Χωρίς την απόφαση του Δήμου Δελφών θα «παραδοθεί» το Λαρνάκι
Ομολογία-σοκ Δημοτικού συμβούλου: ολόκληρο το Δ.Σ. έχει σχέση με την εταιρεία!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ομολογία-σοκ Δημοτικού συμβούλου: ολόκληρο το Δ.Σ. έχει σχέση με την εταιρεία!!!
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αποστόλης Καραχάλιος, χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην δοθεί η εισήγηση στις παρατάξεις της μειοψηφίας λέγοντας : «Είχατε πέντε μήνες να προετοιμάσετε την εισήγηση. Αν δεν προλαβαίνατε ας το βάζατε στις 5 Αυγούστου. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε την εισήγηση να προετοιμαστούμε».
Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργος Ιωσηφίδης τόνισε: «το όργανο είναι πολιτικό και εγώ θα συμμετάσχω στη συζήτηση, ακόμη και αν φάω την ποινή της αργίας».
Δημήτρης Κουτονιάς: ποιος έκανε και ποιος ενέκρινε αυτές τις μελέτες;
Ένσταση Χ. Βανδώρου για την εισηγήτρια:
«ακούγεται πως για να δουλέψει κάποιος στην εταιρεία πρέπει να έχει σημείωμα από τον κ. Φουσέκη και την κ. Λαίνη»
Μέσα σε ένα πρελούδιο προκλητικής και αντίνομης αγνόησης του κανονισμού λειτουργίας του ανώτατου Δημαρχιακού οργάνου συζητήθηκε το Λαρνάκι στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών.
Το αποτέλεσμα βέβαια δεν ήταν το επιθυμητό, αφού δεν στάθηκε δυνατό να παρθεί απόφαση ή έστω γνωμοδότηση επί του θέματος από το όργανο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου σε πρόσφατη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής, περίμενε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή θέλει να αποφασίσει μέχρι τον Σεπτέμβρη. Μετά θα αντικατασταθεί μάλλον. Άλλωστε η απόφαση εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση, απαραίτητη για τις αδειοδοτήσεις, κυρίως όταν πρόκειται για μεταλλεία σε πόλη. Γιατί το Λαρνάκι είναι μέσα στην πόλη…
Αντί αυτού εισέπραξαν ένα πακέτο πρακτικά τα οποία περιγράφουν την γνώμη του κάθε Συμβούλου και τις τοποθετήσεις των παρισταμένων φορέων και πολιτών. Μεταξύ των οποίων η τοποθέτηση του μέλους της ΠΕΤ-ΟΤΕ και των Πολιτών στο Προσκήνιο Χρήστου Βανδώρου ο οποίος αφού ανέπτυξε το θέμα της εξορυκτικής πολιτικής, είπε ότι ακούγεται πως για να δουλέψει κάποιος στην εταιρεία πρέπει να έχει σημείωμα από τον κ. Φουσέκη και την κ. Λαίνη.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο. κ. Βανδώρος κατέθεσε ένσταση στον Πρόεδρο του οργάνου κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με την εισηγήτρια του θέματος κ. Λαίνη. Η πρόσκληση ανέφερε: συζήτηση– διατύπωση γνώμης του Σώματος σε σχέση με την παραχώρηση έκτασης στη θέση «Λαρνάκι» Ιτέας από το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας, (Εισηγήτρια: κ. Παναγιώτα Λαΐνη - Κολλιαλή, Αντιδήμαρχος). Η αίτηση του κ. Βανδώρου ανέφερε:
ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δελφών
Θέμα: Συζήτηση – διατύπωση γνώμης του Σώματος (Δ.Σ.) σε σχέση με το «Λαρνάκι» Ιτέας (θέμα 22ο του Δ.Σ. την 31/8/2011
κ. Πρόεδρε,
κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Στο παραπάνω θέμα εισηγήτρια έχει οριστεί η κ. Παναγιώτα Λαίνη –Κολλιαλή αντιδήμαρχος του Δ. Δελφών.
Επειδή ο νόμος 3463/2006 στο άρθρο 99 αναφέρει ότι: «…Δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στην συζήτηση θέματος ή στην κατάρτιση απόφασης του Δημ. Συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για το θέμα, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον σχετικό με το θέμα…»,
Επειδή η κ. Π. Λαίνη στην οποία ανατέθηκε η εισήγηση του θέματος έχει – κατά την κρίση μου – ηθικό συμφέρον, το οποίο στοιχειοθετείται από την οικογενειακή της διαδρομή ( ο πατέρας της υπήρξε στέλεχος της συγκεκριμένης εταιρείας,
Ζητώ την εφαρμογή του Νόμου.
Ο αιτών
Χρ. Βανδώρος
Άμφισσα 3/8/2011
Ο πρόεδρος απήντησε στον κ. Βανδώρο ότι δεν συμφωνεί και ότι είναι θέμα ερμηνείας του Νόμου ενώ ο Δημοτικός σύμβουλος Καρδαράς άρχισε να κατονομάζει όσους Συμβούλους έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με την εταιρεία αρχίζοντας από τον δήμαρχο Νίκο Φουσέκη και καταλήγοντας στον επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο Τάκη Μέγκο, δηλώνοντας ότι ολόκληρο το Δ.Σ. έχει σχέση με την εταιρεία!
Να σημειώσουμε ότι από τους Πολίτες στο Προσκήνιο εξαιρετική ήταν η παρέμβαση – τοποθέτηση της Ευαγγελίας Μπεμπή η οποία εστίασε στις περιβαλλοντικές συνθήκες που υφίστανται περιοχή και κάτοικοι καθώς και στην νομιμότητα των εγκαταστάσεων οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια του ΚΑΣ.
Πολύ αναλυτικός και ουσιαστικός ήταν ο πρώην Δήμαρχος Γαλαξειδίου και πρώην πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας Δημήτρης Κουτονιάς ο οποίος ήταν καταπέλτης για τον μονίμως απόντα πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου αλλά και για την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. αλλά κυρίως για τις υπάρχουσες μελέτες και ζήτησε ευθέως εξηγήσεις για το ποιος είναι ο φορέας που έκανε και ενέκρινε τις μελέτες….
Ρωτήσαμε τον κ. Μέγκο σχετικά με τα όσα ακούστηκαν αλλά και σχετικά με τα λεγόμενά του περί αποστασιοποίησης από την ομάδα του, καθώς επίσης και για τις εντυπώσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι συμφώνησε με όρους για την ανανέωση στο Λαρνάκι.
Ο κ. Μέγκος μας είπε ότι:
Απάντησα κατ΄αρχήν στον κ. Καρδαρά ότι εφόσον δούλευαν συγγενείς μου δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι έχω εμπάθεια με τον οποιοδήποτε ή την εταιρεία, άρα τα λεγόμενά μου πρέπει να τα δουν με άλλο μάτι.
Ο Καρδαράς λασπολογεί, « ..λέτε ψέματα» φώναζε συνέχεια» και άλλα τέτοια, χωρίς να λέει ποιό ψέμα είπαμε κλπ. Στην εταιρεία δούλευαν ο αδερφός του πατέρα μου, συνταξιούχος εδώ και 18 χρόνια, και πρώτα ξαδέρφια του πατέρα μου, σύνολο 4, επίσης συνταξιούχοι εδώ και πολλά χρόνια, οι δύο μάλιστα συχωρεμένοι. Όλοι θείοι μου δηλαδή και εγώ δεν έχω κανένα κώλυμα νομικό.
Σχολιάζοντας την εισήγηση ότι η προσφυγή που κάναμε απερρίφθη ως απαράδεκτη, επειδή αυτό τόνιζε κατ’ αρχήν η αντιδήμαρχος και μετά την ουσία ότι « η απόφαση του τοπικού της Ιτέας κηρύχθηκε άκυρη», διευκρίνισα πως:
Απέρριψε την προσφυγή μας η Γενική Γραμματέας με το σκεπτικό ότι έτσι ή αλλιώς η απόφαση θα θεωρούταν άκυρη όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστεί η κάθε απόφαση των Δημοτικών, Τοπικών ή Περιφερειακών συμβουλίων. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι δηλαδή.
Αν εμείς δεν κάναμε αυτή την κίνηση δεν θα γινόταν τίποτα και αν γινόταν το θέμα θα είχε παρέλθει και οι εντυπώσεις θα είχαν μείνει.
Επίσης ανέφερα πως εμείς δεν θα υποδείξουμε σε κανέναν σύμβουλο πως θα σταθεί σε τέτοια ζητήματα νομοθεσίας.
Από την άλλη, πιο πολύ στεκόμαστε στο ηθικό κομμάτι που βάζει ο νόμος και πρέπει σε αυτό ο καθένας να δώσει ιδιαίτερη σημασία.
Ειδικότερα ως προς την τήρηση των νόμων, εστίασα ότι αυτοί πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι επιλεκτικά αναλόγως κάθε φορά τι μας βολεύει. Το Λαρνάκι είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παραβατικότητας από την εταιρεία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες, που δεν τηρούν τους νόμους ή τους ερμηνεύουν όπως του βολεύει.
Περιμέναμε να αντιδράσουν οι ίδιοι οι Δ.Σ. της Ιτέας για την ερμηνεία που έδωσε στην απόφασή τους ο εκπρόσωπος της εταιρείας, και όταν δεν το έκαναν κάναμε την προσφυγή.
Αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι καλά κάναμε, γιατί η τοπική κοινωνία την αποδέχτηκε και ένιωσε ανακούφιση όταν έμαθε την απόφαση της περιφέρειας.
Παρατήρησα επί των λεγομένων της κ. Λαίνη επίσης ότι δεν είναι δουλειά των Δ.Σ. να εκθειάζουν και να διαφημίζουν τις εταιρείες
Σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Καραχάλιου, αντισταθμιστικά ωφέλη δεν μπορούν να υπάρξουν για τον δήμο μας από την εξόρυξη Βωξίτη βάση του νόμου. Γι αυτό δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ο κ. Μανιάτης έχει απαντήσει επίσημα σε 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το Μάρτιο του 2011, λέγοντας πως αντισταθμιστικά οφέλη απαγορεύεται να υπάρξουν βάση νομοθεσίας. Κάτω από την πόλη της Άμφισσας έχουμε επίσημα χαρτογραφημένο κοίτασμα Βωξίτη. Το κοίτασμα αυτό το ξεχνάμε δια παντός ή το θεωρούμε ενεργό στο μέλλον.
Το ότι ο Δήμος Δελφών είναι Τουριστικός αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα.
Ο Νομός Φωκίδας έχει χαρακτηριστεί μεταλλευτικός 100%.
Αυτό για να αλλάξει θέλει συγκεκριμένο σχέδιο βούληση και αποφάσεις. Αυτές στην συνέχεια να κατατεθούν επίσημα στον σχεδιασμό του χωροταξικού, για να έχουμε ελπίδα ότι μπορεί κάτι να αλλάξει. Διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα άσχετα με το τι δηλώνουμε εμείς και όλα τα άλλα που λέγονται είναι λόγια του αέρα.
…………………………………………….
Πρόταση Πολιτών στο προσκήνιο
1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου λήγει σχεδόν ταυτόχρονα με την λήξη της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών σε 5 μήνες. Είναι φανερό, το αποδέχτηκε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας S&Bστην πρόσφατη συνεδρίαση του Τ.Σ. της Ιτέας 20-5-2011, πως οι όροι της ΜΠΕ που είχε κατατεθεί, δεν τηρήθηκαν. (Αναφέρθηκε στον κυκλοφοριακό κόμβο που σκοπεύει η εταιρεία να κατασκευάσει, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν κατασκευάστηκε τόσα χρόνια)
Είναι επίσης γνωστό, πως ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται μέσα στο Δελφικό Τοπίο, στην ζώνη Β στον τομέα 4 που αφορά χώρο βιοτεχνικής δραστηριότητας χαμηλής όχλησης! και ελαιοτριβεία, είναι μέσα σε περιοχή NATURA.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πιθανή ανανέωση της μίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου δεν μπορεί στο εξής να διαφοροποιείται από την τήρηση της Μ.Π.Ε., που η εταιρεία έχει καταθέσει και θα έχει εγκριθεί.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη, με συγκεκριμένο άρθρο στην μίσθωση, ότι εάν κατά την διάρκεια αυτής (της μίσθωσης) προκύψουν και τεκμηριωθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν τηρείται η ΜΠΕ, υπάρχουν επιπτώσεις στην Υγεία των κατοίκων από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, και συνεχίζει να επιβαρύνεται ο Περιβάλλοντα χώρος, τότε αυτή παύει αυτοδίκαια.
Αυτός εξ άλλου θα πρέπει να είναι κανόνας που θα αφορά όλες τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου μας. και το μέλλον του συνόλου των εγκαταστάσεων της εταιρίας S&B στην περιοχή.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο συγκεκριμένος χώρος, το ΛΑΡΝΑΚΙ, να νοικιαστεί στην εταιρεία για τα επόμενα δύο(2) έτη με τις εξής προϋποθέσεις:
- Πρώτος στόχος η μεταφορά των εγκαταστάσεων από την εταιρεία σε άλλο σημείο (π.χ. υπάρχει χώρος της ίδιας της εταιρείας πίσω από τον δρόμο στην ίδια περιοχή).
- Αν αυτό αποδεδειγμένα δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ένταξη των εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να μην προκαλούν οπτική όχληση.
- Σε περίπτωση που και οι δύο προηγούμενες λύσεις δεν υλοποιηθούν, τότε πρέπει οι εγκαταστάσεις της να μεταφερθούν αλλού, εκτός περιοχής.
(Προτάσεις σχετικές και ΜΠΕ από την εταιρεία, άλλους φορείς, κλπ)
- Απαραίτητες προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση, είναι ότι θα εφαρμόζει και θα πληροί, καθ’ όλη την χρονική αυτή διάρκεια την εγκεκριμένη Μ.Π.Ε.(αυτή που θα εγκριθεί, για την οποία μάλιστα έχουν κατατεθεί ενστάσεις από τουλάχιστον 3 φορείς απ’ όσο γνωρίζουμε έως τώρα)
- Η άμεση εξάλειψη του προβλήματος της σκόνης που εκθέτει σε πιθανούς σοβαρούς κινδύνους την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
- Η άμεση εξάλειψη του προβλήματος ρίψης βωξίτη στη θάλασσα.
2.ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ
Με αφορμή το ΛΑΡΝΑΚΙ ο Δήμος με τις υπηρεσίες του, όπως σαφέστατα και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, με απόφαση που θα πάρει το Δ.Σ., να κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της Μ.Π.Ε. που θα εγκριθεί.
Γνωρίζουμε οι περισσότεροι, ότι η προηγούμενη Μ.Π.Ε. ουδέποτε εφαρμόστηκε από την εταιρεία, μια Μ.Π.Ε. που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εταιρείας. Δηλαδή απαιτούσε τα ελάχιστα και ταυτόχρονα απέκρυβε τον χαρακτηρισμό του χώρου που έχουμε την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Χώρος για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, Δελφικό Τοπίο, NATURA, κλπ.
Ο Δήμος Δελφών πρέπει:
- Να ελέγξει τον Περιβάλλοντα χώρο, γύρω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, θαλάσσιο και στεριάς, για την έκταση που έχει επικαθίσει ο Βωξίτης.
- Να ενημερώσει και ταυτόχρονα υποχρεώσει την εταιρεία για την αποκατάσταση όλης της περιοχής και στην θάλασσα και στη στεριά.
- Να ελέγξει και να πιστοποιήσει την αποκατάσταση αυτή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα έχει οριστεί.
- Να υποχρεωθεί η εταιρεία στην τήρηση των κανονισμών για ασφαλή διέλευση των αυτοκινήτων μεταφοράς βωξίτη στις εγκαταστάσεις της, την στιγμή που αυτές βρίσκονται πάνω σε Εθνική οδό, χωρίς τόσα χρόνια να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι κυκλοφοριακοί κόμβοι κλπ.
3.ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Ο Δήμος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει και να φροντίζει για την υγεία των κατοίκων του.
Η εξόρυξη των μετάλλων και γενικότερα η μεταλλεία, έχει ενοχοποιηθεί, ή άνοιξε γενικότερα θέματα υγείας, παγκοσμίως στην διάρκεια του χρόνου.
Ειδικότερα για την εξόρυξη Βωξίτη στην περιοχή μας και την εναπόθεσή του σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την επίδρασή του στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων που ζουν στις γύρω περιοχές. Οι απόψεις διίστανται, επηρεαζόμενες τις περισσότερες φορές από τα οικονομικά συμφέροντα που θίγονται ή όχι, από τους εμπλεκόμενους.
Π.χ. οι εταιρείες αναμφίβολα υποστηρίζουν ότι δεν βλάπτουν οι εξορύξεις, επίσης όσοι ασκούν πολιτική τις περισσότερες φορές κάτω από το βάρος της απασχόλησης (εργασιακής), ή της μικροπολιτικής εξυπηρέτησης, θέτουν την υγεία, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον σε 2η μοίρα.
Αντίθετα, πολίτες αποδεσμευμένοι από οικονομικές εξαρτήσεις με τις εταιρείες και με ευαισθησία στο περιβάλλον, προβάλλουν τα ζητήματα της οικολογικής καταστροφής και τις επιπτώσεις στην υγεία.
Εστιάζοντας ότι οι αιρετοί και το Δ.Σ. πρέπει να κινούνται σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα και πάντα με στοιχεία και μετρήσεις που παρουσιάζονται από ανεξάρτητους και επίσημους φορείς, κοινά αποδεκτούς, έχοντας ταυτόχρονα σήμερα το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ανθρώπινης δράσης με την μεταλλεία στην περιοχή,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Να ζητήσει ο Δήμος να ερευνηθούν οι επιπτώσεις της μεταλλείας στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον στην περιοχή μας.
Ειδικότερα όσον αφορά το ΛΑΡΝΑΚΙ και τις γύρω περιοχές που έχουμε βιομηχανική δραστηριότητα μεταλλείας, τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων ιδιαίτερα στο δυτικό άκρο της πόλης της Ιτέας, όπως επίσης και στην ευρύτερη οικιστική περιοχή, Ιτέα- Κίρρα- Τριταία. Παράλληλα τις επιπτώσεις στον Περιβάλλοντα χώρο.
Πιο συγκεκριμένα, με ευθύνη του:
- Να ζητήσει στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, για θανάτους (αίτια, ηλικία, δραστηριότητα, κατοικία, κ.α.), και προβλήματα γεννήσεων.
- Καταγεγραμμένα περιστατικά νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής σε ασθένειες (είδος ασθένειας, ποσοστό επί του πληθυσμού, συγκρητικό μέγεθος σε Πανελλαδικό επίπεδο).
- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ανάθεση σε φορείς επίσημους για την Δημόσια Υγεία, για έρευνα συσχετισμού ή όχι αυτής της δραστηριότητας (μεταλλείας) ή άλλης δραστηριότητας, με τις συγκεκριμένες ασθένειες και την επανάληψή τους στην περιοχή.
- Ανάθεση σε επίσημους φορείς (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα) για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στον Περιβάλλοντα χώρο και αν υπάρχουν επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και στο Περιβάλλον μακροχρόνια.
4.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Ο τρόπος και το μοντέλο ανάπτυξης μιας περιοχής, ειδικότερα στους τομείς των Παραγόμενων Προϊόντων, της Οικονομίας, της Εργασίας και τις επιπτώσεις τους στο Περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την Υγεία των κατοίκων, αλλά και όλου του ζωικού και φυτικού βασιλείου, εξαρτάται και από την αντίληψη και τις προθέσεις ιδιαίτερα των ανθρώπων που ζουν στον συγκεκριμένο τόπο.
Ειδικότερα η ανθρώπινη δράση σήμερα είναι καταλυτικός παράγοντας στην διαμόρφωση των παραπάνω συνθηκών που περιγράφονται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει πρώτιστο ρόλο, παίρνοντας Πολιτικές Αποφάσεις, για την επιλογή της κατεύθυνσης και του δρόμου που θα ακολουθήσει.
Σήμερα, με συγκεκριμένα χρονικά όρια για να τοποθετηθούμε ως τοπική κοινωνία και δημοτική αρχή, για τον τρόπο που θα θέλαμε στο μέλλον να δραστηριοποιηθούμε, να χαρακτηρισθούμε και να αναπτυχθούμε στα όρια του δήμου μας, όρια χρονικά που μας βάζει το Χωροταξικό Νομοσχέδιο, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα.
Της Πρωτογενούς παραγωγής (Ελαιώνας, Θάλασσα(Αλιεία), Κτηνοτροφία κλπ.)
Της Βιομηχανικής Παραγωγής (Δευτορογενούς) Μεταλλεία κυρίως αλλά και Παραγωγής Ενέργειας μέσα από εναλλακτικές μορφές (άραγε και πράσινες;).
Του Τουρισμού (Τριτογενούς) –Αρχαιολογικού (Δελφοί, Κίρρα κλπ), Πολιτιστικού (Λαογραφικά στοιχεία, τρόπου ζωής στον χρόνο, π.χ. Γαλαξείδι, Ταμπάκικα Χάρμαινας, κλπ),
Ιστορικού ( Είμαστε το φυσικό σύνορο αντίστασης και ανακοπής εισβολέων μέσα στην διάρκεια του χρόνου, εδώ και 3.000 χρόνια. Η μάχη στις Θερμοπύλες (όμορος δήμος), το Χάνι της Γραβιάς, η μάχη του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς στο 51ο χλμ.),
Εναλλακτικού ( Θάλασσα, Βουνό, με δραστηριότητες πολλαπλές), Θρησκευτικού, κ.α.,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
- Ο Δήμος σε Δ.Σ. που θα καθοριστεί άμεσα να χαράξει Πολιτική για όλα αυτά και να την επισημοποιήσει. Όχι να έρχονται αποσπασματικά θέματα, την μια για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, την άλλη για το Δελφικό Τοπίο, την τρίτη για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα κλπ.
- Τις προτάσεις ή τον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί με ευθύνη του Δήμου, να συζητηθεί μέσα σε όλο τον Δήμο. Στα τοπικά συμβούλια, σε φορείς, σε όλη την κοινωνία.
- Να βρεθεί ο τρόπος να εκφραστεί ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί και να καταγραφεί η άποψή του. Να εκφραστούμε ακόμα και μέσα από δημοψήφισμα και να κατοχυρώσουμε όπου μπορέσουν να συγκροτηθούν ευρύτερα λαϊκά συμβούλια.
- Να πάρουμε απόφαση με όσο περισσότερους συμμετέχοντες μπορούμε για την εξέλιξη του τόπου μας.
Θέλουμε παράδειγμα όλος ο Δήμος να συνεχίζει να χαρακτηρίζεται Μεταλλευτική περιοχή όπως είναι σήμερα, για όλα τα επόμενα χρόνια;
Θέλουμε το 98% του τόπου μας να παραμείνει χαρακτηρισμένο ως μέρος ανάπτυξης Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας; Με την βοήθεια του Δήμου θα προαχθεί ο τομέας της Πρωτογενής Παραγωγής;
Για όλα αυτά και άλλα παρεμφερή θέματα που θα ανοίξουν στην πορεία, πρέπει σαν Δ.Σ. να πάρουμε ανοιχτά θέση. Άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.
Το ΛΑΡΝΑΚΙ αυτό καθεαυτό, εκτός από την σχέση που έχει προδιαγράψει, η οποία προβληματίζει, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία, στο κράτος γενικότερα και τις εταιρείες, για τον τρόπο εκμετάλλευσης του δημόσιου ορυκτού πλούτου της χώρας, Σηματοδοτεί και μας βάζει μπροστά σε όλα τα παραπάνω.
Καταδεικνύει:
- Την αυθαιρεσία του ίδιου του Κράτους απέναντι στο Σύνταγμα και τους πολίτες, (μπάζωσε και παραχώρησε αιγιαλό σε ιδιωτική εταιρεία, για ποιο άραγε ύψιστο Εθνικό συμφέρον;)
- Την απροθυμία των Κρατικών υπηρεσιών, να ελέγξουν την νομιμότητα των εγκαταστάσεων μιας εταιρείας
- Την ολιγωρία και τα στραβά μάτια της Δημόσιας Διοίκησης σε φαινόμενα τέτοιας ασυδοσίας των οικονομικά ισχυρών (δεν εφαρμόζεται η ΜΠΕ από Πολεοδομία, Αρχαιολογία, Αστυνομία, Λιμεναρχείο κλπ.)
- Την άβουλη και πολλές φορές δουλική συμπεριφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Το ξεπούλημα με τρόπο προκλητικό της δημόσιας περιουσίας, θεωρητικοποιώντας το όλο εγχείρημα, με το θεώρημα της εξασφάλισης θέσεων εργασίας και της δήθεν ανάπτυξης, παραβλέποντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε άλλους τομείς.
- Τον Βιασμό του περιβάλλοντος από τις εταιρίες στο όνομα του κέρδους, την αδιαφορία, αφενός για την αειφορία του που θα εξασφαλίσει το μέλλον των επόμενων γενιών και αφετέρου, για το αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Το ΛΑΡΝΑΚΙ ήταν και είναι υποδοχέας υπόγειων νερών σαν νεροχύτης, μια περιοχή πλούσια σε παραγωγή γόνου (γάμπαρο μικρή γαρίδα) και τόπος επίσκεψης και αναπαραγωγής από ψάρια. Από τα πιο σπάνια και ιδιαίτερα μέρη, σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου.
Αυτόν τον ιδιαίτερο χαρισματικό τόπο της φύσης, εμείς οι «μεγαλοδύναμοι» αποφασίσαμε να τον κρίνουμε και να τον ορίσουμε!.
Όλα τα πράγματα έχουν μια Αρχή και ένα Τέλος και νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή: Να Αρχίσουμε, βάζοντας Τέλος σε όλα εκείνα που είναι Ανήθικα, Αντικοινωνικά, Αντιανθρώπινα και ταυτόχρονα Να Ορίσουμε το μέλλον μέσα από κανόνες Ισότητας, Αλληλεγγύης, και Ανθρωπιάς.
4 σχόλια:
ΘΑ "ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ" ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ;;; ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Ο0ΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ; Ο ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΙΖΕΙς ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ
Ο Μέγκος γιατί διαφοροποιήθηκε από την ομάδα του; δεν απαντάει. Άρχισαν πάλι τα ίδια; Η από την πολλή ζέστη έχει το ακαταλόγιστο ή μύρισε το ψυγείο
ΟΛΟΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ; ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ; ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΕΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΎ ΜΑΣ; ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΡΔΑΡΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ
Μπράβο Καρδαρά τα είπες όλα!Να ζήσετε σεις και να πεθάνουμε όλοι οι υπόλοιποι.Και τι ζητάει ο κόσμος;να εφαρμοστεί ο νόμος και σ' αυτούς.Να κρυφτεί με δεντρα η ασχήμια,να μη βγαίνουν τα φορτηγά άπλυτα.Να μην κινδυνεύει ο κόσμος.Τουλάχιστον,ρε Σωλήνες.Ρε τί'στε σεις ρε!Αμα δεν έχει λεφτα να κάνουμε έρανο ,ρε.Ρε δε μας κλάντε χιώτκα να μυρίσει μαστίχα.
Δημοσίευση σχολίου