Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Politico: «Γεια σας και αντίο» -H επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη που τελείωσε πριν καν αρχίσει

Το σινιάλο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον πιλότο για την αναχώρησή τους


Όσα έγιναν μέσα στο αεροσκάφος του Νίκου Δένδια, όταν προσγειώθηκε στην Τρίπολη, μεταδίδει το Politico, περιγράφοντας το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε.

«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο κορυφαίος εμπλεκόμενος πολιτικός δεν κατεβαίνει καν από το αεροπλάνο και απογειώνεται ξανά», γράφει χαρακτηριστικά η Νεκταρία Σταμούλη.

Το δημοσίευμα ξετυλίγει το χρονικό του επεισοδίου στην Τρίπολη, η οποία δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε να μεταβεί στη Λιβύη με την προϋπόθεση να συναντηθεί μόνο με τον πρόεδρο Μένφι. 

Όταν όμως, το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στην Τρίπολη, τον περίμενε η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους.

Ο κ. Δένδιας δεν επιθυμούσε να φωτογραφηθεί με την Μάνγκους, η οποία πρόσφατα υπέγραψε τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αυτό, όπως γράφει το Politico, ήταν το σχέδιο Α.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Δένδιας «χρειάστηκε ένα γρήγορο σχέδιο Β, όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Επίσης, τον περίμενε… η Μανγκούς!».

«Γρήγορα, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου, δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει» περιγράφει το Politico.

Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος. «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας περίμενε για μία περίπου ώρα στον διάδρομο πριν πετάξει για την Βεγγάζη, καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του.

Ο κ. Δένδιας, σχολιάζοντας το διπλωματικό επεισόδιο, τόνισε ότι η πλευρά της Τρίπολης αθέτησε τη συμφωνία.

«Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσω τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε, καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Αν. Λιβύη συνεχίζεται κανονικά».


  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: