Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πρόκληση για τη χώρα μας η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

Δείτε σχετικά θέματα. Με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής (σχεδόν το 35% ολόκληρης της Μεσογείου) και 3.500 νησιά και βραχονησίδες, η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει «Καραϊβική της Ευρώπης».
Αυτό υποστηρίζουν οι φορείς που εμπλέκονται στον καταδυτικό τουρισμό, ζητώντας από την πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τη διαδικασία για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να χωροθετηθούν και να λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα στη χώρα μας.
Αν και η ελληνική επικράτεια διαθέτει 270.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, με άριστο κλίμα και ζεστά νερά κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, ο καταδυτικός τουρισμός διανύει προς το παρόν τα νηπιακά του βήματα. Μέχρι το 2005 οι ερασιτεχνικές καταδύσεις απαγορεύονταν εν πολλοίς στην ελληνική επικράτεια, κυρίως για λόγους προστασίας ενάλιων αρχαιοτήτων. Πριν από έξι χρόνια έγινε το μεγάλο βήμα, και διά νόμου απελευθερώθηκαν τα ελληνικά νερά για τους απανταχού αυτοδύτες. Η κίνηση αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση.
Τα 80 καταδυτικά κέντρα και σχολές που λειτουργούσαν τότε σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει σήμερα 200. «Φέτος έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας 75.000 δύτες, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσουν τους 200.000, σύμφωνα με τις κρατήσεις. Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων θα μας δώσει ένα ακόμη σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί», εξηγεί στην εφημερίδα «Έθνος του Σαββάτου», ο Γιώργος Τζανάκης, υπεύθυνος του Καταδυτικού Οδηγού Ελλάδος.
Η Ελλάδα έχει αρκετά πλεονεκτήματα απέναντι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Μάλτα που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από την πίτα του καταδυτικού τουρισμού στη Μεσόγειο. Έχουμε τεράστια και πολυσχιδή ακτογραμμή με καταπληκτικούς βυθούς, ζεστά, πολύ διαυγή και φιλόξενα νερά (δεν έχουμε επικίνδυνα είδη καρχαριών), περισσότερα από 600 ναυάγια, υποβρύχιες αρχαιότητες κ.λπ.
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ψαριών. Η υπεραλίευση έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, με αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχα μειωμένο και το καταδυτικό ενδιαφέρον των τουριστών που αναζητούν πλούσια υποθαλάσσια ζωή.
Αν και έχουν περάσει έξι χρόνια από την ψήφιση του νόμου, συνεργάτες του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, διαβεβαιώνουν πως η προώθηση των καταδυτικών πάρκων δεν έχει εγκαταλειφθεί και πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται υπό εξέλιξη. Λένε μάλιστα πως σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν επισκέψιμες διάφορες υποβρύχιες θέσεις με αρχαιολογικό υλικό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: