάνιση;
Τα κονδύλια στα ταμεία της χώρας θα αυξηθούν όμως και από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στην τρόικα. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, εξοικονόμηση θα υπάρξει κατ' αρχάς από 170 ακριβά φάρμακα, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν από τις τρεις τελευταίες τιμολογήσεις κατά 5% έως 30% ανάλογα το σκεύασμα και την τιμή του.
Στο σύνολο των φαρμάκων, η κυβέρνηση ευελπιστεί με την εφαρμογή της θετικής λίστας να μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι τιμές τους, ώστε και τα Ταμεία να καταβάλουν λιγότερα για τη θεραπεία των ασφαλισμένων τους. Πάντως, για την είσπραξη κονδυλίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Υγείας «ποντάρει» στο λεγόμενο ριμπέιτ, το ποσό δηλαδή που πρέπει να επιστρέφουν οι εταιρείες στα ασφαλιστικά Ταμεία εν είδει έκπτωσης, όταν η τιμή των φαρμάκων τους θα ξεπερνά την τιμή αναφοράς (ανώτατη τιμή) που έχει οριστεί, μέτρο που θα εφαρμοστεί με τη θετική λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: